Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна
 На какво ще си архивираме снимките след време. Вече е официално.
Автор: 35mm   
Дата:   19-02-08 12:16

"Blu-ray" ...."would be the industry standard."

Май няма да има HD DVD:
http://news.bbc.co.uk/1/hi/business/7252172.stm

Отговори на това съобщение
 Re: На какво ще си архивираме снимките след време. Вече е официално.
Автор: e-mil   
Дата:   19-02-08 13:25

Ха! Изненада. Очаквах войната да продължи поне още година-две.

"The industry can now focus on getting the right product to the consumer, at the right price and in the volumes required," Paul O'Donovan said."
Да, бе. Вярваме ти. Конкуренцията между стандартите щеше да свали цените по-бързо.

Автор: dau   
Дата:   19-02-08 13:33

При условие че уорнър подписаха с блу рей... отиде коня у ряката... но доста хора казаха, много се забавиха във времето 2-та стандарта, войни с тях, и печалившия от това е харда... определено вярвам в това...

1ТБ раид 1, е много по-евтин отколкото себестойността на блу-рей записвачка и носителите....

Автор: danbi   
Дата:   19-02-08 13:38

и ще продължиш да си ги връткаш тия дискове 10-ина или повече години??? и няма да ти се смотае я компютъра, я RAID контролера?

и аз тъй, преди две седмици реших да премина изцяло на дискове, и да спра да пиша проклетите dvd-та... хм, съдбата реши да се намеси :)
тъкмо бях решил че всичко е тип-топ и много се кефих, диска взе че се счупи. почн ада си блъска главите и разбира се.. става за боклука.
заедно с 11,000 архивирани на него кадъра :)

RAID само за он-лайн работа. За архива -- оптични носители, или flash носители -- каквото пазара предлага на разумна цена.

Хубавото че тая идиотщина с HD DVD се разреши е, че най-накрая blu-ray техниката ще поевтинее!

Хората доста често забравят за такива подробности, като патенти и производствени мощности...

Дата:   19-02-08 13:39

danbi какви световни глупости говориш ти? [smilie10]

Автор: CanoniO   
Дата:   19-02-08 13:44

danbi,
идеята е да имаш 2 огледални диска под контролер. Във всеки един момент информацията е еднаква върху двата. Счупва се единия - сменяш го. Какъв е шанса, двата диска да гръмнат в един ден ??

Автор: Георги   
Дата:   19-02-08 13:46

(достатъчен)

Автор: CanoniO   
Дата:   19-02-08 13:48

[smilie5]

Автор: CTEHATA   
Дата:   19-02-08 13:49

Canonuio: Ако двата диска са еднакви, най-често поредни серийни номера и се натоварват 100% еднакво, защото правят едно и също, шансът да изпушат в мнооого близки моменти от време не е никак малък.

Автор: IvcheTo   
Дата:   19-02-08 13:50

Нормално е сони да надделеят [smile]

Дата:   19-02-08 13:53

Ами някой да си прави райд архив и да слага дискове от една и съща серия трябва да е пълен идиот... не знам защо си го мислите това изобщо...
NAT Server с хубаво контролер на 3ware + дискове от различни серии е достатъчно устойчиво нещо!

Автор: slivenski   
Дата:   19-02-08 13:54

За сигурно архивиране на харддиск са нужни минимум 4 диска... [smilie21]

Дата:   19-02-08 13:59

абе говоря си аз глупости, щото нищо не знам за RAID и никога не съм правил сървери......

дори не съм отворил темата за съвместимостта на форматите и файловите системи (ако забелязахте :)

имам едно такова странно чувство, че като RAID си говорите за недоразумението, наречено Intel MatrixRAID.... чакай да ида да си взема нещо успокоително, че някой може да пострада... [smilie9]

Дата:   19-02-08 13:59

има райд 5/10, лично аз знам как преди години са гърмяли едновременно 4 харда на райд... на инет доставчик...

Дата:   19-02-08 14:04

Данби: не говорим за ИнтелМатриксРаид и поне някои от нас със сигурност сме инсталирали и ползвали "истински" RAID масиви.
Това не променя факта че RAID масивите са добри за оперативна работа, а не за архивиране.
Аз "Архив", който се помещава в същото помещение с оригинала и може да бъде изтрит от вирус или операторска грешка не признавам. DVD, банка, трезор. Това ми е решението за отговорните архиви. За снимките още не съм стигнал ниво да ми трябва такова нещо.
Еднаквите дискове ги споменавам, защото са адски масова практика.

Дата:   19-02-08 14:10

СТЕНАТА, съгласен съм. Точно това имах в предвид, че няма нищо по-хубаво от ползването на RAID за онлайн работа. Но архивирането по дефиниция е съвсем друго нещо.

За съжаление, архивирането от типа "записвам си го на диск и си го слагам в шкафа/трезора" е неадекватно. Инак щеше да е хубаво...

Разработвал съм (професионално) дори идеята да се съхранява така целия RAID масив: пълниш го с данни, опаковаш го с контролера и пак в трезора.

Само дето остава въпроса с файловите системи и подобните им дивотии :) Не е ясно също така и какъв е живота на записа върху магнитен носител офлайн. Историята на дискетите подсказва, че не е особено продължителен.

Като ми мине, може да разкажа за интелското недоразумение.

Дата:   19-02-08 14:11

то и кретенията е адски масова практика... но не говорим за нея...

идеята е в момента че е много по-изгодно пред блурей, ако ще се избира за архивиране...

това с вирусите все едно не съм го чул... който работи с бози, той да се притеснява за такива работи...

а иначе не говорим за мега важни данни, да не включваме планове за дизастър рековери, клъстер фс, дейли снапшотове и прочие...

за архиране на снимки, в момента най-изгодното цена/качество е ХДД!

Автор: джъмбо   
Дата:   19-02-08 14:19

мога да си купя 50 диска ДВД сони за 25 лв... за още 15 лв и кутийки....

значи за 40 лв аз имам архив 280 гб

до сега не ми е изгърмяло нито едно сони... седят си в кутийки в черен шкаф....

мислиш ли че съотношението цена качество с едн ХДД дето има гаранция 180 дни (според една тема от преди няколко дни) е по-добро....

не мисля....

туко някой изплаче с гръмнал диск

като излезе нлу рей ще архивирам всичко до сега и на блу рей.... (както направих с ЦД тата едно време а те все още се четат оня ден пробвах едно от 97 ма.... ей така за спорта)

Дата:   19-02-08 14:24

Вирус и операторска грешка са наравно. Каквато и да ми е сървърската ОС, един компютър с вирусолюбива ОС да има, с права да пише и това е достатъчно. Един разсеян потребител - и пак опираме до архив на съдържанието на диска. Твърде лесно се променят, за да са добри за архивиране.

В момента, за архивиране на снимки DVD-то няма равно!

100 x DVD-R Verbatim = 120 лв. за около 440Gb
Твърдия диск е около 80% по-скъп - около 200 лева за същия обем, но всеки път, когато архивираш трябва да го включваш към компютър, барабар със старите данни. Дори да забравим за вируса, операторската грешка си е фактор...
Отделните DVD-та могат да се подредят и приберат, ако не се счупят не могат да бъдат изтрити случайно.

ПП. Чукча лош математик, коригира

Публикацията е редактирана (19-02-08 14:26)

Автор: n1x0n   
Дата:   19-02-08 14:37

Архивирането на една единствена медия винаги е било лош ход.

Дата:   19-02-08 14:37

то и аз архирам на дувде, ама задължително имам и на 2 харда... никога няма да си остава снимките само на двд и да ги изтрия отвсякъде другаде...

Автор: volokin   
Дата:   19-02-08 14:46

Леле, после колко йовтино било дигиталното, а мен точно ме навиха за едно Марко трети ранг [smilie10] [smilie10] [smilie10]

Някой случайно да знае какви файлове плюе това чудо? [smilie18]

Дата:   19-02-08 14:48

големи [ezik]

Автор: volokin   
Дата:   19-02-08 14:52

сега точно с това се занимавам вече час: обръщам си файловете от 16 битови на 8, че място няма, а компа ще гръмне (харддиск 200 ГБ) и да напълня някое друго ДВД [smilie23] [smilie23] [smilie23] Направо се чудя дали да не изтрия всичко [smilie10]

Автор: n1x0n   
Дата:   19-02-08 14:53

Е па трий... нали имаш негативите. [smilie3]

първа  назад  1  2  3     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »