Автор: Lalinda
Дата: 06-09-08 13:47
boni,
Напролет гледах "Шербургските чадъри" и "Госпожиците от Рошфор" на Жак Деми и не бих казала, че визията и особено цветовете им не са били премислени (филмите са от средата на 60-те години на миналия век), дори напротив.
"Магарешката кожа" също ме изненада!
То в новите филми има доста "визия", но няма истории... Усещам се (пък съм киноман от дете), че изляза ли от киното, докато стигна до автобусната спирка или кръчмата (примерно - в зависимост от компанията) не само че забравям визията на филма, забравям и съдържанието му и дори (какво да се прави), че допреди няколко мига съм била на кино...
Същото е и със съвременната фотография и многото визия и уж цветове из нея - от все по-малкото гледане ми остава впечатлението само за някаква мътна издраскана и измъчена/изпъчена билбордна визия (с всички недостатъци на, парадоксално, едроформатния печат), както и усещането за лъскава (в най-лошия смисъл) опаковка (от кроасан, вафла или пък ескимо).
(Лично мнение)
Филм, чиято визия ми е направила изключително впечатление - Japon (2002) на Carlos Reygadas (в който не става дума за Япония и не е сниман в Япония).
Харесах много и "Хлъц", дипломния филм на Дьорд Палфи, не само заради визията (детайлите), звука (!) и изключителната история!
Не бих казала и че визията на "Angel-A" не е запомняща се...
Но си оставам фен на Вендерс (и на визията, и на историите му). Изненадах се да следя появята на синия цвят в "Не ме търси" (само за ценители ), просто бях на вълна синьо тогава.
От филмите със стерилната визия обаче си харесах "Гатака" (1997) на Ендрю Никъл.
От тези с нестерилната (буквално) визия съм абсолютен фен на Jabberwacky (1977) на Тери Гилиъм и на "Животът на Брайън".
Сещам се сега и за "Сълзите на Черния тигър" (2000) на Висит Сасанатиенг, също и по-късния му Citizen dog - визия, при това убийствена (е, ако имате чувство за хумор и си падате по закачките с уестърните - Сълзите обаче е ийстърн) може да има и в... Тайланд!
Новата им вълна е забележителна. "Сълзите..." го показваха в Одеон преди 2-3 години, надявам се някой от вас да го е видял! Публиката бе главно студентска, но се надявам някой да е прихванал някои идеи от там.
|
|