Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 За вечното и преходното във Фототехниката.
Автор: djfroggy   
Дата:   20-09-08 13:38

Тази тема не е за фетиши.Може би е малко сантиментална,не зная.В базара по грешка някой бе пуснал линк към клипче за последните дни на завода Пентакон в Дрезден,известен на всички ни като производител на Практика.Много малко хора в този форум не са минали през филма и Практика МТЛ и др.Тези фотоапарати бяха изключително прецизни и солидни.Създаваха усещане за непреходност.Някой държал ли е нещо друго подобно,прозиведено от съвременната ширпотребна индустрия?Съмнявам се.сега ще дойдат разни,дето ще кажат че Марк едикой си на Канон бил по-по-най,ама той за 4-5 години морално остарява,тъпчат мегапиксел след мегапиксел,процесор след процесор,да не говорим за изработката на обективите-като детски играчки са-никаква сигурност и стабилност.А Практиките можеха да слуйат и на две поколения!
Цялата тема е тук:
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=46&i=57143&t=57143&phorum_uriauth=

Пишете и вие как виждате нещата!

Отговори на това съобщение
 Re: За вечното и преходното във Фототехниката.
Автор: danbi   
Дата:   20-09-08 14:36

Не само морално остарява, ами остарява и физически. Със сигурност компонентите му няма да надживеят една Практика!

Със сигурност не са само Практика, но като нещо все пак достъпно на нашия пазар тогава, имам много добри стари спомени (преди 1980-та) от тях.

Автор: navy   
Дата:   20-09-08 14:39

Аз виждам нещата така:
Слава Богу, че доживяхме времето, в което не се налага да наследяваш от баща си часовника, за да имаш такъв, било то много точен и здрав [smilie7]

Предпочитам редовно да сменям, отколкото дълго време да имам нещо [smilie5]

Автор: matataupa   
Дата:   20-09-08 15:07

Безподобен[smilie5] https://photo-forum.net/joro/emoticons/516.gif
https://photo-forum.net/joro/emoticons/516.gif

Иначе по темата няма как да се включа, даже не съм виждал подобна камерка [smilie8] [smilie5]

Пуснете снимка, да знам за какво говорите

Принципно и аз не искам на дядо ми изключително точния руски часовник, само защото ще ме надживее. Нито пък Москвичът му извиква в мен някаква носталгия, макар че ми е набор и още лети по черните пътища с 80- там където много нови биха се разкачили след 200 метра .

От друга страна винаги като се върна у дома си пускам някоя плоча любими приказки на стария РЕСПРОМ...знае ли човек- настроения като вестници[smilie7]

Автор: photostoykov   
Дата:   20-09-08 15:56

Място за сълзи и сополи няма! Минали времена, минала слава.
От Соцеализъма остана това, че "Практика" можеше да се закупи с една заплата и с още една - обективи. Това е преходното!
Непреходното: Обективите Carl Zeiss Jena и сега служат вярно на своите стопани! [smilie24]

Автор: langel   
Дата:   20-09-08 16:00

Вечно и непреходно са понятия, неприложими за обекти с материален характер. Нещо повече - те стават все по-неприложими и за нематериалния свят.
Всичко вече е просто стока и се контролира от икономическите интереси.
И въпреки носталгията по доброто старо, ние също се променяме все по-бързо, защото и времето тече все по-бързо.

http://photo-zona.net/images/user46629/album15367/large/1221914298_ckwg2610_DSCF3294.jpg

Автор: Пешо   
Дата:   20-09-08 16:10

Като човек снимал доста време с Практика МТЛ5 мoга да кажа, че след като се сдобих с никон набор 84 не искам и да чуя за практиката....

МТЛ 5 се е произжеждала от Март 1983 до ноември 1985

През този период на света са се появили апрати като:

НИКОН ФЕ2, с какъвто снимам в момента (ттл за светкавици 1х250 синхронизация 1/4000 мах скорост на затвора , приоритет на бленда)

Никон ФА - първата камера с матрично мерене в света.

