Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 National Geographic. Тайните на фотографията
Автор: iiccoo   
Дата:   26-06-08 20:19

Какво ще кажете за тази поредица? Има ли интересни и практични съвети или пак са старите едни и същи приказки, които не ти казват нищо съществено и полезно? Някой чел ли е някоя от тази поредица?

Отговори на това съобщение
 Re: National Geographic. Тайните на фотографията
Автор: biso   
Дата:   26-06-08 21:15

има, има

Автор: emax   
Дата:   26-06-08 21:25

аз лично започнах да снимам с тази поредица и мисля, че доста научих от нея[smilie24]

Дата:   26-06-08 21:31

Автор: emax
Дата: 26-06-08 21:25

аз лично започнах да снимам с тази поредица и мисля, че доста научих от нея[smilie24]

Въпроса е, че вече съм прочел две сериозни книжки и тази няма да ми е първата и за това се чудих. Търся нещо по-практически насочено, а не общи приказки и за това питах за тази поредица. Вчера ходих във Фотосинтезис и нищо друго не ми направи впечатление освен две книжки на National Geographic.

Автор: stoyan_5   
Дата:   26-06-08 21:32

[smilie23]

Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   26-06-08 21:33

iiccoo, кои си чел досега?

Автор: sen_shui   
Дата:   26-06-08 21:34

Никой няма да те научи да снимаш освен желанието [shtrak]

Re:
Автор: ALBIREO   
Дата:   26-06-08 21:37

Кажи ми кои книги си чел, за да ти кажа кои са тайните за теб във фотографията. [smilie3]

Народна мъдрост [smilie5]

Най-добре е (поне) да прелистиш всяка книга, която ти попадне. Все нещо полезно може да извлечеш, което да ти помогне много някой ден!
Има книги в които е важно само едно изречение, а други които са важни от-до. Различно е за всеки.

Дата:   26-06-08 21:40

Ами като не броим първите стъпки с онлайн книжката на тук от форума съм чел Цифрова фотография на Dave Huss и Художествена фотография издателство Техника, като двете са коренно различни. Едната е написана преди да се създаде цифровата фотография и няма и грам техническа информация, а другата е съсредоточена повече върху цифровата фотография-плюсове, минуси, възможности и тн., а не толкова до самата фотография като изкуство. Сега търся нещо по-така. По-тясно, а не общи приказки и да ми пишат какво е скорост и бленда и че при високо исо имало шум [smilie5]

Автор: bateogi   
Дата:   26-06-08 22:21

Здрасти.
Мисля че книгите на National Geographic не са съвсем лоши, (аз лично имам "фотографията на път" и ... тази за птиците), но според мен са написани малко като за американци. Голяма част от книгата е със съвети, които са от типа: "Винаги носете резервна батерия", а следващият е; "Ако отивате на място, където няма ток, носете повече резервни батерии" :) Или пък: "Ако ще снимате в планината носете сандвичи. Нали не искате тоно когато имате възможност да направите снимката на живота си да се откажете заради глада" и още " Пийте вода ..." и т.н. Та ако успееш да не се дразниш на подобен род съвети, които те разсейват от същественото не са лоши книжките. Според мен обаче поредицата на Майкъл Фриймън е по-готина:
http://www.book-bg.com/search.php?skey=%CC%E0%E9%EA%FA%EB+%D4%F0%E8%E9%EC%FA%ED&f=author

Каквото и да избереш - приятно четене![shtrak]

Автор: ta   
Дата:   26-06-08 22:28

Портретните снимки
Черно-белите снимки
Как се прави хубавата фотография.

Това съм прочела и има доста неща, които са за новаци. За първоначална база стават.

Автор: tonevjr   
Дата:   26-06-08 22:33

Аз лично много научих от "Портретните снимки"[smilie24]Хубаво четиво е, ако имаш желание да понаучш нещо,но си трябва и здраво практика.Хубавите снимки не стават от раз.Трябва много да се снима,за да хванеш момента[smilie24] Това е много важно[smilie24]

Дата:   26-06-08 22:35

bateogi след като попрегледах онзи ден въпросните книги ми направи впечатление точно това, за което говориш, а именно общите приказки, които ги има в изобилие във всяка книга за "първи стъпки". Загледал съм и тези на Фриймън. Утре пак ще ходя до Фотосинтезис и ще ги разгледам и тях. Ако са по-интересни може някоя от тях да е.

Дата:   26-06-08 22:36

Трябва и свободно време...а то е рядкост

Автор: nautilus33   
Дата:   27-06-08 00:01

iiccoo виж в книжарница ""Хеликон", ако има такава наблизо. там има една хубава поредица книги за фотографията!!

Автор: dimi_dinev   
Дата:   27-06-08 00:15

Дебелата книга е много добра. Тая книга ме запали по фотографията, с нея почнах да снимам и се научих на почти всичко от нея. Все още си я чета с удоволствие.

Автор: Freedman   
Дата:   27-06-08 00:42

На мен поредицата на Майкъл Фриймън повече ми допада от тази на Нешънъл Джиографик. НО "Тайните на фотографията" е хубава книга - поразгледай я по-обстойно и реши дали имаш нужда от нея.

Дата:   27-06-08 00:59

Пропуснах да кажа, че и "Светлина и осветление (практическо ръководство по дигитална фотография)" на М. Фриймън също е много добра.

Автор: vgramatikov   
Дата:   27-06-08 01:32

За добър кадър според мен е необходимо
1.Да го видиш
2.Да създадеш идея как да го покажеш
3.Да имаш техническата способност и опит да го заснемеш
4.Да имаш подходящата теника
7.Доза касмет

Може да си гениален артист без способности да боравиш с техниката си
Може да имаш отлична техника и липса на талант и идеи
[beer]

Истината е че артистите са малко...
Но знанието винаги е в +

Се пак ние само си щтракаме ...някои творят....други просто разполагат с пари и техника... [beer]

Ас съм чел 4-5 книжки в всяка от тях има по малко полезно....към последната бях скептичен но и там имаше инересни неща ...
Например техники за създаване на чрно бели снимки 2-3 вида и за създаване на дву/три/четири тонови изображения
(незнаех че има такава функция цс3-ката

Както и полезни съвети за ретъч на портрети и ползване на някои видове инструменти....
[beer] Сичко е полезно...... опита те прави по гъвкав в даден момент...
Теорията те подготвя за практиката [beer]

Автор: Goth_Angel   
Дата:   27-06-08 04:29

Аз лично сега дъвча Light - Science and Magic: An Introduction to Photographic Lighting (Fil Hunter, Steven Biver & Paul Fuqua) и Lighting and the Dramatic Portrait: The Art of Celebrity Editorial Photography на Michael Grecco, взех ги, именно защото не исках общи приказки [smile] Та ако можеш да си ги намериш отнякъде, смятам, че ще са ти полезни [smilie24]. Не се четат лесно, но това е именно защото има много полезна информация в тях [smilie6] Е, ако ги има в превод на български сигурно ще е по-лесно де [smilie25]

Дата:   27-06-08 08:45

Намерих в замундата нещо о ще прегледам първо него :)

http://zamunda.net/details.php?id=53128

Благодаря за съветите [beer]

Автор: PRIMUS   
Дата:   27-06-08 16:13

само съм прелиствал книгите на Майкъл Фриймън. мисля че са по-полезни от тези на НГ. илюстрациите и примерите са много разбираеми. [smilie24]

Автор: borisyankov   
Дата:   27-06-08 16:23

Ми чети от замунда. Всеки да я чете free. Тъкмо всички като вас които не могат да четат на английски ще си гарантират че никой БГ издател няма да има причина да превежда и издава други книги [smilie23] [smilie23] [smilie23].

Goth_Angel, страхотни книги са и двете!!!
На Греко книгата я чета сега за втори път (което си е комплимент само по себе си).

А Science and Magic-а си е най-добрата книга за светлина въобще - написана изчерпателно като учебник, а увлекателно и практично - съвсем не като учебник [smile]

Автор: Atliman   
Дата:   27-06-08 17:46

А на Скот Келби, не са ли добри...?

Автор: borisyankov   
Дата:   27-06-08 18:01

Защо да не са добри? Едното не изключва другото.

Много малко книги се купуват тук, а твърде много техника. [shtrak]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »