Автор: mitku
Дата: 19-09-08 09:30
Всъщност, въпросът трябва да се постави обратно - дали някой ИЗОБЩО ползва ръчен фокус (ама - БУКВАЛНО ръчрн и да гледа ИЗОБРАЖЕНИЕТО във визьора и да "врътка" фокусният ринг) на дизелар?
А сега и защо го казвам: понеже доста пъти е ставало дума колко "ненужно" и с много бавен фокус е LiveView-то на сегашните дизелари, да засегна една друга гледна точка.
LiveView-то е много полезно за... РЪЧЕН фокус , защото при LiveView може като на сапунерка да си увеличиш част от изображението и много по-точно да фокусираш ръчно, отколкото на "ню-ню" картинката на визьора. Добре че при ръчен фокус Никона ми си има помощ и чрез phase-detect вградената система за автофокус, показва с "ламбата" във визьора, дали съм "уцелил" ръчният фокус, че иначе ако разчитам само на визията във визьора е умряла работа да се уцели ръчният фокус. На FZ18 сапунерката се целеше доста по-лесно (пък нищо, че беше с бутончета, а не с ринг на обектива). Реално сега като нямам ЛайвВю (с D80) - като фокусирам ръчно единственото, което правя е... да се опитвам да уцеля туй което би направил апарата автоматично.
Е, ако можеше да се прави 10x увеличение във визьора - щеше да става, ама той си е оптичен уред, а не електронен и не може. Коk да вярвам на очите си и да фокусирам буквално ръчно - да се опитвам да фокусирам над 10mpix изображение, което в 1:1 е с размер на постер... чрез "ню-ню" изображението с размер на пощенска марка, във визьора... да бе. Добре, че AF-системата помага при ръчен фокус, че иначе ако не гледам "ламбата" а само изображението във визьора, щях на ръчен фокус да изкарвам повечето снимки - брак.
Т.е. - реално аз НЕ фокусирам в буквалният смисъл ръчно и ВИНАГИ ползвам автофокуса... дори когато фокусирам "ръчно" (което просто се налага понякога заради обектите, които се снимат)
|
|