Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какво да правя с това?
Автор: seymour_sz   
Дата:   02-05-08 00:02

Доскоро снимах с филмов фотоапарат Олимпус - мю зуум. Купих си и дигитален Никон Д-80, но ми се прииска отново да снимам на филм. Един познат ми даде голям фотоапарат - Pentacon six. Купих си и филм, колкото за проба - една Коника синя, 100 аса, но като опитах да я сложа, не стана - дойде малко къса и не може да се постави на фотоапарата. А иначе апарата е много хубав, и обектива му е огромен - не им разбирам много, но на самия обектив пише - Mayer optik Gorlitz, Orestegor 4/300. Много ми се иска да го пробвам, ама като не става с този филм - кажете какво да правя с него?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво да правя с това?
Автор: darksorrow   
Дата:   02-05-08 00:08

вземи си ролфилм 120 или 220...

тая коника не е за големци като твоя апарат. той е средноформатен и размерът на кадъра иска по-голям филм.

Автор: Canon   
Дата:   02-05-08 00:09

Много кашалотско [smilie7]

edit: петъчно

Публикацията е редактирана (02-05-08 00:11)

Автор: MarinY   
Дата:   02-05-08 01:01

1.Режеш филма на две еднакви по дължина парчета (желателно е в във вътрешна баня с изгасена светлина и кърпа под врата. Кърпата може и не е мокра)
2. Внимателно ги слепваш по дължина със Scotch Magic (това е специална прозрачна лента. Да не го намажеш със Scotch - не работи)
3. Навиваш на масурче. Ползвай основа на ибришим. Монтираш.
4. ПРОБЛЕМ (решим) - при кадриране, гледай да не правиш централна - вертикална композиция - ще попадне на перфорацията.[shtrak] [beer] [shtrak]

Автор: deadscreem   
Дата:   02-05-08 01:09

купу си лента като за пентакона ;) тва е единственото решение [beer]

Автор: miton   
Дата:   02-05-08 01:26

Мощно започва петъка....[smilie24] [smilie24] [smilie24] [smilie19] [smilie19] [smilie19]

Автор: GenaDP   
Дата:   02-05-08 01:29

Не ги слушай тея. Навий кониката на по-голям масур, и я застопори в средата. Така хем няма да отиде филма на вятъра, хем и автоматично панорами ще правиш с пентаконя...

Автор: deadscreem   
Дата:   02-05-08 01:43

всъщност и това, което казва гената е мн добра идея... просто не мислех че ще можеш да се справиш, иначе така е най бързо и качествено ;) и бтв пробвай да навиеш някой от обективите на д80 на пентаконя.. може малко лабаво да идват, но ги уплътни с памук или тоалетна хартия... чувал съм че мн добре се сработват с пентаконя [beer]

Автор: xamlet   
Дата:   02-05-08 02:11

То за панорамката 300мм ше са му малко дългички трябва да намери някой 28ца за Пентакончето. Памука и Тоалетната хартия ще прозират мисля [smilie25]

Автор: itilien   
Дата:   02-05-08 02:17

"То за панорамката 300мм ше са му малко дългички трябва да намери някой 28ца за Пентакончето."

28-мица за пентакон 6 не съществува. Всъщност изобщо 28-мица за среден формат май не ми е известна

Автор: itilien   
Дата:   02-05-08 02:26

А ако писача на темата е сериозен, а не се бъзика, ето му малко съвети:

Пентакона е камера за среден формат филми - "ролфими", които са около 6см широки, и имат 12 кадъра за тоя апарат. Филмите не са в метални касетки както нормалните за лайка формат, а са навити на ролка, като заедно с филма има хартиена лента, която предпазва филма от осветяване. За да заредиш пентакона ти трябва един рол филм и една празна ролка от такъв филм. Обаче има някои тънкости. Пентакона се зарежда по доста особен начин, защото в противен случай има вероятност да застъпва кадри при превъртането. Метода за зареждането обаче е малко трудно да се опише, има го по разни сайтове. В крайна сметка ще имаш 12 кадъра, стига апарата да ги превърта читаво. Ако ги разрежда може да са по-малко, ако ги застъпва - е тогава ще ти прецака снимките. Обектива ти е другия проблем - това е много дълъг обектив и от ръка нямаш шанс да направиш особено читава снимка. Едно че огледалото на пентакона създава доста вибрации и трябва да се снима на висока скорост, друго че обектива е бая дълъг, а навярно и тъмен, което няма да позволи да се снима на висока скорост. В крайна сметка шанса за неуспех на начинанието е бая голям. Ако все пак имаш намерение да пробваш, поразрови се в нета да намериш инструкция как да го заредиш. Филми можеш да намериш в халите на втория етаж, в кодака на витошка, в магазина на голаш. Но не са много евтини, може би около 6 лева е най-евтиния черно бял. Аз лично не ти препоръчвам да опитваш да се занимаваш.

Автор: xamlet   
Дата:   02-05-08 02:27

итилиен, то и на мен неми е известен подобен обектив за среден формат. Но всички взеха но цялата тема се изроди на подбив, незнам колко сериозно пише и автора, май единствено дарксорроу е пуснал лека помощ на човека. Е супер си оше един доста смислен отговор. Колкото до Обектива имам един подобен у нас 300/5.6 мисля беше ама е такова прасе че незнам как ще го задържи неподвижно. определено иска доста масивен или профи статив.

Всъщност се срещат от време на време 35мм за средноформатните камери, с уточнението че са рибешки очи, пример пентакс 67 35мм фиш ай. Лично аз на живо такъв несъм виждал.

Публикацията е редактирана (02-05-08 13:30)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Нови предложения
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: