Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 За облаците, светлината ... и /със снимки/
Автор: Stoyan_5   
Дата:   18-03-08 09:37

В облачно време снимките ми, като че ли са с най-добра динамика. Вероятно разсеяната светлина се отразява най добре на дигиталната фотография.
Липсват острите сенки и контрастни участъци.
Сащам се за романа на Богомил Райнов "Няма нищо по-хубаво от лошото време".
Вероятно автора е бил и фотограф?[smilie5]

http://212.36.3.59/site_pics/111/o_1169196962_kosa.jpg

Само да не вали, че ще ми намокри апаратчето ...

Отговори на това съобщение
 Re: За облаците, светлината ... и /със снимки/
Автор: chukov   
Дата:   18-03-08 09:41

А Емил Боев беше топ ченеге ...

Дата:   18-03-08 09:42

На мен пък на Павел Вежинов повече михаресват романите

Дата:   18-03-08 09:44

... и темата полека тръгва към зоната ... [smilie2]

http://212.36.3.59/site_pics/182/o_1169707580_Gorata_2.jpg

Публикацията е редактирана (18-03-08 09:46)

Автор: emo99   
Дата:   18-03-08 09:47

....на здрача

Автор: asahi   
Дата:   18-03-08 09:49

Какво е динамика?

Автор: jekopj   
Дата:   18-03-08 09:49

През 1983г.,излезе романа на Богомил Райнов "Не ме разсмивай".В него главния герой е фотограф и така е написан,че няма начин самия Райнов да не е снимал.Има какво да се научи /припомни/ от прочитането му.[shtrak]

Дата:   18-03-08 09:51

asahi написа:

> Какво е динамика?
------------------------------

Динамиката е дял от класическата механика и за разлика от кинематиката и статиката се занимава и изучава движението на материалните тела в зависимост от приложeните варху тях сили или казано по друг начин, динамиката описва изменението на физичните величини път, скорост и ускорение под въздействието на сили в пространството.

Трите основни закона на динамиката са открити от Исак Нютон. Първият закона на Нютон е известен като закон за инерцията и се изказва така : съществува отправна система спрямо която всяка свободна от външни въздействия материална точка се движи равномерно праволинейно т.е. без ускорение. Такава отправна система се нарича инерциална. Същността на този закон се заключава в това че на материалната точка е присъщо свойството инертност - в отсъствие на външно въздействие тя се движи /по инерция/ равномерно и праволинейно не спрямо всяка отправна система, а спрямо инерциална отправна система.

Вторият закон на Нютон дава отношението между приложената външна сила и ускорението:

Третият закон гласи, че всяко действие има равно по големина и противоположно по посока противодействие. Основни направления в динамиката са: Хидродинамика, Аеродинамика, Газова динамика.

Механичните взаимодействия в динамиката се моделират с разпределени или съсредоточени сили.В динамиката има два вида товари-статични и динамични товари.

Статични товари

Статичните товари от своя страна се разделят на активни и пасивни . Статичните товари не изменият своята посока и също така не изменят кинематичното състояние на абсолютно твърдо тяло.Този вид натоварване нараства много бавно от 0 до крайната си стойност. Активните сили сигнализират за ускорение на телата и се отнасят към сили като съпротивлението на въздуха.Пасивните сили са силите породени от реакциите на връзките.

Динамични товари

Динамичните товари изменят своята големина, посока, направление и приложна точка.

[beer] [smilie5]

Дата:   18-03-08 09:53

Това го знае всяко дете (в 7-ми клас [smilie5] ).

Ти кажи за динамиката във фотографията и как облаците и влияят.

Дата:   18-03-08 09:58

Ами Пенчо Маркишки е пропуснал да даде определение за динамиката при фотографията.
Вероятно ме провокираш да го дам аз, та после да ме ядете ...[smilie5]

Дата:   18-03-08 10:00

Или го е дал, но използвайко друго понятие?
Кажи за облаците.

Автор: batdin   
Дата:   18-03-08 10:05

Пък аз си мислех,че снимките на слънце и сенки са с по-голяма динамика.
Само,че са с по-малка динамика от самата сцена и изглеждат неестествени.
А дифузната светлина позволява по-добро (беззагубно) съгласуване на динамиката на сцената и камерата.
Моля ви, поправете ме,ако бъркам.

Дата:   18-03-08 10:05

Облак е видима маса кондензирани капчици или ледени кристали висящи в атмосферата над повърхността на Земята или друга планета. На Земята кондензираната субстанция е водна пара, която формира малки капки или ледени кристали, обикновено 0.01 mm в диаметър. Когато са обградени от милярди други капчици или кристали те стават видими като облаци.

Купести облаци (Cumulus — Cu ). Представляват отделни плътни облачни маси с добре очертани краища. Развиват се вертикално като кръгли хълмове или кули. Основата им обикновено е плоска. Силно развитите кумулуси не остават изолирани и преминават в купесто дъждовни облаци. Кумулусите обикновено се състоят от дребни капчици и по правило не дават валеж. В редки случаи от тях падат дребни капки.
Слоести облаци (Stratus — St ). Това е сив облачен слой с достатъчно еднородна основа, от който пада ръмеж, кристалчета от лед или зърнест сняг. Тези облаци приличат на високо слоестите, но са разположени доста по-ниско, така, че понякога закриват високите земни предмети (кули, комини и др.). Въпреки своята еднородност по цвят, при тях има изразени по-светли и по-тъмни участъци. Валежът, който може да падне е ръмеж (през лятото) или зърнест сняг (през зимата).
Слоесто-купести облаци (Stratocumulus — Sc ). Представляват крупна по мащаб облачност със структурна форма, която има сив или белезникав цвят. Отделните елементи могат да бъдат раздалечени една от друга и да образуват просвети. Срещат се едновременно с купестите облаци и валежът от тях е слаб и най-често през зимата. През останалите сезони падат отделни капки.
Слоесто-дъждовни облаци (Nimbostratus — Ns ). Имат еднороден безформен слой с тъмносив цвят, лете — със синкав оттенък. Този облак често изглежда осветен от вътре, което се дължи на преливането на валежа от сняг във валеж от дъжд. Валежът, който пада е непрекъснат и равномерен. Под слоя на този облак често се образуват разкъсани дъждовни облаци.
Купесто-дъждовни облаци (Cumulonimbus — Cb ). Това са облачни маси, представляващи развитие на кумулусите с голяма вертикална мощност. Ако не се вижда целия облак — той прилича на слоесто дъждовен, тъй като под основата му също се образуват разкъсани дъждовни облаци. Той обаче има значително по-мрачна оловно сива окраска. Дъждът, който пада от такъв облак обикновено е бурен, с променлива интензивност — през лятото на едри капки или град, през зимата — на едри парцали или мокър сняг. Придружен е с грамотевична дейност.
Разкъсани дъждовни облаци (Fractonimbus — Fr nb ). Това са ниски, сиви, мрачни облаци на лошото време. Образуват се под слоевете на високите слоести, слоесто купестите, слоесто дъждовните и купесто дъждовните облаци и не се срещат самостоятелно. Те могат да образуват почти непрекъснат слой, маскиращ по-горния облак. Самите те не дават валежи, а се прекосяват от валежа на по-горния облак.

Дата:   18-03-08 10:08

Динамиката на апарата е постоянна и не зависи от времето

Просто когато е облачно имаш по-плавни тонални преходи в изображението и обикновено липсват екстремните краища на диапазона (максимално светли до изгорели участъци и максимално тъмни до липса на детайл) ако правилно си пресметнал експозицията разбира се

Но в слънчево време много ясно си личи разликата между динамиката на различните апарати

Например картинката на 20Д и 5Д веднага проличава.
С 5Д-то има видими детайли в много светлите участъци и в сенките, а с 20Д-то буквално се вижда тесния му диапазон -> липса на детайл в сенките и в най-светлите участъци от кадъра.

Ебаси фермана написах и то да кажа неща дето всеки ги знае [smilie5]

Дата:   18-03-08 10:10

chukov,
Ама прав си разбира се, но коя е казал, че динамиката на апарата не е постоянна?

Май ще трабва да си поговорим повече за ДИНАМИКАТА ...

Дата:   18-03-08 10:13

За динамиката:
- служи като индикатор за получаване на снимки с добра осветеност и добър контраст;
- динамиката е много добра за стойности над 249 /различими нюанса - градации/, и добра за над 245. Лоша е обаче при по-малко от 238.

Дата:   18-03-08 10:21

А ако сцена , която снимаме, има 50 градации динамиката каква ще е?
Кажи за влиянието на облаците в/у динамиката.

Дата:   18-03-08 10:29

Ами аз съм го казал в първият си пост /за влиянието на облаците .../.

А ако сцената която снимаме има 50 градации, в идеалният случай ще има също 50, но напрактика могат да възникнат повече.
Това зависи както от ъгъла на заснемане, от начина на осветяване на обекта и не на последно място от винетиране на обектива.
Имал съм случаи, когато съм заснемал монохромен предмет, като се е получавала снимка с доста различими с просто око градации.

Дата:   18-03-08 10:37

Казал си "В облачно време снимките ми, като че ли са с най-добра динамика."
Това не е вярно. Грешното ти заключение произлиза от непознаването на динамиката като понятие. Меките цветове, плавните тонални преходи и липсата на контраст все още не означават динамика.
Нещо повече - с подходящо осветление може да се намали динамиката на сцената за да стане тя по-лесна за заснемане и последващо репродуциране.

Дата:   18-03-08 10:41

Добре ... щом е така ХДР снимките защо се наричат така, след като според теб динамиката при тях се намалява?
Или не съм те разбрал?

Мога да те цитирам от една друга тема ...

.... ХДР е възможност да се покажат яркостни области от сцената, които не се събират в реалният динамичен обхват на камерата. Това е опит да се доближат нейните качества до тоналното възприятие на човешкото око+мозък.

Нв практика в много редки случаи технически се налага да се използва ХДР. Заобикалянето на проблема чрез използване на подходящо осветление е далеч по-резултатен. Динамийата на съвременния ДСЛР е повече от достатъчна.

Заради относителната си достъпност ХДР се практикува от много начинаещи колеги. Дали за добиване на опит, дали от любов към експеримента, дали от не дотам осъзнато търсене на нови изразни средства. С изразните средства в компютърната обработк ае лесно да се прекали и точно това наблюдаваш ти.

Тази "детска болест" по наподобяване на стилове и техники ще им мине с течение на времето.
..................

Съвсем забравих да поствам снимки в цялата олелия ...

http://212.36.3.59/site_pics/199/t_1171867187_StadoKozi.jpg

Публикацията е редактирана (18-03-08 10:47)

Дата:   18-03-08 10:48

Толкова ясно и точно съм го написал, че едва ли може по-добре.

Дата:   18-03-08 10:51

Ама и ти четеш неща между редовете.
Аз казах, че динамиката е най-добра, а не, че е най-голяма.
Добра за мен ...
[beer]

Дата:   18-03-08 10:54

Другата дума за "четене м/у редовете" е тълкуване. Ясно е, че всеки човек тълкува по собствен начин написаното.

Кое е добра динамика? Голямата, малката или може би възможната? Уточни и се присъединявам към бирите.

Автор: praetorian   
Дата:   18-03-08 10:57

Стояне, това което си написал за ХДР не е вярно. Не можеш да увеличиш динамиката с този способ. Динамиката на камерата е константа, така , че с ХДР просто можеш да постигнеш най-добрият възможен резултат като извлечеш максимума. Но не и да увеличиш динамиката.
Това за облаците, което си написал също не е вярно, в тези кадри няма голяма динамика, има просто плавни преходи дължащи се на дифузното осветление, облаците действат като голям софтбокс. Но мога да ти покажа кадри на слънце , без никакви облаци където с подходящо осветление можеш да постигнеш много добър резултат. Ето например тези кадри са снимани в ярко слънце:

http://212.36.3.59/site_pics/191/r_1201048541_Motion.jpg

http://212.36.3.59/site_pics/114/r_1202437163_gerbod.jpg

http://212.36.3.59/site_pics/114/r_1188252375_ger01.jpg

http://212.36.3.59/site_pics/109/a_1172608712_mira04fin.jpg

Дата:   18-03-08 10:58

Добра динамика е тази при която яркостни области от сцената, които не се събират в реалният динамичен обхват на камерата, се покажат така, че снимката да е най-близо до тоналното възприятие на човешкото око+мозък ...

[smilie5]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »