Автор: krist
Дата: 03-11-08 19:26
Възможно ли е да се регулира прозрачността на слой с помощта на крива, така че да е различна в отделните тонални области - имам пред вид наистина с крива, която да задава плавни преходи, а не само с два репера, които примено задават резки преходи..?
Мисля да го ползвам за най-малко две неща
1. Добавяне на "зърно" само в с средните тонове, но все пак плавно и избирателно.
2. Симулация на dutone (tritone, quadtone) без реално преминаване в тоя режим, щото при него трябва да се слезе на 8 бита, "счупват" се направените до момента корекции на тоновете (а, след минаване на 8 бита вече е кофти да ги пипаш пак) и се губят всички направени до момента слоеве, с което се губи възможността по-късно да се правят нови корекции..
Специално за duotone опитвах различни методи за симулация - директно с пипане кривите на отделните канали или с градиентна карта, но все резултатът се различава от оригинала - в случая с кривите е трудно да се докарат началните цветове, щото няма как да ги зададеш директно, докато в случая с градиентната карта може да зададеш същите цветове като в duotone, но те не се припокриват всички по целия тонален диапазон, както е при duotone, a само всеки два съседни и резултата е различен. В случая с пипането на тоналните криви опитах и със семплиране на градиент, направен с duotone-пресета, който искам да симулирам като се опитвах отделните криви на каналите да ги бутам докато в няколко контролни точки от тоналния диапазон на сив градиент цветовете станат като тия на градиента, получен от duotone-а, но пак има фини разлики, които ме дразнят.. Та, искам да опитам да сложа четири слоя, оцветени изцяло със цветовете на quadtone-а и с криви да им пипам прозрачността точно както това би се регулирало ако се разботи директно в duotone..
И още един въпрос - знае ли някой може ли да се сложат повече от четири контролни точки с color sampler tool?
Та може ли да се направи такова нещо?
Бтв. относно симулацията на duotone специално опитвах с тониране с curves
|
|