Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Снимане на нестинари - как
Автор: nedelcho   
Дата:   16-03-08 21:56

Какво ми е нужно да направя прилични снимки на нестинари по време на танц? Без да губя детайли - примерно жарта да прилича на пепел от светкавицата.

Техниката ми е - Пентакс к100д с китовия обектив.
Смятам да взема един 50/1.4.
Някакви напътствия, техники, трикове може ли да споделите тук?
Смятам, че темата ще бъде интересна за доста народ.
[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Снимане на нестинари - как
Автор: alsash   
Дата:   16-03-08 22:04

абе книги няма ли за вас?

Автор: borisyankov   
Дата:   16-03-08 22:06

1. Снимаш от статив.
2. Снимаш с дълга експонация за да се регистрира светлината от жарта.
3. Светкавицата на EV -1 или -2 за да запазиш част от естествената светлина.

Автор: ivan.draganov   
Дата:   16-03-08 22:08

И на по-високо ИСО ,за да запечаташ детайлите!Пробвай и без светкавица

Дата:   16-03-08 22:08

borisyankov
А така ще мога ли да уловя и без големи размазвания движещата се нестинарка?

(Благодаря за съвета)

Дата:   16-03-08 22:12

Светкавицата ще я замрази.
Малко и ISO-то може да вдигнеш.
Получава се интересен ефект - виждаш хем замазана част (предава движение) хем и замръзнала - от светкавицата.
С малко експериментиране може да получиш много добри снимки с този метод.

Дата:   16-03-08 22:39

Идеята е да не влизам много вътре с покупки. Но не знам и дали вградената ще ми свърши някаква работа.
Исото ще е или 800 или 1600 (на място ще се реши), макс. отворена бленда (в моя случай 1.4) , ще се снима в RAW.
И все пак се притеснявам, че ще се оплескат работите...

Автор: navy   
Дата:   16-03-08 22:40

л
е
с
н
о
[smilie7]

Автор: maldito   
Дата:   17-03-08 06:03

я послушай alsash ...[smilie24]
че като гледам кво си написал ...[smilie21]

Автор: behemoth   
Дата:   17-03-08 08:33

ако можеш отдели светкавицата от апарата да не са на една ос ама ти трябва външна...
по-скъпо но много по-добре.

Автор: Mobby_Dick   
Дата:   17-03-08 09:31

Нестинари!
Такова животно според моят етноантропологичен атлас вече няма [smilie8]

Дата:   17-03-08 09:50

Лятото на кранево има, гледам ги [smilie5]

Автор: BirdOfPray   
Дата:   17-03-08 10:53

НЕ Е ХУБАВО да се снимат нестинари със Светкавица - даже е опасно, защото светкавицата ви може като им блеска в очите - да ги извади от транса им и да си изгорят краката. Мислете малко като правите глупости все пак... [smilie23]

В най-добрия случай - Външна светкавица в тавана или отразена от нещо - и ниска скорост... ама пак не еетично спрямо тях де.
Поне може да си направите труда да ги питате предварително за мнението им за снимането и светкавиците.

Автор: CTEHATA   
Дата:   17-03-08 10:57

В НИКАКЪВ случай не ползвай светкавица, без да си го уговорил предварително с тях. Ако получиш разрешение от техен мениджър, постарай се да си сигурен че и самите нестинари са наясно.
Имаме една нестинарка във форума, ще и пусна ЛС да ти пише, че да не стане беля.
Ако има няколко факли около жарта, можеш да получиш много по-истински снимки без да блещукаш :)

Успех и умната!

Дата:   17-03-08 11:30

село Българи в Странжа
до Царево...
там е люлката на нестинарите
струва си лятно време човек да се поразходи до там [smilie24]

Публикацията е редактирана (17-03-08 11:31)

Автор: DeePPaSSion   
Дата:   17-03-08 11:39

nedelcho,адски ме вбеси въроса ти и идеята да снимаш нестинари със светкавица!!!Постарай се, когато снимаш обреди, тайнства и ритуали, поне да научиш нещо за тях, защото без това, каквато и техника на снимане да използваш никога няма да направиш добри снимки. На това му се вика КУЛТУРНО отношение!ЗА твоя информация искам да ти обясня, че преди да влязат в огъня, нестинарите изпълняват специални практики за настройване на тялото и духа, без които магията на танца е невъзможна. Танцът е специален момент, в който нестинарите са свързани с техните патрони Св. Константин и Св. Елена и със всички природни стихии и това е един вид транс - прихващане му викат те, при който твоята тъпа светкавица грубо ще се намеси и и последствията от нея са жестоки. Не само както BirdOfPray е писал - изгаряния..., а и на духовно ниво!!! Нещо , което ти едва ли проумяваш. Така, че прочети наистина малко книги и то не само по фотография преди да снимаш неща от които нищо не разбираш! Те истинските нестинари и без това са на изчезване, така че моля те, не давай своя личен принос за погубването на една толкова стара българска етническа група! Mobby_Dick, все още в българския етно атлас нестинари има. Ако те интересуват подробности - на лично съобщение! Айде сега - с здраве!

Автор: CTEHATA   
Дата:   17-03-08 12:37

Само да вметна, че DeePPaSSion знае за какво говори и да те помоля да се замислиш, игнорирайки тона и наблягайки на думите! Дори и без духовната страна, по която със сигурност има повече от едно мнение, идеята ти наистина е опасна.

Дата:   17-03-08 12:58

http://photo-zona.net/images/user83/album9188/large/1183653069_ecvs6923_14.jpg

Тоя нестинар беше в яко транс, че да му пука от светкавици [smilie7]

Дата:   17-03-08 13:01

Аре ся, да не им пука от светкавици, няма такова нещо...
То все едно да кажеш на стотината туриста да не снимат!
Глупости... аз съм ги снимал с флаш и е нямало проблеми... само че снимката ми излезе нормална и обемна, не като горния пример [smilie7]

Дата:   17-03-08 13:04

Да почвам тогава без флаш, с никон 1,4/35 , имам един-два свежи филма на по-така трезви "нестинари" [smilie18] [smilie21]

Дата:   17-03-08 14:02

alsash - много полезен коментар. Благодаря.

borisyankov, ivan.draganov, behemoth - благодаря за съветите. Ще ми бъдат полезни

maldito - какво съм написал? Ти като си прохождал във фотографията не си ли задавал въпроси с понижена трудност?

DeePPaSSion - господин разбиращ от нестинари. Няма да се втурна да ходя по нестинари да снимам без да съм получил тяхното разрешение. Ще се направя, че поста ти не е целял ПРЯКО да ме убиди. Както и да е.

navy - моя случай е такъв - не им пречи.

Айде със здраве. Понаучих нещо от тая тема, но трябваше ли така да ми я поднесете? С караници.
Аз ако имам нужните знания ще помагам и мисля, че няма да се държа така с другите.
Но все пак това е въпрос на моментно настроение, култура и възпитание.

Айде със здраве

Дата:   17-03-08 14:31

четене му е майката nedelchoооооооо
и акъл [smilie8]

Автор: ivanov_id   
Дата:   17-03-08 14:43

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: DeePPaSSion   
Дата:   17-03-08 14:52

nedelcho, не съм целялА в никакъв случай да те обидя и поста ми не е злонамерен.Целта ми беше не да те нагрубя, а да те накарам да се замислиш за това което снимаш. Мисля, че това ще ти бъде полезно винаги във фотографията - познаването за нещата ни вкарва по дълбоко в тях и ни дава по - спецялна и точна гледна точка, друг план! :) Надявам се, че това "господин разбиращ от нестинари" не е целяло да обиди мен, но така или иначе то не може да ме засегне.Желая ти успех и всичко хубаво!:)

Дата:   17-03-08 14:56

Разказите за изпадане в транс, духовни свързвания с еди кой си и т.н. са интересни и придават колорит на този ритуал.

Това не означава че има нещо вярно в това!

Хайде бе хора, в 21 век сме и то от доста време. Да вярвате че като изпаднеш в транс и законите на физиката вече не важат.

Има много просто обяснение защо хората не се изгарят когато ходят по жар (не само трансаджии):

1. Жарта е покрита с пепел. Тя не провежда топлина.
2. Краката са с изключително силно кръвоснабдяване. Ако сте чували за водно охлаждане на процесор например се сещате какво става.
3. За да се изгориш, трябва температурата на крака да бъде висока. Минавайки бързо по жаравата какът не достига тази температура (благодарение и на горните точки).

Махнете кое да е от горните условия и получавате духен трансаджия с изгаряния трета степен по краката [cool]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »