Автор: jorro_z
Дата: 26-10-08 17:22
Васко, чакай да кажа и аз две думи за Пентакса:
Виж сега, защитата не е точно срещу вода. Тя е срещу водни пръски, и ситен дъждец. Т.е. ако потопиш под вода дори само тялото (кето е водо-прахо-защитено), то няма да издържи твърде дълго. От друга страна, мъглата (за много продължително време) прониква навсякъде, защото абсолютна херметизация няма (т.е. с движещи се части, няма как да стане). Това което наистина не се пише (поне аз не видях) е: която и да е защита - колко време те защитава. 1 сек? 1 мин? 1 час? мдаааа.....
Относно обективите: да, вярно е ДА и ДА* не е едно и също. Както впрочем и ФА и ФА* (провери тия означения в нета). Обаче, и цените са различни, което не е пентакска измислица, има го при всички марки, само че по друг начин са означени (сравни и цените на различните означения при другите марки....). Това са т.н. класове при обективите (може би термина ми не е точен, но е разбираем). Висок клас - защити, високо качество, това-онова... но и висока цена.
Що се отнася до снимане в мъгла, или прах - няма страшно, ако се действа бързо - в рамките на 1-2 мин. Най-много да ти се запоти челната леща. Вътре влага едва ли ще влезе.
Като цяло, от трите изброени от теб варианта - пентакската система е най-доброто решение като цена/качество. И ако няма да се развиваш твърде скоро, или дори въобще - мисля, че е най-доброто решение за таб. Това не значи, че няма да можеш да се развиваш - напротив! Ще може, но по малко по-различен начин, и за доста по-малко пари като цяло. Малко по-различен начин - имам предвид, обективите. Ще разбереш.
Ако имаш познат, който притежава модел на пентакс - поразгледай му техниката, нека ти обясни едно-друго. Ако нямаш - предлагам ти да се свържеш с някой колега от пентакския форум - много са готини пичове и никой няма да ти откаже съдействие.
Успех, каквото и да избереш!
|
|