Преди тях са се появили Никон Ф2 и Никон Ф3.

Практиката си е просто поредното Соц желязо made in GDR, с което се е налагало да снимаме заради конюнгтурата в страната ни по онова време...

Публикацията е редактирана (20-09-08 16:14)

Автор: Пешо   
Дата:   20-09-08 16:13

Carl Zeiss Jena

Ключовата думичка тук е JENA....

Този цайс не е онзи цайс

Дата:   20-09-08 16:57

Пешо.. за Цайса няма да коментирам -- тук има фенове, дето ще те, ъъъ.. коригират малко [smilie5]

Но правилното изказване е "онзи цайс не е този цайс (гледайки към произведенията на Косина на витрината)"

Обаче, не може да се отрече, че Практика все пак можеше да се купи в България, докато Никон не. Е.. малка поправка, няколко години по-късно в един от фотомагазините във Варна все пак "заредиха" с чуждоземни фотоапарати (по 1 или 2 бройки от марка), на цени от 1000-1500++ лева. А заплатите тогава бяха 140-150лв все пак.
В същия магазин се продаваше и напълно адекватния по онова време Зенит ЕТ, адекватен по отношение на наличните филми/химия/хартии.. за сумата от около 100лв.

Аз бих подходил по темата по друг начин. Преходни са постиженията на производителите. Тъй като се очакват от тях. Доста скоро се забравят, макар да са били революционни. Дори и новите (когато са били) технологии, пак са преходни.

Не съм убеден, че в техниката има каквото и да е непреходно. Може би изобщо няма такива неща в нашия свят.

Автор: djfroggy   
Дата:   20-09-08 17:19

Благодаря на всички за включването в темета.Искам да попитам следното-като оставим Практиката,понеже е соц и погледнем да кажем един Канон с неговите стари ФД обективи да кажем.Има ли нещо от новата фототехника,което да чувствате здраво и солидно в ръката си? нещо,което например бихте ползвали да кажем след скромните 5години!

Автор: photostoykov   
Дата:   20-09-08 18:39

Nikon F5[smilie7]

Публикацията е редактирана (20-09-08 18:40)

Автор: caro-anton   
Дата:   20-09-08 20:56

аз бих ползвал който и да е от телеметричните фотоапарати - не всички са хубави, но са здрави.
от лайките - всичките са хубави.
има стари иконти на по 80 години, ще снимат и след още 80.
може да са остарели, но направеното както трябва работи стабилно до край, не като пластмасовите фотоапаратчета.
снимал съм с МТЛ5 и пак ще снимам с нея.
не е важна техниката - важно е какво можем да направим ние с нея - защото за какво ни е Д700 като го използваме за снимки стил сапунерка?

Автор: asahi   
Дата:   20-09-08 21:00

Всяка съвременна про камера е солидна и надеждна.

Вечното и непреходното във фотографията е светлината, а не някое и друго желязо.

Автор: Lalinda   
Дата:   20-09-08 22:09

Красиво жить не запретишь!

Ако някога имате възможност да посетите Музея на фотографията в Шалон сюр Сон, родното място на Жозеф Нисефор Ниепс, със сигурност ще се изненадате от качеството на първите дагеротипи.
[smilie24]

http://www.museeniepce.com/

Re:
Автор: dimi2007   
Дата:   20-09-08 22:16

На първите не знам, но за вторите от началото на 20в - ДА !
Днес е ширпотреба, но е шаренко и ТЕХНО !!!
[smilie5]

Автор: Rolleiflex2005   
Дата:   20-09-08 22:58

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Дата:   20-09-08 23:39

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: Canon   
Дата:   21-09-08 00:00

Lalinda написа:

> Красиво жить не запретишь!
>
> Ако някога имате възможност да посетите Музея на фотографията в
> Шалон сюр Сон, родното място на Жозеф Нисефор Ниепс, със
> сигурност ще се изненадате от качеството на първите дагеротипи.
> [smilie24]
>
>
> http://www.museeniepce.com/

>

Интересно е колко са стари (при дагеротипа процеса не е фиксиран и образа деградира)
Аз съм виждал в Бургхаузен дагеротипия, но ни я показаха за 2 минути и толкова, затвориха и капака (и съответно достъпа на светлина до нея)

Re:
Автор: Han_Solo   
Дата:   21-09-08 00:20

Понеже се заговори за майсторлъка при снимане да споделя нещо - преди доста време след като разглобих на винтчета бащиния ми Зенит той ме хвана за ръчичка и ме заведе при Румен Георгиев за да ме научи да уважавам техниката... Запомнил съм от Румен едно нещо - любовта му към "бокс" камерите както той казваще "с две скорости и три бленди" [smilie3] много обичаше да застане до някой младок и слушайки го как се фука с супер-дупер техниката си да се подсмихне след което да извади някоя от камерите които колекционираше да поогледа оттук оттам обекта на снимане, да щракне 1-2 пъти /почти задължително им слагаше жило/ и да извади снимка от която после на всички ни увисваше ченето...
по ъпроса за източната и западната техника.
Нямам нищо против Практиката но като снимахме как свалят петолъчката от партийния дом с един състудент ми е още жив спомена как едната от двете му Практики засече докато с моя Никон успях да извъртя два филма. Вярно беше много по-ново поколение, ама и той още си работи и нямам грам грижа с него така че си мисля че стабилната техника и сега и тогава си е стабилна техника... ширпотребата е нещо доста по-различно

Автор: n1x0n   
Дата:   21-09-08 00:20

Абе Практиките си бяха едно технологично недоразумение, предназначено за любителско снимане.
Нито скоростите им бяха читави, нито механиката, нито оптиката.

Добре че се продаваха във време, в което се снимаха по 1-2 филма на месец, та затова не се чупеха през ден.

Тук във форума познавам поне 4-5 човека с 300D, 10D, 20D, D70, D80 и прочие нисък клас камери, които са над 100 000 кадъра. Ако хвана една Практика и реша да пусна през нея 3000 филма - тя ще ми се разпадне в ръцете някъде на 1/3 от експеримента, ако не и по-рано.

Носталгията си е носталгия, фактите са си факти. И на мен са ми много драги спомените от MTL3-ката с която "прохождах", ама дайте да си говорим истината.

Дата:   21-09-08 00:25

Rolleiflex2005, по мои спомени трябва да е било 79-та или 80-та. По това време бях ученик, и тъкмо си бях купил Зенит с Индустар (мисля струваше 115лв но не съм сигурен).

За съжаление, не помня марките на вносните апарати :( Бяха само в магазинчето срещу (бившата) ДСК. Доста време седяха и никой не ги купуваше, а после изведнъж изчезнаха всичките.

Всеки ден ходех да им се радвам [smilie5]

Наистина в кореком се продаваха полароиди. [smilie24]

Преди да си купя Зенита, най-редовно се мъкнех в службата на майка ми (работеше в Проектантска организация) и от време на време поснимвах с техниката им [smilie5] Дано някой колега, ако има от онуй време, да не ми се сърди много [beer]

Впрочем, благодарско за подробния разказ!!!

Автор: next_time   
Дата:   21-09-08 00:27

Дамм ... Практика едва ли е удачен пример.При ЗЕД си поиграх с една М2 със някаквоо вехто сумикронче ..... тя наистина си стои .... сериозно.

Иначе предполагам на всеки му е приятно да си поиграе с добре изработена вещ, независимо дали е фотокамера, запалка или писалка.[smilie24]

Дата:   21-09-08 11:33

Автор: n1x0n   
Дата:   21-09-08 11:41

Учители със средно специално след това ги приравниха на полувисше 295 лв.

...
Спомням си въпросните фотоапарати с цени 1000-1200-1600 лв. Канон и Никон

А сега - заплати по 500 лева и камери по 2500 лева - същата работа. [smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »