Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какво осветление ползвате моноблок с/у генератор
Автор: sharky   
Дата:   27-03-08 18:09

Мисля скоро да вложа някой лев в студийно осветление и искам да чуя и вашето мнение.

--Какво осветление ползвате моноблок с/у генератор?

Разбира се при различните типове фотография едното и другото имат предимства и недостатъци. Аз се интересувам главно от продуктова фотография и не толкова от модна, също така снимам на 35мм и рядко на 4х5.
Досега съм снимал с Норман 2400W и Dyna-lite като за първите мога да кажа че са наистина стабили а Dyna-lite ми изглеждат по-лесно чупливи.

Не съм ползвал моноблокове но както изглежда проблема при тях е че самата глава е тежка и са неудобни за настройка ако ги дигнеш 2 метра над земята [smile] . От друга страна голямо е предимството че можеш да настройваш всяка глава без да променяш другите.

Разбравих да кажа че търся нещо около 2400W/s за генератори и съответно 1200W/s за моноблокове.

--А какво мислите за два по 1200 вместо един 2400?

Отговори на това съобщение
 Re: Какво осветление ползвате моноблок с/у генератор
Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   27-03-08 18:57

Ами да си кажа честно предпочитам 2 симетрични пред един асиметричен....

2х1200 за продуктова??? продуктите да не са огромни мебели случайно

Автор: muu   
Дата:   27-03-08 19:04

15 години ползвам моноблокове. предпочитам ги . ако генератора се скапе - нямаш осветление по време на ремонта. ако трябва да се изнася от студио е крайно неудобна система, а и енергоемка- ако се ползва примерно бензинов генератор за захранване.
но в крайна сметка това е въпрос на вкус и манталитет на работа...[beer]

Автор: navy   
Дата:   27-03-08 19:08

Петнайсе... шестнайсеееее СБ800 и ... си готоф [smilie5]

Автор: borisyankov   
Дата:   27-03-08 19:08

Като за човек който вече е снимал, имаш много странни разбирания за осветлението.

За портрети една светкавица сигурно стига дори в 50% от случаите. И две в 80%.

Първо, какви са тези мощности? За продуктова на f/22 ти стигат и значително по-малки. Освен ако под 'продукт' нямаш в предвид коли например.

Разбира се че ще вземеш поне две тела. Може и 3-4. Твърдо съм на мнение че човек трябва да започне да се учи с една светкавица, ама когато снимаш професионално и разбираш какво правиш, може да са ти нужни и 5-6 тела.

Да не говорим че в голям процент от случаите не е нужно да снимаш на 100 ISO. Мощността на една 300WS светкавица, като снимаш на 400 ISO ти се равнява на 1200WS.

Дата:   27-03-08 19:09

:) хмм снимах един часовник макро на 4x5 с около 18" на меха и 2400W през софтбокс не ми стигнаха за повече от ф11 а ф11 на 4х5 не са като на 35мм

най-вероятно няма да ми се наложи да снимам 4х5 често обаче дори и на 35мм като сложиш 4 глави и 2400 стават по 600 :) пък и като ще се дават пари поне да е за нещо дето си струва [smile]

Дата:   27-03-08 19:22

Някои производители използват означения за моделите си близки до мощността им но 'мааалко' по-високи. Например 'Super-duper-flash 1200' а тя да е например 300WS. Ако е такава ситуацията, може.

Снимал съм продуктова (по-скоро сток) със компактни светкавички (speedlite), които се равняват на 50WS грубо.

Много си хабиш светлината явно [cool]

Автор: GenaDP   
Дата:   27-03-08 19:37

Ако ще редиш много глави около продукта, и ти трябва голяма мощност - генератори. Ако имаш мегдан за моноблокове - земай такива.

Това че 2400Ws не ти стигат за F11 - и да го видя, няма да го повярвам. При мен 1200Ws моноблок има водещо число 100, глава 2100Ws - 144. Софтбокса и наполовина да смъква светлинния поток, пак ти остава мощност в излишък...

Дата:   27-03-08 19:46

ок няма проблеми не споря за 35мм обаче ако си снимал макро на 4х5'' знаеш кво значи да компенсираш 10тина инча. Не съм седнал да те лъжа [smile]

А иначе какви марки бихте препоръчали

Автор: portradamus   
Дата:   27-03-08 19:48

Моноблокове. AlienBee AB800 са прекрасни, и практически нечупливи. Имат безстъпково регулиране върху 5 бленди.

Автор: n1x0n   
Дата:   27-03-08 19:51

За портрети една светкавица сигурно стига дори в 50% от случаите. И две в 80%.

Това е едно много смело изказване... [smilie8]

По темата:
Изцяло е въпрос на вкус тая работа. Ако си свикнал с генератори и са ти удобни - не знам дали трябва да си сменяш подхода.
Аз лично два пъти съм пробвал да мина на генератори и двата пъти съм се връщал към моноблоковете.

Моноблоковете имат удобството, че от тях си носиш толкова, колкото ще ползваш за конкретната сесия. Това не е проблем при работа в студио, но за навън - генераторите могат да ти увеличат хамалогията доста.

Другото предимство е, че 220в захранващ кабел към моноблока може да е много по-дълъг от висковолтовия от генератора до главата. Това значи доста повече свобода при разполагането на телата.

Не на последно място - генераторите са доста по-скъпи като WS/$ в повечето случаи.

По въпроса с мощността - по 1200WS на моноблок за голям и среден формат, 800WS за 35мм и 600WS за кроп-камери за мен са минималните стойности.

Дата:   27-03-08 20:05

Дам, това за макрото съм пропуснал да го прочета... Ама пак нещо не ми се връзва. Не знам точно какъв обектив си ползвал, но за 150мм 10" колко се пада - 2 бленди някъде? Еми от 11 ефективната ти става 22. Пак имаш доста повече светлина от нужното...

Публикацията е редактирана (27-03-08 20:21)

Дата:   27-03-08 20:08

Марките - според бюджета.

Дата:   27-03-08 20:26

Проблема преполагам е бил че си използвал много голям софт бокс и/или си го поставил на много голямо разстояние.

За макро въобще не ти трябва толкова голям източник на осветление.

Дата:   27-03-08 20:35

не бе Гена не помня колко точно бях инчовете обаче имах около 3 или 4 стопа компенсация защото снимах с 210мм обектив а другото е софтбокса беше голям и то доста за да избегна отражение в часовника а после в снимката имах доста малка дълбочина разбира се в случая не ми пречеше да направя 2 или повече просветки (та да докарам повече светлина/дълбочина). В интерес на истината кат се замисля имах и фоново осветление (демек 2ра глава)[smilie8] Така нещата си идат на мястото [cool] undefined
Идеята беше че понякога спечиално за 4х5'' по малко от 2400 може ида са ти малко.

То така излиза че генератора ще излезе горе долу една цена с моноблока при система от 3 или 4 глави. Мен това което ме притеснява за блоковете е че са тежки (поне това съм чел) и ако им сложиш и един голям софтбокс се получава доста нестабилно.

Гледам на профото има 1200 моноблокове за около 1200$ обаче пък аксесоарите са скъпи и предполагам поправката

Публикацията е редактирана (27-03-08 20:46)

Автор: maldito   
Дата:   27-03-08 20:35

това което са казали n1x0n и GenaDP [smilie24]

а за Петнайсе... шестнайсеееее СБ800 на navy...
и два буса navy
единия за батериите, а в другия чаржърите [smilie18] [smilie18]

Дата:   27-03-08 20:45

Че ти отсега за поправката ли ще мислиш? А и цената на ремонта невинаги е правопропорционален на цената на светкавицата.

Дата:   27-03-08 21:13

Автор: borisyankov
Дата: 27-03-08 20:26

Проблема преполагам е бил че си използвал много голям софт бокс и/или си го поставил на много голямо разстояние.

За макро въобще не ти трябва толкова голям източник на осветление.

.................

очевидно не си работил със мехова камера голям формат...[smilie3]

Дата:   27-03-08 21:19

наистина ли е проблем теглото на главата при блоковете ?

Дата:   27-03-08 21:24

ааа, прав е нейви за сб-800... аз до 3 -4 ги докарвам-за дигитални разходки извън студиото.[beer]

Дата:   27-03-08 21:32

Теглото - не бих казал. Щом си намерил пари за моноблокове, ще изровиш някой лев и за подходящи стативи. Що се отнася до мъкненето - това, дето пестиш от теглото на главите, ти се връща в теглото на генератора.

По-скоро розмера - ако трябва да завираш светилниците в дребни дупки, генераторът е с предимство.

от где ще пазариш - САЩ? Огледай се за Speedotron.

Дата:   27-03-08 21:45

Ами аз не че съм намерил ами по-скоро спестил :) то като гледам цената на крайната система от една марка моноблок или генератор излиза сходна

Иначе от САЩ ще пазарувам ама гледам да е нещо дето да става и на 220V мрежа (ехх мила страна [smilie5] )

Дата:   27-03-08 21:57

Теглото е причина за безпокойство само при слагането на жираф. Става доста деликатна система за маневриране :)

Иначе на стандартен статив заспиват и нищо не трябва да им мислиш.

Дата:   27-03-08 21:58

110/220 няма да намериш моноблокове. Евентуално генератори некви може да има...

Автор: Canon   
Дата:   28-03-08 01:17

sharky написа:

> :) хмм снимах един часовник макро на 4x5 с около 18" на меха и
> 2400W през софтбокс не ми стигнаха за повече от ф11 а ф11 на
> 4х5 не са като на 35мм
>

За мултиекспонация - обекта ти е статичен - може да направиш 4-8-16 .. светки.
с общо 5 - 6 светки те заковават на 22 1/3 при твоята схема

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »