Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 K100D и CR-V3
Автор: nrk   
Дата:   22-08-08 11:34

Около година и нещо тази комбинация работеше без проблем. Батериите са някакви тайвански, вървяха си в комплект с апарата в супермаркета. Едно зареждане обикновенно стига за около 600-800 снимки.
Вчера обаче, след като ги бях заредил "до зелено" ми направиха проблем:
Първата снимка беше ОК, на втората отказа автофокуса, а от третия опит нататък натискането на кой да е бутон води само до празно щракане на затвора и огледалото в непрекъснат режим (без да се запазва снимка). Сложих 4 АА и проблемът изчезна. Върнах CR-V3, апарата поснима 30на кадъра и отново изперка.

Някой имал ли е подобен проблем и какво е решението???

Акумулаторите засега не съм ги пипал, мисля довечера да ги сложа отново на зарядното, да видим дали ще се оправят. Четох тук-там, че Пентакс по принцип не препоръчва ползването на Li-ion акумулатори на К100, но фотоапарата ми го продадоха в комплект с тези батерии, а и на самият апарат е означено как точно се поставят CR-V3, което предполага съвместимост.

Отговори на това съобщение
 Re: K100D и CR-V3
Автор: Davidoff   
Дата:   22-08-08 11:50

Ако под "кой да е бутон" наистина имаш предвид точно това, то тогава силно се съмнявам проблема да е в батериите. Вземи поработи по-продължително с АА за да си сигурен, че проблема не е в апарата. А може просто да им е свършил ресурса и по някаква супер странна причина да вкарват апарата в някакво никакво състояние [smile]

Дата:   22-08-08 11:57

Да, за всички копчета става дума. С ААтата снимах докато свършиха и всичко беше наред. С друг комплект АА също нямам проблеми. Не вярвам да им е свършил ресурса - рядко ми се налага да снимам много (както вчера). CR-V3ките са на около 6-7 цикъла за една година.

Автор: ibk   
Дата:   22-08-08 12:17

Правилно са си написали в книжката на Пентакс - не става.

"а и на самият апарат е означено как точно се поставят CR-V3, което предполага съвместимост" -
съвместимост ДА, но НЕ с презареждащи се.

Махни ги докато е време и си вземи Енелууп.
[beer]

Автор: pifakiz   
Дата:   22-08-08 13:15

Аз имам следното зарядно Samsung + 2 броя CR-V3 батерии - http://www.amazon.com/Samsung-SBP-1303-Lithium-Ion-Rechargeable-Battery/dp/B0007PN5DM

Досега не съм имал никакви проблеми, но действително във повечето форуми, и в самата инструкция на Пентакса ми /K100D Super/ пише, че не се препоръчва използването им!
Предполагам, причината е в по-високото напрежение!

Една CR-V3 батерия е с напрежение - 3V, доколкото 2 AA NiMH - 1x1.2V = 2.4V!

Да де, но има страхотна разлика в действителните стойности на тези показания!!!

Напрежението на една напълно заредена CR-V3 батерия достига до 4.6V, поне при мойте батерии е така!Мерил съм го с мултицет!
Може би е нормално, защото са без товар!

Докато напрежението на една AA NiMH батерия достига максимум 1.4V!Става въпрос за батерия Panasonic 2100 mAh 1.2V!/Те са ми резервният комплект, които почти не ползвам/

Имайте в предвид друго нещо!
Повечето CR-V3 батерии, са с напрежение 3.6 , 3.7V, а не 3V, както е на моите Самсунг!

Ето и пример - http://videoshopdirect.com/product_info.php?products_id=2168

Така, че затова явно има проблеми с тях!

Пак казвам, засега моя Пентакс работи перфектно с 2-те CR-V3 батерии, изкарва ми по 600, 800 кадъра, и не съм имал никакъв проблем!

Мисля да продължавам да ги ползвам, поне докаго фотоапарата е гаранционен!

Поздрави[beer]

Публикацията е редактирана (25-08-08 01:15)

Автор: zaiko   
Дата:   22-08-08 14:10

Ако използваш презареждаеми CR-V3 да не си имаш проблеми с гаранцията, ако стане нещо? Както каза ibk, съвместимостта на к100д е с нормални CR-V3, а не с презареждаеми...

Дата:   22-08-08 14:24

Моята гаранция е към магазина, който ми го е продал с RCR-V3 батериите. Та ако наистина изгърми нещо те няма накъде да мърдат, а аз нямам нищо против да ми го заменят с К200.
Инак за съвместимостта явно сте прави, а аз всъщност не съм чел ръководството.
Поиграх си с волтметъра - двете Li-ion дават 3.54 и 3.75V. Две последователно свързани АА панасоник дават 2.99V. Ta акумулаторите не само са се заредили повече отколкото трябва ами са и различни, което може би е причината за проблема.
Май ще потърся тези eneloop, които ми препоръчва ibk, мерси много.

Автор: 3DFEN   
Дата:   22-08-08 15:23

Едно прнтаксче ГС330 работи без проблемно с ЦР=В3 и в упътването си пише, че стават.
При К100Д изрично е написано:
"Да не се ползват ЦР-В3 защото могат да соведат до повреда на апарата поради характеристиките на напрежението им"
За тва и не слагам такива, а карам с Енелоп.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »