Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Молба за критика на кадри
Автор: nnenov   
Дата:   06-03-08 19:17

...

Отговори на това съобщение
 Re: Молба за критика на кадри
Дата:   06-03-08 19:17

Здравейте,

Моля ви за фото критика на 2 мои бебешки кадъдра.

Да/Не/Може би ако...?

Какви недостатъци виждате вие и какво бихте направили за да подобрите резултатите.

http://212.36.3.59/site_pics/183/n_1204392713_IMG_1751.jpg

и опит за висок ключ:

http://212.36.3.59/site_pics/183/n_1204390899_IMG_1531.jpg

Цъкнете в/у линковете за по-големи снимки.

Предварително много благодаря на всички за сериозните критики.

Публикацията е редактирана (06-03-08 19:47)

Автор: marto   
Дата:   06-03-08 19:34

мен пък втората ме кефи [smilie24]

Автор: branev   
Дата:   06-03-08 19:36

Не съм професионалист, но втората снимка е over exposured, според мен...разбирам каква е била идеята ти ,но светлината ти е повечеко, от колкото би трябвало.

Първата ми харесва, въпреки, че има нещо смущаващо, но не мога да кажа точно какво:) Което значи че за мене е добре;)

Автор: shtukov   
Дата:   06-03-08 21:25

И аз не съм професионалист фотограф, но щом искаш критика, ще се опитам да дам /като професионалист художник/
1-ва снимка:
- рефлекса от възглавничката е твърде силен и убива формата
- зад главата на бебето има излишни детайли
- липсва ясно изразен композиционен център
- възглавницата заема повече площ отколкото е необходимо
-едното пръстче на ръката е недостатъчно /или повече или без пръсти/
- липсва пространство отгоре

За цветната по късно, че сега ще поръчвам апарата..

Автор: stoychev   
Дата:   06-03-08 21:56

Мога да коментирам първата: композицията не е много добра - главата е на средата на кадъра и другото нещо е, че има някакъв предмет над главата, който е излишен.

Дата:   06-03-08 22:16

Много благодаря за коментарите до тук.

Щуков кажи и за втората. Свиркай ако трябва помощ с апарата :)

Ще се радвам на още коментари. [beer]

Автор: praetorian   
Дата:   06-03-08 22:22

Като всяка снимка на бебе, има много чар в кадрите. Аз знам как се радвам на моето бебе и по същият начин реагирам като видя друго, с умиление, защото са много сладки същества [smile]
Първият кадър за мен е с един основен проблем - претрупаност. Шареното чаршафче, светлият участък над главичката излишно отклоняват вниманието на зрителят. Биберончето също за мен е минус. Като цяло портрета ми стои много мек, без ясно изразен фокус, който да привлича вниманието и да се явява център.
За вторият кадър, ако целта е бил high key портрет, има прекалено много детайл и в личицето и в ръчичките и в задния план. Идеата на high key портрета е акцента да е строго посочен, например очите и устните, чрез изсветляване на всичко останало.
Не съм специалист, изказвам мое мнение и не твърдя, че съм прав. За мен обаче портретите са сладки и ми харесват, даже мисля, че гласувах за тях преди[smile]

Дата:   06-03-08 23:10

Продължение с критиката за 2-рата снимка:
- Почти фронталното и силно осветление предполага формата да е изградена предимно линеарно/контурно/. В случая лекото изместване на основното осветление в ляво е приглушило до голяма степен контурите
- Застъпването и на двете ръце с лицето е недостатъчно - в момент на границата на докосване с контура на лицето
- лявята ръка/дясна на бебето/ изчезва
прекалено бързо във фона
- погледа е отправен в случайна посока
- детайла на одеялото в сянката е твърце активен
- Композиционно търпи още малко горе-ляво
- по-добре би било по-голям ъгъл между осите на главата и тялото
- дясната ръка /лява на бебето/ е със загубена форма на пръстите
- липсва съвсем лек детайл по дрехата - най-вече по якичката.

Иначе хубаво е бебето..

Автор: Стоев   
Дата:   06-03-08 23:27

Душица[smile]

Автор: kyle   
Дата:   06-03-08 23:32

shtukov [smilie10]

Автор: surg   
Дата:   06-03-08 23:37

Боже мой,

1. детенцето да е живо и здраво си е супер....
2. тук се изприказваха десетки неща за ъгли, пръсти, центрове, детайли, посоки икво ли не,

а истината е проста според мен,

няма т.н. вътрешно излъчване или въздействие, и това не може да се обясни с нищо от ония работи по горе, нито ЩЕ се получи ако се изправят всички дъги,
специално в първият кадър главният герой е спящо дете с затворени очи. КОЕ е онова нещо което ще внесе някаква емоция ? 3 вместо 1 пръст ли?, или полазила хлебарка? Избран е сюжет който много трудно може да се разкаже - за това как едно бебе спи...и това да бъде вълнуващо извън стандартния смисъл...
то май и никой не знае....
отделно за мен ималипса на фокус ...
черно бялото , тук, з амен си е самоцел, опит да внесе стойност на кадъра...но не успява

колкото до втората снимка, избрана е трудна техника и сюжет , при които може да се разчита или на знания или на случайност...
но и тук няма емоция...имаме едно масковидно лице, поради техниката и позата, и никаво местене на акцент или фокус няма да компенсират това
3. това са си снимки от типа фамилни и толкоз,

Публикацията е редактирана (06-03-08 23:38)

Автор: Bezgrim   
Дата:   06-03-08 23:39

Едно непрофесионално мнение от мен по първата снимка. Мисля, че светлината трябва да е по-слаба и по-разсеяна. Не защото зле предава лицето на бебока (напротив, много добре), но защото в такъв момент силната светлина е дискомфортна за него, което усещане се предава и на наблюдателя. Вярно е, че е само за момент, и това за всички е ясно (перефразирано “Трай, бебо, за хубост!”), но все пак... Силната светлина няма да е дразнеща може би, ако снимката е през деня и съответно задният план не е абсолютно черен и съвсем слабо се загатва интериора на стаята. Също мисля, че над главата двете ярки точки е по-добре да ги няма, ако бъдем съвсем придирчиви. [smile]

Автор: tangratannakra   
Дата:   07-03-08 00:17

Два гласа за мнението на щуков и преториан [smilie24] [smilie24]
Обикновенно детайлте които изграждат една снимка, изграждат и внушението и (непрофесионално мнение...)

Автор: sniffe   
Дата:   07-03-08 00:47

Shtukov ... отговор отговарящ на темата на автора, Браво за критиката съгласен съм с нея. [smilie24]

Поздражи!

Дата:   07-03-08 08:46

Мнението което съм дал, засяга най-вече начина на изграждане на формата и композицията. Смятам, че те имат съществено значение за въздействието на каквато и да е творба. Съгласен съм, че само с това неможе да се обяснява изкуството и затова ще се опитам да обясня и останалото.
Портретът би бил шедьовър, само тогава, когато прилича повече на портретувания, отколкото портретувания сам на себе си. За тази цел обаче, освен познания за по-горните неща се изисква портретуващия да познава портретувания, поне колкото себе си...
Иначе няма шедьоври. Има добри портрети..

Дата:   07-03-08 14:40

Ха, когато става дума за портрети шедьоври, пропуснал съм да спомена едно малко "изключение". Не е задължително фотографа/художника/ да познава модела по-добре от себе си. Задължително е обаче да надвишава поне малко интелектуалното му ниво.
Което в общи линии означава същото..

Автор: Essenov   
Дата:   07-03-08 14:58

на първия му го няма фокуса, а вторият си е добър

Дата:   07-03-08 17:36

Много благодаря на всички за коментарите, много им се радвам и ги оценявам високо.

Казвам това, защото аз също виждам надостатъци в кадрите, но ги виждам чак няколко дни след снимането им. Явно се влияя от контакта с бебешока :).

Мисля, че целта е да ги виждаме през визьора преди да натиснем копчето. [shtrak]

За да разсея малко въпросителните които се очертаха по-горе:

1. Фокусът на първата си е перфектен, разцепил съм косъмчетата на мъхчетата, чак прекалено остър беше - блендата е 5.6. По тази причина реших да го блърна леко. Целта беше да докарам т.н. софт фокус ефект. Явно е несполучлив, прекален, ненужен или всичко взето заедно.

2. Първия е черно бял не заради търсен арт ефект, а защото одеалцето е супер шарено и кадъра става лудница в цветен вариант. Ще го видите по-долу.

3. Високия ключ на втория явно трябваше да го направя още по-светъл. Кадъра си е експониран почти нормално - вижте оригинала. Може би е преекспониран с 1 бленда, не повече.

4. И двата кадъра са снимани през деня, на нормална дневна светлина, тъмния /черно белия/ е тъмен заради осветлението което съм направил с цел да изглежда като правен през нощта.

И сега, за да стане още по-полезна темата(не само за мен надявам се), качвам 2та кадъра в големи необработени джипега тук:

КЛИК

* линкът ще е валиден 5 дни.

Ако имате желание и възможност, моля да се пробвате да направите различна обработка по ваш вкус и виждане.

Резултатите можете да качите в зоната примерно и да ги покажете с линк в тази тема.

Аз например бих направил 1-2 детайла на бебешкото лице или ръце в супер близък план. Кадрите са достатъчно детайлни и остри за да позволяват яко кропене.

На мен би ми било интересно да видя ваши интерпретации. [smilie24]

[shtrak]

Дата:   07-03-08 20:22

Айде сефтето да е от мен. Един бърз опит за илюстрация на думите ми.

http://photo-zona.net/images/user28667/album12995/large/1204913209_gech5537_IMG_1751int.jpg

Дата:   07-03-08 22:37

Щуков [smilie24]

Дата:   08-03-08 00:21

Ще пробвам и с другата когато остане малко свободно време. А дано и другите пуснат по нещо..

Автор: tangratannakra   
Дата:   08-03-08 10:08

[smilie24]

Автор: Bezgrim   
Дата:   11-03-08 10:56

Писах за първата снимка. Като разглеждам сега оригинала, за мен доминиращото възприятие е любов и грижа (чистота, свежест, пълно спокойствие на изражението). А като следствие от първото и като негово допълнение – сънищата за цветното, яркото, красивото (ех, цялото!...) бъдеще. И всичко подкрепя усещането за грижовност – и яркото одеалце, и биберонът, и неясните досега предмети. И даже уж-дефектът на резкия фокус, ами това е първа грижа на родителя – внимателно да изучава и да се опитва да опознава всичко в малкото дете в пълни подробности, и точно фокусът подчертава тази грижа. Боже, какви дефекти?
В заключение, според мен най-добре е в оригинал без намеса - чудесна, перфектна снимка, достойна за перфектен семеен албум. Ако се замислим, дали в живота има по-важна и по-трудна категория от тази?...[smile]
И за мен мненията и предложенията тук ми бяха много полезни![smilie24]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »