Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 2 поляризационни филтъра един в/у друг
Автор: rorus   
Дата:   22-03-08 23:47

Четох, че с 2 CPL филтъра един върху друг, човек може да има ND филтър с променлив фактор. Има ли някой с практически опит?
Става дума за снимане с широк обектив между 18 и 28 приравнено.
Какво е качеството на кадъра?
Има ли проблеми с фокуса?
И въобще - става ли на практика?

Отговори на това съобщение
 Re: 2 поляризационни филтъра един в/у друг
Автор: джъмбо   
Дата:   22-03-08 23:49

гонейки добър резултат си взех НДх64 и готово [cool]

Автор: PolarBear   
Дата:   22-03-08 23:50

Извинявай, че се обаждам, без да съм пробвал, но при толкова късо фокусно разстояние две гривни няма ли доста да засегнат полето на кадъра?

Автор: djogata   
Дата:   22-03-08 23:52

С два CPL можеш да стигнеш най-много фактор 4. По-хубаво си вземи няколко НД с различни фактори и готово.

Автор: джъмбо   
Дата:   22-03-08 23:54

да не говорим ЧЕ колкото повече стъклария пред обектива.....

толкова по-зле

Автор: djogata   
Дата:   22-03-08 23:56

Полярен мечо май е прав - те за толкова широки обективи специално правят "slim" филтри за да не винетира картинката. Значи със 2 филтъра 100% ще винетира

Автор: ALBIREO   
Дата:   23-03-08 00:03

Да, с два филтъра ще постигнеш съществено затъмняване, ако ги завъртиш под определен ъгъл един спрямо друг.
Който има поляризационни очила и LCD монитор (дислпей на GSM също става) - да пробва какво се вижда под различни ъгли [smilie3]

Автор: borisyankov   
Дата:   23-03-08 04:40

> С два CPL можеш да стигнеш най-много фактор 4.

Напротив. Може да се постигне почти или съвсен не пропускаема повърхност в зависимост от ъгъла под който са завъртяни.

Автор: nomadsl   
Дата:   23-03-08 08:22

borisyankov ,
не си прав. CPL-а отново след себе си завърта светлината в кръгова поляризация, така че пълно гасене не може да се постигне.

Росене, пробвал съм с два линейни филтъра, както и с един линеен и един CPL - става, но във втория случай трябва да поставиш върху обектива отвътре CPL-а и върху него линейния. Така първата част на CPL-а /до фолиото/ действа ката втори линеен с външния линеен полар и ефекта е до пълно гасене. При качествени филтри, разбира се.
Пробвал съм и с два линейни "Хама" и ефектът е налице, но изображението е с ниска рязкост, както и се очаква от нискокачествените продукти на Хама.

Поздрави.

Автор: kreten   
Дата:   23-03-08 10:12

http://vkarakashov.com/DSC_4132-Edit.jpg

[ezik]

Автор: rorus   
Дата:   23-03-08 10:52

Polar:
Прав си: втория филтър влиза в кадъра, но към 21мм вече изчезва.

Nomade мерси, явно ще трябва да си поговорим.

Jumbo:
имам НД64 - трябва ми още.

Възможноста да имаш НД филтър с произволен коефициент на затъмняване изглежда много примамлива. Става дума за снимане на абстрактни морски пейзажи.

Автор: icikonti   
Дата:   23-03-08 12:22

Само nomadsl, уцели истината.С два пола, ще угасиш изображението.Зависи обаче от ъгъла им един спрямо друг.Стават страхотни снимки, но на предмети които отразяват само някоя част от светлинния спектър.

Автор: BotsRevenge   
Дата:   23-03-08 12:57

Аз съм пробвал само с 2 линейни. Бяха смотани на Bower и при позицията, при която на пръв поглед се получаваше пълно гасене, се получаваше ефект като от много плътен син филтър.
По избледнял спомен мога да кажа, че успявах да удължа експозицията с 10тина стопа с двата линейни филтъра.

Автор: beyonder   
Дата:   23-03-08 13:24

Мда, около 8-10 стопа би трябвало да се получи... Обаче, както казва Ботс, ще се появи силно отместване и изкривяване на цветовете, в зависимост от качеството на филтрите.

Singh-Ray продават такива, фабрично сглобени и с минимални промени на цветовете, но не са евтинки.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »