Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Екран за фокусиране?
Автор: PeterPAN   
Дата:   10-01-08 10:33

Може ли да се приспособи екранче за фокусиране от стар СЛР апарат, на Сони А100?

И има ли друг начин за по лесно и сигурно фокусиране със стари МФ обективи

Отговори на това съобщение
 Re: Екран за фокусиране?
Автор: 35mm   
Дата:   10-01-08 10:39

http://www.katzeyeoptics.com/page--Custom-Focusing-Screens--store.html

и
http://www.display-optics.com/products_custom-designs.htm

правят екрани за фокусиране. За съжаление не видях Сони в моделите които поддържат.
Питай ги с мейл все пак ако решиш, дали пъйк нямат решение на проблема ти.

Публикацията е редактирана (10-01-08 10:39)

Дата:   10-01-08 10:46

Бе аз намерих един и е около 30$ ще им пиша, но ако може някой да го направи или го е правил защо не, по добре тий да ги вземе[smile]

Дата:   10-01-08 10:50

Матовото стъкло е изключително прецизна част от фотоапарата. Сещам се само за един човек в България на който бих дал да ми прави матово стъкло. И той калибрира кино камери и обективи в Бояна филм. На постоянна 20 градуса темперетура в стаята.

Автор: 314   
Дата:   10-01-08 10:52

текст който препраща

Публикацията е редактирана (10-01-08 10:56)

Автор: Stoyan_5   
Дата:   10-01-08 10:53

Дайте да си направим колективна поръчка, пък може и по-евтино да ни излезне!

Вероятно и във Фотопавилиона може да се поръча?

Дата:   10-01-08 10:55

Ми аз съм съгласен!

Дата:   10-01-08 10:56

http://www.virtualvillage.com/Items/005106-017

Дата:   10-01-08 10:56

Ей затова си обичам Никон-а. Имам поне 5-6 вида фабрични матови стъкла за ръчен фокус, за теле обективи, за макро...за всичко.
Между другото имам 2 еднакви броя за Ф6 с клин и микро произма. Едното е ново неотваряно. Който иска да пише.

Дата:   10-01-08 11:07

Дали може да се приспособи за А100, то трябва размера да съвпадне друго май няма какво?

Дата:   10-01-08 11:09

Ако екранчето е плексигласово, например от Зенит, може да се препили доста успешно по размера на оригиналното си мисля ...[smilie8]

Дата:   10-01-08 11:17

трябва да намеря някой стар зенит за проба, то в някоя оптика сигурно могат да го препилят без проблем, стига и дебелината да съвпада, ще видя да купя някой стар зенит за пробата!

Дата:   10-01-08 11:19

На повечето Зенити е стъклено ...
Аз навремето преправих от Пентакс /пластмасово/ за Зенит ...

Автор: hotsnail   
Дата:   10-01-08 11:19

http://www.dyxum.com/dforum/forum_posts.asp?TID=3503

Автор: ddimo   
Дата:   10-01-08 11:29

Ако екрана не е произведен за конкретния модел, има вероятност да ви обърка меренето. Затова скъпото е по-правилния избор. Още повече, че Katz имат една опция Plus, с която избягват потъмняването на клина чак докъм f11.

Дата:   10-01-08 12:12

Бе явно един Хода ще поръчам

Дата:   10-01-08 12:17

Бе те хода имат и за А100, м42 с потвърждаване на фокуса за няколко дължини които се сменят, както и фокусинг скринове.

Някой пазарувал ли е от тях, и сигурно ли е че пратката няма да се загуби по пътя ;)

Дата:   11-01-08 08:38

Тази тема не бива да потъва, не бива!

Автор: stoyan_5   
Дата:   05-02-08 08:41

[smilie24]

Автор: Grandpa   
Дата:   05-02-08 11:35

ПитърПан - чакам да ми дойде Хаода екран за 20Д.

И Хаода и Рейчъл Катц са много точни (поне по отзивите в интернет и разменениете общо 10-ина емайла това мога да кажа).

Хаода преди препряваше мисля Минолтенски екрани, сега уж бил 3-то поколение (не'ам идея кво значи).

КатцАйе клина им се вижда по-дълго и имат некакъв "опти брайт" процес за който искат още $55 (ебати и пластмасата - $150).
Обаче повече ебават светломера.

Хаода са по-евтинки (ма пак - $80 за пластмасово екранче - канонското оригиналното е под $10 :) или нещо подобно). Уж по-не лъжат меренето.
Аз обектив под 2.8 нямам, така, че се надявам Хаода да свърши работа (а и човека обеща ако не ми хареса да ми върне парите).

Пак казвам - и двамата са много точни.
За ВиртуалВилидж добър отзив не съм чул.

Дата:   05-02-08 11:42

Значи въпроса с напасването на екран от друг фотоапарат се свежда до 2 неща:
1. Да догодиш размера .
2. Да догодиш дебелината - това е много важно, щото от него зависи калибрирането на ръчния фокус. Kaнон и Никон имат набор от около 15-ина "шим"-чета (подложки/гарнитури) с различна дебелина и процесът на калибриране на ръчния фокус общо взето се свежда до инсталирането на верната подложка. Не знам как е при Сони.

И аз го мислех, че ми се намира един излишен екран за Олимпусите ми, но в крайна сметка се отказах...да не кажем, че с моите треперливи кебабчета инсталацията ще е "майка плаче грамофон свири" и без това[smilie3]

Дата:   07-02-08 11:52

Днес като се прибрах от работа екранчето на Хаода (за Канон 20Д) ме чакаше у нас.
В комплектa:
1. Екран за фокусиране
2. Пластмасова гарнитура (ако случайно си прецакаш оригиналната?)
3. Два броя "презервативчета" - напръстници.
4. Малка пинцета (като на жена ми за скубане на косми).
5. Пластмасово "шило" (като че ли направено от резната в единия край клечка за флосване).

Аз бях "теоретично" подготвен по въпроса, но за всеки случай пак прочетох "какво и как".

Инсталацията отне около 5-10 мин., като по-голямата част от времето беше изразходвана за "фино" (и общо-взето ненужно) донаместване на екрана (чрез откачване на скобата и леки "шамарчета" за корекция в желаната посока). Екрана съм почти сигурен (не ми се ровеше за шублера да меря, па и кво значение има), че е докаран на размер като оригиналния, но просто си има макар и мнооого малки луфтове (преди да се заключи скобата, дето държи цялата галимация.
Важно е, преди да се монтира да се обдуха хубаво (да НЕ се бърше в никакъв случай!) за да не се вижда после прахоляк като погледнеш в окуляра. Не че влияе на снимката, само дето дразни.

Резултат (правени набързо в кофти светлина) и изводи:
1. Ръчния фокус с 85/1.8 съвпадна с автофокуса[smilie24]. (поне на "лесни цели").

2. Резултат със стар механичен обектив

http://photo-zona.net/images/user4078/album12489/large/1202374826_onnt0711_IMG_0927.jpg

Zuiko 50/1.8 на 1.8. Фокусирано е на "Т"-то на около 1/3 нагоре от долния му край. От ръка.[smilie24]

3. На ф4 клина почва да се ебава и на ф5.6 вече си е мизерия (но пак казвам - тествах набързо и при кофти светлина).

4. Аз лично съм приятно изненадан и колко добре ми работи преходника с подвърждение ЕОС-ОМ.

Ако не друго - кеф си е да погледнеш и да видиш познатата картинка от едно време [smilie24] (макар, че като си погледна в ОМ Олимпусите и после не ми се пипа 20Д ама изобщо)

При добро желание и много мерак, човек разбира се може да си издялка (ако е за кропка) екран за фокусиране от такъв за друг (лентов) фотоапарат (за предпочитане от същата марка).

Публикацията е редактирана (07-02-08 12:01)

Дата:   07-02-08 16:21

Ми и аз си поръчах този

http://www.virtualvillage.com/Items/005106-017

Пристигна без проблеми, на Сони А100 се монтира елементарно.

Много съм доволен трябва малко да му свикнеш, за статични обекти е ОК, но за движещи се е малко гадно, примерно деца които мърдат постоянно. За сега пробам на отворени бленди където Дофа е много плитък, събота неделя ще пробам в реални условия на ф5.6 примерно и по голямо разтояние!

[smilie24]

Поръчах си го точно заради кефа да снимам на МФ и ръчни настройки, а и много помага при отворени бленди много лесно се вижда кое ще е нафокус кое не, много по полезно е от ДОФ Превю бутона!

[beer]

Дата:   07-02-08 16:27

Да забелязах също така че на по затворени бленди се скапва ситуацията, но за АФ обективи в Режим МФ мисля че не проблем, а със старите обектиови си слагам превключвателя за блендата на ауто фокусирам и преди да снимам го превключвам на ръчно и блендата се затваря на колкото искам.

Проблема е най забележим когато го ползвам за макро със 135/3.5 примерно и 2 комплекта макро пръстени, като затворя блендата всичко е размазано и тъмно, но когато фокусирам правилно всичко се избистря!

Бе доволен съм за сега кеф е!

Смея да твърдя че с тренировки и този екран фокусирам толкова точно колкото и АФ системата, само малко по бавно! Върна ми надеждата в една сигма 24-70/2.8 с фронт фокус, за пръв път постигнах изображение с нея което да ме кефи на 2.8/ 3.5 иначе трябваше да я ползвам над 5.6 ;)

Дано ми остане време да я занеса на калибрация ;)

Автор: stoyan_5   
Дата:   07-02-08 16:31

НАБИСЧЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕ,

Къде си бе душко?
Да вземете да ми внесете за к100д екранче, а?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »