Автор: volokin
Дата: 03-09-08 11:19
"Не съм доволен от това, че няма профили за различните видове и марки филми."
НЯма различни видове, а различни типове. Имаш за Кодахром (заради релефа на чернобял филм) имаш за негатив цветен и за за диапозитив.
Почти не ми се налага да обработвам цветовете, такива са каквито са и на филма, бил той диапозитив или негатив, работя със същата версия. Ползвам само няколко неща: сканирам на Макс резолюция, после ползвам кривите (премахвам празното на хистограмата, като премествам обикновено дясната страна), много рядко ползвам уншарп-макс "всичко" до 12-14 %.
За цветните филми ползвам и ICE понякога файн, понякога нормал (не намирам също кой знае каква разлика) GEM първи плъзгач ползвам изключително рядко за корекция на цветовете и то в случай, когато съм използвал неправилен филм.
Аналог-усилвател ползвам когато филмите ми са недоекспонирани, но изключително рядко, да не казвам 1%.
Фокусирам винаги на ръка там където предполагам съм фокусирал и с камерата, примерно ако е портрет, слагам фокуса на окото, ако не е избирам по-контрастно място на снимката и фокусирам там (релевантно място)
С две думи, програматаработи прекрасно.
А забравих, за чернобели филми забравяш за ICE, Също и при КОДАХРОМ филмите.
И понеже съм работил и със силвер фаст, освен че има много галимации по нея, не виждам никакви предимства в полза на качеството. Ако изобщо обработвам нещо, то е на фотошоп.
|
|