Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Как се зарежда кинолента в спирална доза?
Автор: batemefo   
Дата:   20-06-08 11:09

Вчера се сдобих с един голям бачок за кинолента, но не мога да се ориентирам в начина на намотаване на лентата в пластмасовите спираложидни канали. Дозата се разглабя на дискове... може би филма се навива в разглобен вид.

Отговори на това съобщение
 Re: Как се зарежда кинолента в спирална доза?
Автор: MAX-1   
Дата:   20-06-08 11:44

[smilie5] От вътре на вънка.Върти се спиралата и лентата сама влиза по жлебовете.

Re:
Автор: matasel   
Дата:   20-06-08 12:01

Филмът се навива, когато дозата е сглобена - задължително!!!!
Първо се закачва края на филма - отдавна не съм го правил и забравих точно как се закачваше. Перфорацията (ако е Супер 8 или 1х8 трябва да е надолу - към каналите на спиралата!!! След това дозата се върти по посока на часовниковата стрелка, а филмът се държи под ъгъл и зареждането става много лесно и бързо. Най-добре е първо да пробваш с ненужен филм на светло.[beer]

Автор: bendy   
Дата:   20-06-08 12:32

Ми аз сгъвах двете ъгълчета на края на лентата и след това я вкарвах в процепа на дозата. И след това както казава matasel, само дето май се въртеше против часовниковата стрелка. [smilie11]
Ааа, сетих се - лентата наистина се навива по часовника, но понеже аз въртя дозата - та затова се обърках.[smilie21]

Публикацията е редактирана (20-06-08 12:36)

Автор: IChertov   
Дата:   20-06-08 12:38

за каква лента става въпрос?

Автор: tofo61   
Дата:   20-06-08 17:28

ами много сухи тренировки трябват със осветен или проявен филм защото ако лентата излезе от спиралата той ще се намотае един
върху друг!!!трябва много да се внимава!!!
а с такива филми преди 20-25 години снимахме
сватби!!![beer]

Автор: volokin   
Дата:   20-06-08 17:45

за по-сигурно, отрежи двете ъгълчета на филма да не закача, т.е. заобли му ъгълчетата...[beer]

Автор: caro-anton   
Дата:   20-06-08 19:15

батемефо,
както е разглобена дозата слагаш края на филма в процепа в средата - нали трябва да се хване филма някак - ти ще видиш как - като направиш един оборот и става. след това усукваш лентата - пак ще видиш как - така че да можеш да сложиш горната част на спиралата - и много важно - емулсията да остане от външната страна на спиралата - схващаш ли - за да не залепне за спиралата и после да имаш една бяла ивица при прожектиране - и както си така - под ъгъл с филма - и сглобил вече спиралата - почваш да въртиш по единствената възможна стрелка - по часовниковата, щото иначе не става. филмът е завъртян под 45 градуса и става супер. пробвай на светло с малко парче да видиш как става. и смело. ако има нещо, питай.
ей, фомата да знаеш, че ако я проявяваш с химикали орво - трябва да се снима като 200 аса заради роданида в първия проявител, нали знаеш това? иначе ако си с фомския проявител страшно няма. айде, късмет.

Дата:   07-07-08 11:37

Много благодаря.. Не знаех за роданида, но чакам позитивен проявител от Фома, така че не би трябвало да е проблем. макар че скоро проявявах с фома негативен проявител и хич не ми хареса резултата-няма контраст. Може би е от филма - фома 100.
Ако правилно съм разбрал, кинофилма се навива под наклон в дозата?

Дата:   07-07-08 11:40

Много благодаря на всички взели отношение по въпроса. Бях зает с работа последните седмици и чак сега имам време да се захвана с кино лентите:)

Автор: caro-anton   
Дата:   07-07-08 12:33

Чакай! Стой!
Ти кинолентите нали знаеш, че са диапозитивни? С какъв проявител ще ги проявяваш? Не се занимавай с позитивен проявител на Фома, с него надали ще стане.
Пробвай Илфорд PQ Universal.
Филмът влиза под ъгъл. Ще видиш как.
Помоли някой да ти забърка химикалите на ОРВО - може и по-старата рецепта, аз по нея карам.
Ако имаш наблизо контратен проявител, ще стане. Ако имаш нужда от информация, пиши ми на лични.
Като писах Фомски проявител имаш предвид оригиналните им проявители за диапозитиви.
бе ти сигурно всичко си знаеш, може би аз нещо не разбрах. Не се сърди ако не съм разбрал правилно.
Може да си купиш малко диапозитиви на 35 мм да поснимаш с тях. Аз сега така правя - и си взех филтри жълти и сега ще направя една серия с фома диа. После може да мина на Илфорд.

Дата:   07-07-08 20:26

За специален комплект за обработка на обратим ч/б филм на фома иде реч. Чак от Прага ще го поръчвам. Не ми се издирваше всичко поотделно (белина и още няколко наглед трудно достъпни смеси) и затова поръчах от Фома всичките химии както са по листовката на филма.
Предполагам е може да се мине с един и същ негативен проявител и за двете проявявания, но незнам точно какво да използвам из различните фази на обработка.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »