Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Обективи - Моля за разяснение
Автор: toshko   
Дата:   24-03-08 16:56

Здравейте,

Преди дни си купих Canon 350D Body. Разбира се след това от мерак трябваше да се сдобия и с обектив, за да мога да пощракам. Отидох във фотопавильона и взех възможно най-евтиния, защото и без това нямах представа какво да търся. Дадоха ми Canon 28-90 f/4.0-5.6
Пощраках и снимките не бяха лоши, но след разглеждане на компютър се оказа, че никъде нямам идеално чист фокус дори там където точно съм фокусирал.
Имам също така и Panasonic FZ30. След като се нащраках с канона започнах тестове. Оказа се, че снимките от панасоника са по-добри от снимките от канона. Забелязах и че, когато сложа обектива на панасоника на 35мм той обхваща по-голяма област отколкото канона на 28мм. Също така с канона не мога да снимам обект който да не е на разтояние поне 20-30см от обектива, а за макро и дума не може да става.
Сега въпросът ми е - тък като съм взел възможно най-евтиния обектив нормални ли са резултатите които получавам. И ако си купя обектив за около 500-1000лв, ще се подобри ли качеството на снимките осезаемо? Т.е. ще стават ли по-хубави от тези на панасоника?
Извинявам се много ако въпросите ми са ви смешни, но нямам никакви познания в тази област и сега немога да си обесня много неща.

Отговори на това съобщение
 Re: Обективи - Моля за разяснение
Автор: onlineivo   
Дата:   24-03-08 17:09

Ей сега ще се нахвърлят 1001 разбирачи да те обиждат че нищо не разбираш. Постарай се да ги игнорираш [smilie3]

Ааа, да - според мен проблема не е в обектива, а снимките трябва да са мнооого по-хубави от тези на панасоника дори и с него. Може да попрочетеш ТУК

[smilie24]

Автор: a_stoianow   
Дата:   24-03-08 17:10

Само с апарат не става - трябва и обектив. [beer]

Мисля че Canon 28-90 f/4.0-5.6 обектив е доста стар, правен за лентово тяло и рязкостта при него е по-малка.
Ако искаш вземи 18-55 IS - казват, че е добър.
или има един, който аз бих предпочел за да видя какво може
апарата - 50/1.8 - на базара има такива за по 125лв или с гаранция за 175 в павилиона.

Имам два зуума и един твърд и много харесвам именно твърдия! Неудобство е при него е невъзможността за прекадриране и малкият зрителен ъгъл.

[shtrak] [shtrak] [shtrak]

Автор: djogata   
Дата:   24-03-08 17:13

Е те пък какъв обектив са ти дали, не е истина...
Вземи си един по-добър обектив и нещата ще се променят коренно [smilie5]

Сигурно ще ти предложат новият, стабилизиран "китак" - 18-55 ИС, който не е толкова скъп, а е доста остър. С него предполагам 350Д-то ще мине Паналайката.

Автор: dau   
Дата:   24-03-08 17:19

прочети на линка който онлайн иво ти е пуснал...

Автор: CTEHATA   
Дата:   24-03-08 17:26

Един глас за 50/1.8 и от мен.
Имах такъв, когато купих 85/1.8 го продадох, но май пак ще купя. Като цена/качество е невероятен. Най-добрия бюджетен обектив!
Със него ако пак са лоши снимките, значи тялото не е наред,

Автор: bari   
Дата:   24-03-08 17:30

Първо питай във форума, после продавачите!![smilie5]

Автор: ivan.draganov   
Дата:   24-03-08 17:34

Иска и четена на ръководството предполагам!Не е само от обектива,а той е правен за филмов апарат...

Дата:   24-03-08 17:35

Ами той продавача ми каза, че трябва да дам за обектив колкото съм дал и за тялото. Просто исках да взема нещо с което да пощракам докато разбера повече за обективите.
А някой ще ми обясни ли разликата в милиметрите?
Защо като настроя обективите на 2-та апарата на еднакви милиметри обхвата им е различен?

Автор: djogata   
Дата:   24-03-08 17:42

Защото на Панасоника милиметрите са разграфени не според фокусната дължина, а според това какъв зрителен ъгъл се получава, приравнен към 35мм филм.

На ДСЛР-а милиметрите си значат точно фокусно разстояние. Само че при тях размера на сензора е по-малък от размера на кадър от 35мм филм, затова и при еднакви фокусни разстояние зрителният ъгъл на дигиталния фотоапарат е по-малък.
В твоя случай ако умножиш милиметрите на обектива на Канона по 1.6, зрителният ъгъл ще съвпадне с този, който е на Панасоника. (тоест, за да имаш еднакъв зрителен ъгъл при Панасоника и при Канона, трябва да зададеш на Панасоника същите милиметри по 1.6)

Ох, не го обясних кой знае колко добре, ако не разбереш, търси гугъл за crop factor [smilie5]

Дата:   24-03-08 17:49

djogata благодаря ти много!
Мисля че разбрах разликата. И аз си мислех, че е нещо свързано с матрицата, но не знаех какво точно.

Автор: ivan.draganov   
Дата:   24-03-08 19:08

новият ти апарат е с по-големи възможности от ПАНАСОНИКА ,спокойно ,имаш го отскоро ..няма как да знаеш отначало!Прочети внимателно ръководството!

Автор: PolarBear   
Дата:   24-03-08 19:10

Идеята да започнеш с евтин обектив, докато сам усетиш какво точно ти е нужно далеч не е лоша. Но не трябва да се отива в крайности. Обективът, с който разполагаш е неподходящ.

Не е вярно, че за да вземеш от едно тяло всичко, на което е способно, трябва да похарчиш още толкова пари. Верният отговор е 2.5-3.0 пъти по толкова...но не се стряскай! хубавото е, че на никой не му трябва да извлече всичко, а само това, което му е нужно за някаква конкретна цел или това, което му доставя удоволствие.

Няма един-единствен обектив, който хем да покрива обичайните диапазони, хем да е читав, че и да не е скъп на всичко отгоре. Но има разумни компромиси. Аз ще ти кажа моята идея за такъв: канон 28-105/3.5-4.5. Внимавай със светлосилата, има още два по-тъмни модела със същата дължина...тях не! Този струва около 230 УСД отвъд Голямата вода, тук в идеално състояние може да се намери за може би около 350 лв. Или запазени - доста по-ниско. И непременно още малко пари за сенник.

[shtrak]

Дата:   24-03-08 19:12

И още нещо, най-добронамерено препоръчвам да инвестираш в един курс по фотография. Той се изплаща веднага, още от първата избягната грешка за купуване на това или онова. А познанията ти остават чиста печалба.

[shtrak]

Дата:   24-03-08 19:21

PolarBear благодаря за изчерпателния отговор!
Наистина трябва да си взема един обектив в този диапазон. Поне като гледам в момента 58-90мм не е лош като zoom.
Искам да попитам и за IS обективите на Canon.
Честно казано от както взех канона разбрах колко работа е вършел стабилизатора на панасоника. Сега с канона на скорост примерно 1/15, 1/30 не мога да направя читава снимка. В някои случаи и на по-високи скорости.
Някой има ли наблюдения как е IS на канона сравнен с този на панасоника?

Дата:   24-03-08 19:31

Ами има си правило, кога можеш да снимаш от ръка и кога ти трябва статив. Стабилизаторът е добро решение, но приложението му е ограничено. Стабилизатор на Канон - няколко поколения са, по-новите са по ефективни. Но се монтират на скъпи обективи . От това, което е в по-евтиния клас - 28-135 ИС за около 600 лв. Намират се ио по-евтини, но и по-старички. Пак стават, най-често. Стабилизацията му е от най-старите, компенсира стоп и половина на практика. Има редица недостатъци, но за парите си е много добър. Оптически е общо взето като този 28-105, който ти препоръчах.

Дата:   24-03-08 19:49

Сега като преточих снимките които днес изщраках в офиса на дневна светлина забелязах, че обектива 28-90 не е чак толкова зле. Давам и пример:
http://www.toshko-bg.com/ofisa/pages/_MG_5761.htm

До сега всичко което бях щракал беше в тясната ми квартира и през прозореца й :)

Автор: morandy   
Дата:   24-03-08 19:58

Извинявайте, обаче бих искал да ползвам тематас въпроса за избор между твърдия обектив на канон 50/1.8 и този на сигма 30/1.4? Независимо че този на сигма е три пъти по-скъп се замислям за това, че обективи се купуват за доста по-дълго време, пък и за твърдението че човек не е толкова богат че да си позволява евтини неща...

Автор: hash   
Дата:   26-03-08 12:01

сигмата е по-добра и по-скъпа. просто са много различен клас. а и разликата от 30 до 50 мм не е никак малка.

плюс това за подобни пари можеш да си вземеш доста други обективи също. не виждам какво сравнение може да има. поне с 50 1.4 да беше казал [smile]

Автор: Виан   
Дата:   26-03-08 21:53

А, какво ще кажете за 18-50mm/f3.5-5.6 DC

и 55-200mm*f4-5.6 DC кой според вас е по-добър

Автор: chukov   
Дата:   26-03-08 22:05

55-200 ако говорим за Сигмата е много приятно обективче
евтино е, малко му е бавен фокуса (типично за всички ефтини зумове в този диапазон) но приятно остро

Много добри нещица стават с него
Снимах с такъв 2 години

Идеална комбинацийка за около 550 лева
Стабилизирано китаче 18-55 ИС и СИГМА 55-200 втора ръка таман около 180-200 лева

Идеален, бюджетен стартов комплект с 350Д-то

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »