Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какъв любителски апарат да взема?
Автор: karin73   
Дата:   09-02-08 22:04

Имам намерение да си купя фотоапарат. Ходих в Технополиса да разглеждам какво предлагат. Като параметри и цена ми хареса Canon EOS 30D. Само че е огромен. Давам си сметка, че в 95% от случаите, когато видя нещо, заслужаващо си да бъде снимано, той ще е останал в къщи заради размерите си.

Така че ми трябва ми качествен и компактен фотоапарат, който се събира в джоба на сакото ми, без да разваля линията. Хвана ми окото една Leica, мисля, че C-LUX2, много малка и плоска. Хареса ми, че е с оптична стабилизация, 2.8 светлосила и 3.6 варио, което е все пак повече от стандартните 3. Някъде около 7-8 MP беше, но доколкото разбирам, това не е особено важен параметър. Тревожи ме обаче, че матрицата и е 1/2.5". А според това, което прочетох във вашия сайт: "при съвременните CCD чипове 1/2.5" е добър размер за 3-4 мп. 1/1.8" за 5-6 мп, а 2/3" за 7-8 мп.".

Така че имам два въпроса: можете ли да ми препоръчате плосък и компактен апарат с оптична стабилизация, 7-8 MP и 2/3" матрица? Цената не е от особено значение, нещо до 1000-1500 лв ме устройва. Ако няма такива (защото аз изчетох поне стотина страници ревюта из нета и не можах да намеря), вторият ми въпрос е: ако примерно взема Leica D-LUX3 с 1.65" 10 MP матрица и снимам на 5-6 MP, това ще намали ли цветния шум до нивото на 1.8" 5-6 MP матрица? Извинявам се, ако въпросът ми е глупав :)

Благодаря предварително на всички отзовали се.

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв любителски апарат да взема?
Автор: Dani_Koev_BG   
Дата:   09-02-08 22:13

Доколкото знам между Panasonic LX2 и Leica D-LUX 3 разликата е само в надписа и цената. :) Препоръчвам ти ги с две ръце!

Автор: boreto   
Дата:   09-02-08 22:25

Ето го твоето апаратче:
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&base=1&product=787&show=additional#slides-pane-1

и струва само 799.00 лв. с ДДС и гаранция 24 месеца.
[smilie24]
[shtrak]

Автор: yokohama   
Дата:   09-02-08 23:17

SONY-H3
Обектив
Оптично мащабиране
10x

Прецизно цифрово мащабиране
20x

Smart Zoom (интелигентно мащабиране)
до 51x (с VGA)

F
3,5 - 4,4

Фокусно разстояние (f= mm)
6,3 - 63

Фокусно разстояние (преобразуване към f=35mm)
38 - 380

Макро (cm)
Широкоъгълен: 2 - безкрайност, Телеобектив: 90 - безкрайност

Диаметър на филтъра (mm)
58 мм

Съвместимост на обектива с преобразуване
ДА

Обектив Carl Zeiss® Vario-Tessar®
ДА

Сензори за изображения
Тип CCD
Super HAD CCD™

Размер (инчове)
1/2,5

Камера
Ефективни пиксели (мегапиксели)
8,1

Процесор Bionz
ДА

Разпознаване на лица
ДА

Smile shutter (задействане на затвора от усмивка)
НЕ

Аналогово/цифрово преобразуване (DXP) (Bit)
14

Функция Clear RAW NR
ДА

Метод на автоматично фокусиране (еднократно)
ДА

Метод на автоматично фокусиране (наблюдение)
ДА

Метод на автоматично фокусиране (постоянно)
НЕ

Област на авто фокус (многоточкова)
ДА

Област на автоматичен фокус (центрирана)
ДА

Област на автофокус (точкова)
ДА

Област на автофокус (гъвкава точкова)
НЕ

Ръчно фокусиране
НЕ

Предварително задаване на фокус
ДА

Автоматичен режим за бленда
ДА

Режим с приоритет на бленда
ДА

Режим на ръчно задаване на бленда
ДА

Режим за автоматичен избор на скоростта на затвора (sec)
1/4 - 1/2000

Шумопотискане Slow Shutter (бавен затвор)
ДА

Предупреждение за хендшейкинг
ДА

Управление на експонацията
+/-2,0 EV, стъпка 1/3 EV

Баланс на бялото
Auto (авто), Daylight (дневна светлина), Cloudy (облачно), Fluorescent1 (луминесцентно), Fluorescent2, Fluorescent3, Incandescent (изкуствено), светкавица

Настройка за рязкост
ДА

Настройка за контраст
ДА

Чувствителност по ISO (REI)
ДА (Автоматично, 100, 200, 400, 800, 1600, 3200)

Избор на оформление
Twilight (сумрак), Twilight Portrait (сумрак-портрет), Soft Snap (мек фокус), Landscape (пейзаж), Beach (плаж), Snow (сняг), Fireworks (фойерверки), висока чувствителност, настройки за спортни снимки

Осветление за АФ
ДА

Режим със светкавица
Auto (автоматична), Forced Flash (принудителна светкавица), Slow Synchro (бавна синхронизация), No Flash (без светкавица)

Ограничения за разстояние при използване на светкавица (m)
0,2 - 7 м (широкоъгълен), 0,9 - 5,6 м (телеобектив)

Предварителна светкавица
ДА

Намаляване на ефекта "червени очи"
ДА

Автоматична синхронизирана светкавица за дневна светлина
ДА

LCD екран/ визьор
Размер на LCD екрана (инчове)
2,5

Общ брой точки на LCD екран
115 000

Тип LCD монитор
TFT

Автоматично следене на яркостта
ДА

Обзорно поле на LCD екрана (%)
100

Оптичен визьор
НЕ

Електрически визьор
НЕ

Запис
Носител за запис
Memory Stick Duo™, Memory Stick PRO Duo™ Memory Stick PRO Duo High Speed™, Memory Stick PRO-HG Duo™ (същата скорост като PRO Duo™). Вътрешна памет (31 MB)

Формат на запис
JPEG, MPEG1

Интерфейс за Memory Stick Pro™
Паралелен

DCF (правило за дизайн за файлова система на камера)
ДА

DPOF (Формат за поръчка на цифрови разпечатки)
ДА

Режим на импулси (снимки)
100

Интервал на импулси (приблизително секунди)
0,5

Размер на стоп-кадър (8,0 мегапиксела, 3264 x 2448)
ДА

Размер на стоп-кадър (5,0 мегапиксели, 2592 x 1944)
ДА

Размер на стоп-кадър (3,1 мегапиксела, 2048 x 1536)
ДА

Размер на стоп-кадър (VGA, 640 x 480)
ДА

Размер на стоп-кадър (формат 16:9, 1920 x 1080)
ДА

Размер на стоп-кадър (режим 3:2, 3264 x 2176)
ДА

Размер на подвижно изображение (MPEG VX Fine, 640x480, 30fps)
ДА

Размер на подвижно изображение (MPEG VX Standard, 640x480, 16,6fps)
ДА

Размер на подвижно изображение (MPEG презентация, 320x240, 8,3fps)
ДА

Възпроизвеждане/ Редактиране
Възпроизвеждане на HD (High Definition)
ДА

Възпроизвеждане на слайдшоу
ДА

Обрязване
ДА

Преоразмеряване
НЕ

Мащабиране при възпроизвеждане
ДА

Разделяне (MPEG)
НЕ

Превъртане напред с преглед (MPEG)
ДА

Завъртане на изображението
ДА

Автоматично завъртане на изображението
НЕ

Общи характеристики
Индикатор за заряда на батерията
ДА

Индикатор за хистограма
ДА

Предупредителен индикатор за експонация
ДА

Индикатор за разполагаем капацитет на диск / Memory Stick™
ДА

PTP (Протокол за пренос на картини)
ДА

Съответствие на разпечатани изображения
ДА

PictBridge™
ДА

Режим Shop Front
ДА

Време за стартиране (приблизително в секунди)
1,8

Език на менюто
чешки, датски, холандски, английски, фински, френски, немски, гръцки, унгарски, италиански, норвежки, полски, португалски, руски, испански, шведски, турски

Функция Bluetooth™
НЕ

Жакове
Многофункционален терминал
ДА

AV изход
НЕ

Цифров В/И (USB)
НЕ

Високоскоростна USB 2.0 Hi-Speed
ДА

Захранване/ Други
Система на батерии
Литиева N

Приложена батерия
NP-BG1

Живот на батерията (Stamina) с приложените батерии при нормални условия на снимане
330 снимки, 165 мин. (по стандарта CIPA с включен LCD екран)

Батерия за часовник
Манганово-литиева (MS614)

Тегло (гр)
264

Тегло с принадлежности (g)
380

Приложен софтуер
Picture Motion Browser версия 2.1, Picture Package Music Transfer

Приложени аксесоари
Акумулаторен пакет (NP-BG1), зарядно устройство, универсален кабел, захранващ кабел, CD-ROM, лента за рамо, капачка за обектива, лента за капачката, сенник тип цвете, адаптерен пръстен за обектива

Размери
Ширина (мм)
106

Височина (мм)
68,5

Дълбочина (мм)
47,5

Автор: apollo   
Дата:   09-02-08 23:19

Изчакай за Sigma DP1 [smilie24] [smilie24] [smilie24]

Автор: yokohama   
Дата:   09-02-08 23:20

Имам лични впечатления от тази камере .
Мисля,че си заслужава най малкото заради оптиката.
Успех при изборат и късмет.[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Дата:   10-02-08 02:16

Много благодаря на всички отзовали се :)

За пореден път се убеждавам колко е полезно да се иска мнението на професионалисти във всяка област :) Dani_Koev_BG и boreto, почти съм сигурна, че това ще е новият ми фотоапарат. Наистина параметрите му са същите като на Leica D-LUX 3 и няма смисъл да давам почти 400 лв повече само за един надпис. Още повече, че магазинът във Варна се оказа на няма и 300 метра от къщи :)

yokohama и apollo, сигурна съм, че предложените от вас апарати са много добри. Но все пак за мен размерът им, особено дебелината е от голямо значение. И двата са по 4.5-5 см дебели. Имам DVD камера Sony DCR-DVD403E, която има x10 оптичен zoom и възможност да прави 3MP снимки, но и тя е дебела 4.5-5 см и за това повечето време събира прах в къщи. Абсурдно е да се носи такова нещо дори в джоб на връхна дреха. 2.6-те см на Lumix DMC-LX2 за мен са на ръба на приемливата граница.

И с риск да стана досадна, да попитам пак - ако снимам на по-малко MP от максималните, примерно на 5-6, това намалява ли цветния шум? Или само използваната ISO чувствителност е от значение?

Автор: Стоев   
Дата:   10-02-08 02:18

Panasonic LX2 ми е мечтата [smilie24]

Автор: itilien   
Дата:   10-02-08 02:24

миниатюрни апарати с 2/3" матрица не съществуват. Колкото е по-голяма матрицата, толкова по-голям става размера на оптиката. Много малко са апаратите с толкова голяма матрица. Дори и апаратчетата с 1/1.8" не са много, и повечето от тях също са големи. Шума общо взето няма да ти намалее, независимо от това на колко мегапиксела снимаш.

Автор: hooliganmartin   
Дата:   10-02-08 04:55

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: IDD   
Дата:   10-02-08 07:49

Не, няма да ти намали шума, ако снимаш на по малко мегапиксели.
Ако шума е основното, което те тревожи - има безспорен победител - фуджи Ф30 или Ф31... но малко трудно се намират.... иначе - панасоника си е много добър апарат.. [smilie24]
успех в избора и много [shtrak]

Автор: The_Melon   
Дата:   10-02-08 08:25

На www.dpreview.com има сравнение на апарати по каквито характеристики се сетиш. Пробвай там дали ще ти излезе машунка с твоите изисквания. Иначе и аз подкрепям Panasonic LX2.

Автор: boreto   
Дата:   10-02-08 08:39

Много години следя внимателно джобните апаратчета, с надеждата да уловя появата на идеалния. Уви, няма.

При добро осветление LX1 (такъв имам) е връх. LX2 е вероятно още по-добър в някои отношения.

При слабо осветление и бързо движещи се обекти, върхът е F30/31.

Очаквам с нетърпение F100 като сума от качествата на горните две апаратчета, но още сега може да се каже, че няма да е толкова добър на слабо осветление като F30/31 и няма светосилата на LX2...

Автор: orakk   
Дата:   10-02-08 14:00

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: djogata   
Дата:   10-02-08 14:17

Еми аз съм снимал с такова тънко Касио (сестра ми има) и снимките хич не са върха на сладоледа

Автор: ixus   
Дата:   10-02-08 16:43

Според мен някой канон иксус,има и със стабилизация

Дата:   10-02-08 16:44

O, Casio определено не. Разгледах моделите им, но ми се струват ужасно шумни. Вижте примерно това. По-скоро се колебая между LX-2 и Sony Cyber-Shot DSC-T200 или T300. Последните нямат RAW, нямат задаване приоритет на блендата и са с по-малка матрица, но пък корпусът им е много изчистен и стават за носене дори в джоба на лятно сако. За съжаление в сайта на dpreview няма снимки, правени с тях, така че не мога да разбера реално отстъпват ли на LX-2 като качество.

Дата:   10-02-08 16:50

Човече, ако ти е само за носенето, то GSM-ите най-лесно се носят, и по 5 мегапиксела имат вече [smilie5] [smilie7]

Не гледай само външния вид, защото и снимки все пак трябва да прави [smilie5]

RAW, приоритет на бленда и размера на матрицата са си неща с доста голямо значение, за да ги пренебрегнеш само заради "изчистен корпус" [beer] [beer]

Дата:   10-02-08 17:43

djogata, зная, че са важни. Но разбери, че просто нямам къде да нося по-обемист апарат ежедневно. Имам два вътрешни джоба на сакото - един за PDA/GSM-а, евентуално във втория апарата. В чантичката едва се събират другите ми неща и няма място. Не мога на да ходя с костюм и фотоапарат на кръста или на врата, нали :)))

Така че колкото и да е добра една машинка, няма никаква полза, ако стои в къщи и не я ползвам. А интересни неща за снимане се появяват непрекъснато - муцките на някоя колежка, като си чете мейла, изражението на колегата програмист, като го убият за пореден път в Call of duty, котките, които си играят на покрива на кооперацията отсреща, някой особено красив залез на слънцето или изгрев на луната... Ако не мога във всеки момент да извадя апарата от джоба и да снимам, за какво изобщо да го вземам.

Зимата как да е, но през лятото Sony-то ще ми е по-удобно. За това се колебая - ако прави поне приблизително толкова добри снимки като LX-2, бих го предпочела. Но ако са с такъв шум като Casio-то - няма смисъл.

Автор: pmartinov   
Дата:   10-02-08 18:11

karin73

Освем размера качеството на обектива също има значение !

Най-добра универсална компактна камера за 2008г.

Имам LX2 и за сега не смятам да се разделяме поне докато не излезе LX3

Апарата като качество е [smilie24]

Кадри с апарата

Публикацията е редактирана (10-02-08 18:12)

Дата:   10-02-08 18:12

Виждам че говориш в женски род, значи си дама...
Добре де, толкова гоУеми дамски чанти носите, вътре пълно със всевъзможни джвъчки, един апарат ли не можете да съберете там [smilie5] [beer] [beer]

Автор: hooliganmartin   
Дата:   10-02-08 20:06

Автор: pav4eto_89   
Дата:   10-02-08 21:16

karin, извинявай, ама като я чета тая тема ми минават някакви мисли през главата от сорта на "кажете ми за апарат който да прави отлични снимки, но да мога да минавам през охраната на разни места, където е забранено вкарването на такава техника"...или иначе казано - не можах да разбера 5-те милиметра, с които е по-тънко сонито и единия сантиметър по-късо толкова ли много са важни? [smilie10] ако това ще те успокои - Сонито е с ЦЕЛИ 4милиметра по широко...[ezik]
[smilie21]

Автор: cristo   
Дата:   10-02-08 23:26

а бе yokohama, въздържай се да пускаш такива постове - 6 екрана описание на апарат, е**си... и най-ограниченият тип, щом знае какво е интернет и е стигнал до този сайт, значи може и сам да си намери тези характеристики

karin73, джобовете, та дори и на сакото не са най-подходящото място за носене, защото едно навеждане или подскачане и апаратчето може да изпадне - малките апаратчетата са тежки за размера си и с полирани повърхности, което гарантира лесно изхързулване [smilie2] хубавите калъфчета обаче увеличават дебелината на апартчето двойно и възможността да се "събира в джоба на сакото ми, без да разваля линията" доста намалява.
иначе скоро си играх с IXUS-че - приятна играчка, ще ти върши работа за снимки за спомен
странно ми е обаче, че хем търсиш супер-кампактен апарат, хем искаш по-голяма матрица и нисък шум (т.е. гониш качество), хем си пробвала и 30D ;)

Автор: Стоев   
Дата:   10-02-08 23:35

хем русичка - хем черничка, млада ама опитна и девствена[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [ezik] [beer]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »