Автор: midtone
Дата: 27-10-08 19:31
Аз имам 55-250mm IS. Последните 5 снимки в профила ми са с него. За парите си и за турист като мене е перфектен. Фокусът му е бърз и рядко се лута, дори и на по-тъмни сцени. Стабилизацията му може и да не е от най-добрите, но си работи ефективно, и разпознава вертикално и хоризонтално проследяване. Почти не аберира, което доста ме изненада. Винетира умерено, и лесно се коригира. Достатъчно рязък е за свестен портрет. Бокето му е повече от прилично.
Като размери е доста компактен, не се набива на очи като белите буркани, и е лесен за пренасяне. Изработката му е доста солидна, и определено не прилича на евтината пластмаса, каквато всъщност е. Байонета му е платмасов също, което според някои може и да не е добре, но пък намалява теглото. Фокусният и зум обръчи се движат меко, и се управляват лесно. Забележи че за разлика от 18-55mm IS този си има фокусен обръч. Предният елемент се върти при фокусиране, така че ако смяташ да използваш циркулярен поляризационен филтър, може и да не ти е удобно. От друга страна малкият размер (58мм) означава по-евтини филтри.
Приличен обектив, на прилична цена, особено ако го вземеш втора ръка отнякъде. Не е 70-200L, но като оптика не и на светлинни години от него, особенно ако си добър в шарпенето
Каквото и да четеш за този обектив, моето мнение е ако имаш достатъчно пари да си вземеш един 70-200mm f/4 L - особено ако смяташ да се занимаваш сериозно с фотография. Аз лично 55-250mm IS го купих защото е компактен и не се набива на очи, има стабилизация, и е евтин.
|
|