Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 за светкавиците
Автор: flipbeat   
Дата:   09-04-08 00:48

имам един въпрос.защо винаги светкавиците се дигат нагоре като се ползват?независимо дали си в стая или в зала с таван над 3 метра?
виждал съм и на открито да се ползва тази техника на заснемане.

Отговори на това съобщение
 Re: за светкавиците
Автор: navy   
Дата:   09-04-08 01:10

[smilie7]

Автор: GenaDP   
Дата:   09-04-08 01:35

Щото свети горния им край...

Автор: MarinY   
Дата:   09-04-08 05:12

flipbeat, не им се ядосвай на "отговорите" Те са резултат на:
1. Незнание
2. сбъркано чувство за хумор
3. Липса на елементарно възпитание
4. Комплекс за малоценност (анонимен можеш да се изливаш)
5. Сбъркана самооценка
6. Егоизъм
7. Страх (да не загубят хляба си или ореола на ПРО)
8. ............ (свободно за лично попълване)
[ezik]
П.П.Забравих да уточня, че това важи за почти всички въпроси засягащи фотографията.
П.П.П За въпроса ти - и аз не знам, а е интересно да се знае. Май е стойка - Като си на плажа, а носиш слънчевите си очила забучени в косата [beer]

Публикацията е редактирана (09-04-08 05:19)

Автор: look   
Дата:   09-04-08 05:56

копгато я вдигнеш нагоре и сложиш картончето светлината не бие така директно и се получавапо мека светлина[shtrak]

Автор: look   
Дата:   09-04-08 05:57

https://photo-forum.net/i/693637 ето това бебенце е така снимано[shtrak]

Автор: borisyankov   
Дата:   09-04-08 07:07

> светлината не бие така директно и се получавапо мека светлина

Напълно погрешно. Няма такова понятие 'не бие директно'. Мека светлина се постига чрез голям светлинен източник, не чрез индиректна светлина.

Картончето ако е голямо постига по-мека свелина точно защото е по-голям източника на свелина.

Автор: j_mironski   
Дата:   09-04-08 08:07

MarinY е прав разбира се [smilie24]

Та от мен няколко реда:

КОгато снимаш със светкавица насочена под ъгъл или директно нагоре светлината е разсеяна и не се получават дълбоки сенки
Също така имаме и по-равномерно осветяване на пресдния и заден план, освен това няма и червени очо[smilie3]

Относно снимането на открито с насочена нагоре светкавица.
Ако си забелязал в такова положение на светкавизата от нея стърчи една пластина, която играе ролята на отражател. и част от светлината отива напред къмобекта.
Предимно това се ползва когато имаме силно слънце, и по лицата на хората падат дълбоки сенки от шапка да речем или голям нос [smilie25]

Аз знам толкова, който знае повече или мисли че не съм прав да ме поправи

Автор: asahi   
Дата:   09-04-08 08:07

При така нареченото "дигане" с изваждане на разсейвателя се постигат 3 ефекта:
1. В/у сцената попада малко по-разсеяна светлина. Това има значение за близки обекти. За далечни - все тая.
2. Част от светлината се отразява от тавана. Има значение дали таванът е на 2, 3 или 5 метра, но това рядко се съобразява. Добре е таванът да е бял.
3. Увеличава се разстоянието м/у източника на светлина и оста на обектива. Това има значение за червените "очички".

Има и един дефект - интензитета на светлината пада доста. За компенсиране се използват по-яки светкавици и се хабят батерии.

Дата:   09-04-08 08:27

На открито няма причина да е насочена светкавицата на горе. Размера на дифузерчето е дори по-малко от самата светкавица. Постигаш само това че 90% от светлината я губиш.

Автор: autosvet   
Дата:   09-04-08 08:58

Не е важно това дето губиш, а това което печелиш. Това "картонче" не е разсейвател - отражател е! Светкавизата ползвана при достатъчна естествена светлина се нарича запълваща. Запълва острите сенки, дова понякога повече блясък в очите на модела.

Дата:   09-04-08 09:03

Отразява и разсейва.
Само за отрязяване щеше да е огледално.

Дата:   09-04-08 09:06

Светлината се разсейва като мине през 'картончето'. Като се отрази се 'отразява' [cool]

Когато 'картончето' разсея светлината тя покрива по-голяма площ, но не става по-мека - източникът на свелина е същият по размер.

Дата:   09-04-08 09:14

Да заменим "расейва" с "дифузно отразява"?

Дата:   09-04-08 09:18

Бялото "картонче" което всъщност е полимерна пластинка отразява светлината! Незная как през него ще премине светлина пък и ако премине тя не ни интересува защото е зад нас. Разсейвател е прозрачната пластина която се поставя пред главата на светкавицата.

Автор: ogimag   
Дата:   09-04-08 09:52

"Бялото "картонче" което всъщност е полимерна пластинка " всъщност се нарича разсейващ панел. И точно като "разсейващ" има задачата да разсее светлината когато е издърпан и да освети по-голяма площ т.е. при работа с широкоъгълна оптика.
А това дето някои си слагат визитна картичка на блескавицата когато е под ъгъл нагоре е друга бира. Ползата също.

Автор: 2metraninja   
Дата:   09-04-08 09:52

На открито не мога да си представя въобще каква е идеята на вдигнатата светкавица - ако е за намаляване на мощността й като се ползва за запълваща, същото може да се постигне с компенсация с настройките на снимане. На закрито вече са ти казали - идеята е вдигната нагоре да освети тавана, който да освети сцената. Може да се ползва и насочена настрани, виждал съм даже и назад към фотографа. Бялото картонче се вдига с една единствена цел - да има искрица блясък в очите на хората.

Автор: 2metraninja   
Дата:   09-04-08 09:54

Разсейващия панел за широкоъгълните също е друга бира - той е полупрозрачен - да не се бърка с бялата пластмаска/картонче, което го има на по- големите светкавици - примерно на 580, за разлика от 430 ех.

Автор: n1x0n   
Дата:   09-04-08 10:33

Първо, да се прави това на открито или в големи помещения е малоумие - все едно дали със картонче, пластмаса, тухла четворка или без тях.

Второ, когато се прави вътре, при нисък таван - се прави с идеята за БАЛАНС на осветлението.
Главата се вдига за да отрази светлината в тавана и да освети помещението като цяло, освен снимания обект, а "картончето" излиза само или се слага допълнително заради 2 неща:

1. Запълващо осветление, защото отразената от тавана светлина оставя кофти сенки по лицата на хората. Това, че дава блясък в очите е вторичен ефект от запълването.

2. Ограничава светлинния поток в посока над и пред снимащия, защото не е нужно да свети и зад него.

Трето, както вече borisyankov е казал два пъти - тези отражатели модифицират посоката и ъгъла на светлината, а не я правят дифузна, разсеяна, мека и т.н.!

Меко осветление се получава само при голям размер източник на светлина, разположен близо до снимания обекта. Дори разните миниатюрни софтбоксове, които се продават като аксесоар - са почти безмислени на разстояние над 3-4 метра, защото просто не са достатъчно големи.

Автор: special_k   
Дата:   09-04-08 11:04

[smilie19] [smilie18]

Дата:   09-04-08 11:06

...винаги съм си мислил че тези белите картончета дето им излизат отгоре са касови бележки

Автор: 321   
Дата:   09-04-08 11:51

n1x0n[smilie24] ,но от друга страна си е гъзарско навън да правиш неща необясними за обикновените,немислещи люде,като да навириш светкавицата,осветявайки слънцето.

Дата:   09-04-08 12:47

Спешъле не кради на Джъмбо лафовете [ezik] .

Дата:   09-04-08 14:25

[smilie8] я па ти па

Автор: джъмбо   
Дата:   09-04-08 15:35

ухаааа най-сетне ме окрадоха [smilie5]

значи аз си ползвам светкавицата във всякакви положения на главата в зависимост какво снимам....

нямам точно обяснение кога какво положение

според случая и опита...

ползвам различни дифуьори с цел смекчаване и намаляване присъствието на острия източник на светлина какъвто е светкавицата[shtrak]

обичам да ползвам светкавица още повече обичам няколко и да си ги подреждам

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »