Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 айде още един въпрос да задам...
Автор: 7771   
Дата:   02-03-08 02:27

абе хора я да ви питам докато не съм занесъл още апарата да знам кво да правя: дали да давам и обективите с него?

Обективите ми са само на няколко седмици(никор 18-70 и също 50 ф/1.8) и днес като отворих на ръка диафрагмата (така ли се казва на български.. демек лостчето натиснах да се отвори обектива)и погледнато на лампа вътре в обектива има доста малки прашинки.

потърсих и тук и в западния форум dpreview.com и там викат че това не влияело нито на изображението , нито на свойствата на обектива. Но ми е чудно дали това няма нещо общо с предишната ми тема за прах по матрицата ? (https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=789125&t=788637) ... а мерси :)

а и как по дяволите влиза вътре? ако някой спец изкоментира ще съм мноооо благодарен

tnx [smilie5]

Отговори на това съобщение
 Re: айде още един въпрос да задам...
Автор: IvcheTo   
Дата:   02-03-08 03:26

хъм .... не е петък [smilie25]

Дата:   02-03-08 03:28

прах влиза - винаги ... когато не се съобразяваш с този фактор ...

Автор: GenaDP   
Дата:   02-03-08 03:29

През дупките влиза, през дупките...

Дата:   02-03-08 03:30

и искам да ми покажеш - лостчето на 50/1.8 [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] на диафрагмата [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Дата:   02-03-08 03:43

ама че лоши хора [smilie2]

... смисъл като обектива е като този на снимката се вижда прахта
http://www.mycameras2006.com/ebaytemplate/new/nikor%2050mm%20f1.8%20img/img_50mm-1.8lens.jpg

....
понеже засега чета тези неща само на западни сайтове не съм запознат с термините на български... добре айде само някой да ми каже дали прахта по матрицата може да идва точно от обективите ?

Публикацията е редактирана (02-03-08 03:45)

Дата:   02-03-08 04:17

ами ...... лесно можеш да провериш - ако го има на всички обективи (прашинката) значи е на матрицата - ако е само на 50 значи се е зацапала само тя [smilie10] [smilie10]

Дата:   02-03-08 04:19

а е нормално - ако си го мушнал на 1.8 ще се вижда ....
има и .. ама вземи отиди до зентакс да ти го почисти ....

опа 8 - грешка [smilie25] [smilie25] [smilie25]

Публикацията е редактирана (02-03-08 05:13)

Автор: mixmike   
Дата:   02-03-08 04:29

Вицове ли си разказвате тука?
Какво ще се види на 1.8?[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie5] [smilie5]

Тоя Зентакс, да не е "ЗАКС и звездния принц"[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Публикацията е редактирана (02-03-08 04:30)

Дата:   02-03-08 04:45

дам, апарата ще го дам следващата седмица да го почисти зентакс. май нещо не ме разбрахте...

казвам че вътре в обективите има прашинки, които са доста малки но се виждат ако се погледне на светлина... и като цяло не се отразяват на снимките ... ето за какво става дума ... >

http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1030&message=24337211&q=dust+18+70&qf=m

Публикацията е редактирана (02-03-08 04:46)

Дата:   02-03-08 04:51

Знаем за какво става въпрос - нормално е!
Да не си луд да даваш да ти отварят обектива заради някви дребни правинки, дето може и да се появят на снимките, но над бленда 11 и нагоре.
Ако толкова е мръсна матрицата - дай да ти почистят само нея. В предишната тема ти е обяснено, кое не разбираш?[smilie11]

Иначе "спецовете" по-горе не ги слушай, те са писали колкото да не заспят...5 часа си е вече[ezik]

Автор: Стоев   
Дата:   02-03-08 04:55

:)

Дата:   02-03-08 05:00

[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Дата:   02-03-08 05:03

кога пък стана доцент по фотография [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [shtrak]

Дата:   02-03-08 07:26

mixmike в понеделник го давам. просто се чудих дали да дам и обектива също така или иначе. чвно само камерата ще се чисти [smilie24]

Автор: ivodam   
Дата:   02-03-08 10:03

GenaDP: Не е само през дупките, за съжаление. Както веднъж ми обясни човекът от Зентекс, много често това, което го виждаме вътре в обективите като прашинки, е материал, откъснал се от вътрешните стени на обектива, а не проникнал отвън. Явлението се наблюдава по-често при Никон, не знам защо.

Дата:   02-03-08 10:27

аз доцент не съм станал, ама поне като чуя или прочета нещо, се старая да си го обясня и запомня, а не "чул-недочул" да ръся акъли по форумите[ezik]

Дата:   02-03-08 10:34

ivodam: нещо друго да знаеш по въпроса. това влияе ли на оптическите свойства на обективa ?

Автор: ivodam   
Дата:   02-03-08 11:15

7771: Ами ако са много, няма как да не почнат да влияят тези прашинки или каквито и да са микрочастици, това са все пак чужди тела. Ми вземи си и обективите, какво толкова. Зависи къде са тези прашинки. Ако са зад челната леща, е лесно, ако са навътре, е по-пипкава работата, естествено.

Автор: navy   
Дата:   02-03-08 11:46

В обектива вътре има какви ли не боклуци, които попадат на лещите. Ако много се замърси не е проблем да се направи профилактика и да се почисти. Отварянето на обектива не го скапва, ако се направи от човек, който може. Зентекс примерно.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »