Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Какъв тип осветление да предпочета
Автор: ksuhorukov   
Дата:   04-02-08 19:09

Изправен съм пред дилема. Искам да си взема някакво осветление нисък клас предимно за предметна фотография на дребни обекти.

Вариантите на които съм се спрял са следните. Две светкавици , два софтбокса 50х70 и два статива. Биджета не надвишава обащата цена, така че предложения за по-скъпи лампи не вършат работа.

Втория вариант е 2 светкавици СБ-600, които мога да закача на всякакви стативи. Имам СБ-800 и ще мога да ги ползвам безжично. Доколкото знам, с тези светкавици немога да ползвам точно софтбокс, а по-скоро нещо като дифузна повърхност с размери около 50х70 пак...може да греша, поправете ме. Чадъри се ползват без проблем.

Въпроса е кое е по-практично и с кой тип осветление ще се получи по-добрия резултат. Предимството на втория комплект е мобилността и независимостта от електричество. Може да се снима дори и сред природата. Трудно ми е да преценя коя от двете светкавици е по-мощна и подходяща, но.. оставям това на тези, които имат опит.

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв тип осветление да предпочета
Автор: n1x0n   
Дата:   04-02-08 19:34

Ми трудно е да се даде съвет в подобна ситуация... и все пак.

Ако не снимаш често навън със светкавици - за какво са ти тия СБ-та? Да не говорим за проблемите, които ще имаш с тях при снимане вътре : батерии, аксесоари, контрол над мощността и т.н. Не са правени тези светкавици за подобна работа.

Дата:   04-02-08 19:41

До колкото знам, мога да ги ползвам в групи с нужните компенсации и др. Нали всичко е интелигентен ТТЛ, защо да имам проблеми с мощността? За снимане често навън със светкавици, немога да кажа че имам особен опит, но идята ми харесва. Чувал съм, че тези евтините студийни светкавици имат проблем с цветната температура. Т.е не винаги тя е еднаква. При СБ-600 дали е така?

Автор: chiphead   
Дата:   04-02-08 21:11

ако ще взимам 2х сб-600 - бих предпочел 2х сб-800 ... екстрите са повече [smilie3]

Автор: alsash   
Дата:   04-02-08 21:32

а обектите ще мърдат ли.....

Дата:   04-02-08 21:37

Е пък знам ли дали ще мърдат :). Може да има и мърдащи. Има ли значение? +-?

Чип...каи ми с какво са повече екстрите ако ги ползвам само за допълнителни стробове? Знам че немогат да бъдат командери, аз имам СБ-800 вече. Кажи ако имаш нещо предвид..

Автор: alsash   
Дата:   04-02-08 21:39

има имаааа....че за какво са ти светкавици я...?[smilie18]

Дата:   04-02-08 21:48

ми, няколко - набързо ...

1. има 5-та батерия,
2. има краче (стойка)
3. има 2 желатинови филтъра - за 3200 и неон
4. има разсейвател - за широкото
5. има едно беличко - дет се вади - за рефлектор
6. по-високо число

(не изброявам по важност, а - както се сещам)

абе ... ако се замисля - ще се сетя за още доста неща - снимах със 800, после - със 600 - ебаси куцата работа (в сравнение със 800) - изброявам нещата, които са ми липсвали - на първо четене; имаше някакви разлики в настройките - сб600 - бая орязана ми беше, ама не помня кво беше точно ...(има и линк с разликите някъде - ще ти го пусна)

Автор: джъмбо   
Дата:   04-02-08 21:52

като за начало комплекта от динафос ще ти излезе колкото една сб800
но 2 светкавици със стативи и боксове....

това със снимането сред природата....

има си акумулаторни генератори...

не знам... аз съм си свикнал със студийно осветление

Дата:   04-02-08 21:53

Чип, краче влиза и в комплекта на СБ600. За грипчето..не съм се замислял, но определено е предимство. Разсейвател при положение че ще се ползва някакъв вид голям дифузер незнам дали е такава липса. Баунс картата (туй беличкото)... прав си за нея. Доста ще дойде като цена 2 800 спрямо 2 600. Незнам какво да правя...

Дата:   04-02-08 21:55

Джъмбо.. я дай акъл за тия генератори. Може ли да ползвам ток от автомобил или някаква батерия? Нека да обсъдим и възможността за снимки извън студио.

Дата:   04-02-08 21:56

ми, зимай дайнафос ... ама - отпада външното снимане ... аз - дилемата за предметното - си я реших - няма да ходя наповънка да снимам, за сметка на тва - взех и палатка и кво ли не още [smile]

абе - решавай си (2х сб - е много мобилно, и по-скъпо, НИКОГА няма да си взема сб600, след като съм снимал със СБ800)

толкоз, ти да му мислиш [smilie5] [smilie5] [beer] [beer] [beer] [beer]

пс. за крачето на 600 - не знаех - явно - не са ми го предложили [smilie8]

Автор: SLR   
Дата:   04-02-08 21:58

ksuhorukov, ако ти е само за предметна фотография на дребни обекти, може да ползваш и само сб-800 и палатка.
Палиш сб-800 от тялото, и при необходимост закриваш вградената светкавица със оризова хартия или преекспонирано парче лента.
Ако ти е малко, можеш да ползваш някакъв отражател, или втора евтина светкавица със Фото клетка
[beer] [beer] [beer]

Дата:   04-02-08 21:58

http://www.dynaphos.com/product.php?c=4&id=158

борисов снима с 600 ватово

Дата:   04-02-08 21:59

пали, ако тялото разрешава ... аз - не паля с д50 [smilie5]

Дата:   04-02-08 22:19

От къде мога да си взема само генератор и какъв ще ми е нужен за 2 светкавички от тия които посочих? Друг вариант за ток? Каква консумация имат тези светкала?

СЛР, аз и сега си снимам. В палатка няма проблем, но извън нея само с 1 светкавица не става. Паля си я как си искам
ЧИП - пали я с Д50 в СУ4 режим.

Дата:   04-02-08 22:21

за това което си посочил ти трябва бензинов агрегат.... [smile] освен ако не се пробваш с някой преобразовател от 12 на 220 волта и да ползваш запалката на някоя спряла на близо кола....

Дата:   04-02-08 22:26

Хубаво инвертер, но... какъв разход имат тия светкала. Да не стане после да немога да запаля да се прибера [smilie18]

Дата:   04-02-08 22:27

абе , палиш, ама ...

а, що не се замислиш (пак - ако искаш скъпият мобилен вариант) - за още една сб800 + су800 - контролера - на фотоапарата ???

или за сбнякакво + r1c1 кита - 2 сб200 (само слейв) + су800 - ем - ще можеш и макро да снимаш ???

Автор: n1x0n   
Дата:   04-02-08 22:27

До колкото знам, мога да ги ползвам в групи с нужните компенсации и др. Нали всичко е интелигентен ТТЛ, защо да имам проблеми с мощността?

За продуктова фотография тия неща с ТТЛ-а просто ги забрави. Не стават добре нещата.

Отделно е това, което ти казах за батериите - като се заснимаш, ако нямаш поне по 2 комплекта батерии за всяка светкавица - след час ще псуваш и ще хвърляш предмети.
2 комплекта за 3 светкавици прави към 24 батерии, ако не се лъжа... помисли и за този аспект на нещата.

Просто няма решение, което да е универсално... компромис ще трябва да направиш.

Автор: GenaDP   
Дата:   04-02-08 22:29

Генератор си земаш от Метро/Практикер. Ама тежи... А най-добре си земи някои стари светкавици с делител на мощността, дето имат възможност за захранване и от мрежата. Че с тез батерии ще ти се разкаже играта...

А най-добре си вземи на ток - за вкъщи, и едно SB за навън. SB-то можеш да го ползваш и с тея на ток вкъщи. За предметна фотография максимално евтино ще минеш с ей такива . Има даже и още по-евтини на Е27, но са без плавна регулация на мощността...

Публикацията е редактирана (04-02-08 22:31)

Дата:   04-02-08 22:30

земаш два генераторни комплекта.... на семинара в менлник цял ден снимаха и още си даянеха.... ем е про ем закачаш квито искаш боксове.... а и се ползват на ток в студиото...

Дата:   04-02-08 22:32

Добре...да задам въпроса по друг начин. Купувам студийния комплект. Мога ли да го използвам в комбинация с още една или 2 СБ800. За навън ще си купя още 1 СБ800 и каквото стане. С тия генератори и истории много сложно взе да става :).

Дата:   04-02-08 22:34

какво му е сложното?

иначе да можеш...

Автор: GenaDP   
Дата:   04-02-08 22:36

Можеш

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »