Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 въпрос за макро снимки със SONY R1
Автор: p4akyroff   
Дата:   16-04-08 17:09

Здравейте, снимам със SONY R1 и напоследък съм на тема макро фотография. За съжаление макро режима на този модел не е нищо особенно. Моля за съвет, някой да ми каже проксарни лещи ли да ползвам или някакъв конвертор?......

Отговори на това съобщение
 Re: въпрос за макро снимки със SONY R1
Автор: rorus   
Дата:   16-04-08 17:55

Има специална леща от Сони за макро - която малко подобрява нещата. Но на Р1 макрото не му е сила.

Автор: nikita   
Дата:   17-04-08 14:56

Точно казано :"на този модел макрото не е нищо особено",по добре се кефи на 24 мм[smile]

Автор: pmartinov   
Дата:   17-04-08 14:59

И душата в рая и дървото в печката ...

Не става [smilie2]

Освем на сън ...

Автор: stoyan_5   
Дата:   17-04-08 15:03

Най-удачно е да купиш един руски обектив Хелиос от зенит /от 5 до 25 лв./, обръщаш го пред твоя обектив и снимаш ...
Изпитан номер с гарантиран резултат.
Ако намериш някой да ти направи гривна с двойна обърната резба, направо ....
И да почерпиш [beer]

Публикацията е редактирана (17-04-08 15:07)

Автор: tantris   
Дата:   17-04-08 15:05

По-добре си вземи един сапунер за макро. Лещата сигурно ще струва колкото него и резултата няма да е кой-знае какво.

Автор: didesignbg   
Дата:   17-04-08 16:54

първо послушай стоян, помоли някой познат да ти даде един нормален обектив, още по-добре 35 или 28 мм.
Държиш го с ръка пред обектива обърнат наопаки, възможно най-близо но без да опираш лещите, даваш вариото на максимума и пробваш на какво разстояние фокусираш (фокуса е чрез приближаване на апарата към снимания обект). За съжаление 120мм са късички за целта но виж какво ще се получи.
50 мм обектив, действа като проксарна леща със сила 20 диоптъра. 28мм със сила ~36.

Автор: p4akyroff   
Дата:   18-04-08 13:51

Благодаря за съветите!, ще пробвам[smile]

Автор: denyo   
Дата:   22-04-08 00:19

Само да добавя към веченаписаното, че по-широкия обектив ще дава по-голямо увеличение, но и вкарва повече аберации. А при мен още на 50 mm почва и да винетира, така че си снимам макро със 100 милиметрово Калейнарче. Фотопавилиона след дълги обяснения ми домъкнаха макро реверс ринг (15 кинта). Иначе в Търново има един майстор Слав (Slav61 тук във форума) за който съм чувал че работи много прецизно и на добри цени. Има и едни лещи Рейнокс, дето са доста качествени за цената си. Понеже на намерих голяма разлика между качеството постигнато с такава леща и обърнат обектив, си снимам с обектив. Дано съм бил полезен.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »