Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Малко ЕТИКА няма да навреди
Автор: Mobby_Dick   
Дата:   07-02-08 16:36

Често в темите се пускат като примери снимки, а понякога и текстове (От книги, понякога стихотворения). Често стихове се пускат и под самите снимки в секция: (описание) или в коментарите. Много рядко, да не кажа друго....те се заграждат като цитат с посочен АВТОР.
Мисля, че ще е много по-ефективно и от прословутият СПАМ-БУТОН да се направи един друг бутон, с които да се сигнализира за поставена в постинг чужда снимка (без пояснение), чужда мисъл/текст/стих (без пояснение) .
Препирането през фрии-сайтове не е оправдание. Неидентифицирани неща да не се използват ако не е ясен автора, или да се описват като такива.
Мисля, че това е въпрос на себеуважение, но самокултурата не е достатъчен въздържащ фактор и трябва друг - по ефективен.

Отговори на това съобщение
 Re: Малко ЕТИКА няма да навреди
Автор: джъмбо   
Дата:   07-02-08 17:11

долу стоев

Автор: ilia_dm   
Дата:   07-02-08 17:21

джъмбо - темата е сериозна и никак не е уместно
точно тук да се правиш на много умен
-и аз смятам,че никак не е етично в някоя тема да се дават примери с чужди снимки,чужди текстове и т.н.
-няма какво да давам примери,наистина въпрос на етика...

Дата:   07-02-08 17:26

[smilie24]
радвам се, че имам един съмишленик.

Някога.... може и ние да станем световни фотографи-писатели-някакви, и нас да ни боли за това на собствен гръб.
Че и сега също ....дори още повече[smilie18]

Автор: elmaduro   
Дата:   07-02-08 17:40

Ако знаете как се пишат студентските курсови работи в Англия, ще Ви стане зле.Там са вманиачени на тема плагиатство във всяко отношение, снимки,цитати и каквото се сетите.От курсова работа 20стр, имате 5стр в които изброявате автори, уеб сайтове, и абсолютно всички източници, от които сте взели информацията.В случай, че забравите дори и един, може да се простите с добрата оценка от раз.
Така,че приветствам идеята, само адмиините да чуем какво ще споделят по въпроса[smilie21]

Автор: джъмбо   
Дата:   07-02-08 18:17

като човек който се е явявал на изпит по авторско право ще ви отговоря че само си чешете езиците....[ezik] [ezik] [ezik] [ezik]

Автор: Pulsar   
Дата:   07-02-08 18:37

Винаги споменавам автор, музикант или текстописец при налична такава информация. И не само защото аз спадам и към гореизброените също... Трябва да има етика, иначе сме просто плагиати.[smilie24] [smilie24] [smilie24]

Публикацията е редактирана (07-02-08 18:38)

Автор: frenchev   
Дата:   08-02-08 01:00

според мен много зависи. ако пуснеш стих под твоа снимка за да го направиш по силен, съм съгласен че трябва да посочиш автора. но примерно за теми във форума, даване на примери или извличане на полезна информация от труда на някой друг не мисля че е проблем.

ти все пак се опитваш да посочиш на другите какво е казал или мислил той използвайки неговия си материал. но пак е много обелтивно. аз лично не бих имал нищо против да се дават мои снимки за пример, било то и да се обсъждат негативните им страни

но хора всякакви [beer] [beer] [beer]

Автор: snoopoff   
Дата:   08-02-08 01:12

Е да ама няма ли да се изкефиш ако освен твоя снимка с негативен коментар има и твоето име? [smilie5]

Автор: Стоев   
Дата:   08-02-08 07:37

Нещо такова ли?

(Автор Internet)

Дата:   08-02-08 10:13

(Автор Internet) - това все пак е нещо и решава въпроса по-важната за нас тука 1/2 от въпроса. Поне казва, че не си ти автора - нещо, с което се злоупотребява, ако не е описано.
Надолу после ако ти четем обясненията как е направено,(написано), по какъв повод, с какви средства, в какво твое духовно състояние, колко са зле авторските подобни отгоре по темата....и т.н., поне ще имаме ясен ориентир, а няма да се объркаме на 180 градуса [smilie7]

Далеч съм от мисълта с това да помагаме на милионите ущетени автори в нета, но ако всеки си гледа добре своята къща то това ще подеиства доста освежително....поне за нея вътре.

Автор: stoyan_5   
Дата:   08-02-08 10:17

... стига де.
Както е тръгнало скоро ще искате нотариално заверено свидителство за съдимост за да постваш в този форум ...

Дата:   08-02-08 10:31

Не бре Стояне [smilie18]
Забавляваме се просто [smilie3]
Като го изясним този въпрос, ако не е така както смятам (което е много възможно) ще мога да си позволя в постингите ми да вмъквам не мои снимки, а на старите майстори (без пояснение)....и да водя назидателен диалог към другите. Ако ме пита някои мои ли са, не съм длъжен да отговарям, дори да му забележа въпроса [smilie7]
Абе просто забава [smilie3]

Дата:   08-02-08 10:33

Има един чуден РОДЕН лаф:

- С чужда пита, помен прави! [smilie7]

(Разтълкуваи защо за толко важно духовно събитие е употребен!)

Автор: Стоев   
Дата:   09-02-08 02:38

Моби, аз обикновено изтипосвам Автора, ако ми е известен[smilie5]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »