Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Колеги, на мен лично нещо не ми допада HDR
Автор: Пърпъла   
Дата:   26-01-08 08:16

Откакто някои колеги споделиха опитите си с HDR, взех да се заглеждам по такива снимки.
Не ми дподат пейзажите, главно ОБЛАЦИТЕ - много неестествени ми седят.
Споделих мнението си за някои такива снимки на колеги- засегнаха се- те си ги харесвали така.
И в други сайтове - като видя пейзаж с HDR - светлите полусенки -облаци, полупрозрачни пердета ми гъделичкат цялостното възриятие на снимката по един лек, неприятен начин.
Пробвах и аз HDR - снимах свтещата елха в притъмнена стая. За да няма движение на фотоапарта, снимах от лаптопа с дистанционно управление по кабела (EOS Utility). Подобни резултати-лампичките стояха неестественно.
Попорочетох разни препоръки как да се комбинират снимките, настройки, прочие - ами не ства и тва си е.
Иначе върши чудна работа за контражур и изравняване на нивата при участъци с различна осветеност.
Освен това, в теоретичен аспект, мисля си, че компресирането на реалната динамика на изображението е patch, а не реално решение. Може ни при 14 и 16 битови матрици нещата ще са различни, а?
Дали технологията не е съвършенна, или настройките на смесването си имат чалъми, които повечето не знаем?[smilie11]
Хайде сега, моля, без да си правите реклама на HDR снимките си като цяло, публикувайте моля САМО примери, където смятате че няма артифишъл (неестественни) ефекти.

Отговори на това съобщение
 Re: Колеги, на мен лично нещо не ми допада HDR
Автор: netizen   
Дата:   26-01-08 09:10

Според теб тази има ли неестествени ефекти ? По мои наблюдения на тъмно не се получават...

https://photo-forum.net/i/780389

Автор: asahi   
Дата:   26-01-08 09:21

А така! Кажи им го. Днес няма да те раберат, някои дори ще се обидят. Като им дойде времето ще со осъзнаят. Ил няма. Но ако се развиват = ще се осъзнаят.

ХДР е възможност да се покажат яркостни области от сцената, които не се събират в реалният динамичен обхват на камерата. Това е опит да се доближат нейните качества до тоналното възприятие на човешкото око+мозък.

Нв практика в много редки случаи технически се налага да се използва ХДР. Заобикалянето на проблема чрез използване на подходящо осветление е далеч по-резултатен. Динамийата на съвременния ДСЛР е повече от достатъчна.

Заради относителната си достъпност ХДР се практикува от много начинаещи колеги. Дали за добиване на опит, дали от любов към експеримента, дали от не дотам осъзнато търсене на нови изразни средства. С изразните средства в компютърната обработк ае лесно да се прекали и точно това наблюдаваш ти.

Тази "детска болест" по наподобяване на стилове и техники ще им мине с течение на времето.

Хайде да изместим дискусията с въпроса:

Кога е добре да се използва ХДР?

Автор: dimaldim   
Дата:   26-01-08 09:36

И само за пример да дам една моя снимка...

http://212.36.3.59/site_pics/188/i_1195986839_S6000fd_2007_1124_160229.JPG

Автор: mravunko   
Дата:   26-01-08 09:45

моите скромни наблюдения показват, че повечето колеги ползват ХДР за да избарат ония странни цветове в снимките си, а не защото се налага.

според мен и 2те снимки по-горе нямат никакъв потенциал да станат ХДР шедьоври, защото просто не се налага, ако направите на тия снимки един shadow/highlight ще изглеждат много естествени и отнема 30 секунди ;)

засега единствения наистина успешен шИдьовър е на зайко, шапка му свалям, добре се е справил. става дума за тази снимка ->

http://212.36.3.59/site_pics/119/a_1182517441_wow_res.jpg

Автор: asahi   
Дата:   26-01-08 09:47

Ефектна е, но е художествена измислица.

Автор: nsirakov   
Дата:   26-01-08 09:49

това е ХДР

http://212.36.3.59/site_pics/166/s_1180311659_345.jpg

и това е ХДР...

http://212.36.3.59/site_pics/115/s_1197069739_kosovo01.jpg

не смятам че има нещо неестествено... важното е как го правиш :)

Автор: cicomanco   
Дата:   26-01-08 09:51

измислица , ама художествена![smilie5] [smilie24]

Дата:   26-01-08 10:06

не на фотошопа [ezik]

Автор: Пърпъла   
Дата:   26-01-08 10:15

netizen, леда ми стои неестествен малко като облаците за които говоря.

dimaldim, облаците небето са добре. каманите сега ми изглеждат малко белнати, ама то щото знам че е HDR, иначе не бих забелязал може би

mravunko, за снимката Зайко като че ли е използвал градиент филтър - небето му нагоре тъмнее. Направил е успешна снимка срещу слънцето, но храстите на преден фон според мен са прекалено светли. Тази снимка както и първата на Сираков жълто-червенеят. Втората (косовската) ми харесва.

Както и да е, не съм експерт, казвам си наблюденията като потребител (зрител).
Допускам че на някои тези артифишъли може да им харесват.

asahi, че "Динамийата на съвременния ДСЛР е повече от достатъчна"- съгласен съм частично. Коментирахме в предишни теми че 2 на 12та е 4096 нива на яркост. Днешните монитори реално стигат (поне на книжка) до 1:3000 динамичен обхват. Учените казват че човешкото око (без да се брои адаптирането на зеницата) имало по-широк обхват. Така че според мен в бъдеще 14 и 16 битови фото-матрици, заедно с идващата OLED технология за монитори ще разширят реално динамичния обхват.

Питам се дали HDR като технология ли добавя тези артифишъли, или има чалъми по настройките на merge. Ако искате споделете опит от настройките на merge, колеги.
Или пък зависи от точността на повторението на снимките с различна експозиция - треперене на камерата, смяна на светлината. Питанки много, а?

P.S. тази тема е за маняци на реализъм, моля зидаро-мазачите, артаджиите и спамарите да не се месят [smilie5]

Публикацията е редактирана (26-01-08 10:16)

Автор: zaiko   
Дата:   26-01-08 10:47

Съгласен с mravunko [smilie24] [smilie18]

А сега по-конкретно - всички примери в тази тема, освен моята снимка, не са въобще сложни за да се използва HDR технология. Не знам дали са правени от 1 файл, или от много, но нямат нужда от HDR.

Втората на Сираков е много добра цветово, ако наистина е имало нужда от HDR, но той го е направил хич да не се забелязва - браво! [beer]

А сега за това как е направена моята - 3 raw файла от -1EV до +1EV, конвертирани без обработка в 16 бит тифф и след това тези 3 тифа комбинирани във photomatix. В общи линии картинката, която аз видях там, изглеждаше както съм я направил и на снимката, за това не мисля, че стои неестествено. И не, не съм използвал градиентен филтър. Небето си беше достатъчно тъмно, както при залез [shtrak]

Автор: dimi_dinev   
Дата:   26-01-08 10:52

Повечето ХДР снимки стоят неестествено, така е. Малко хора умеят
1. да изберат правилния подход към тая техника, например кога да я прилагат, и
2. да боравят с нея.

Автор: ejko   
Дата:   26-01-08 11:01

"...3 raw файла..., ...16 бит тифф..., ...3 тифа комбинирани във photomatix..." Ти го обясни все едно е баси майсторството. Ако бяха 3 jpeg-а и гъба пак същото щяхме да виждаме тук във ФФ:))))
Темата би трябвало да е за мярата в използването му:)

Автор: angy1   
Дата:   26-01-08 11:07

http://photo-zona.net/images/user5184/album11993/large/1201338284_ewup1657_s5.jpg

Автор: zaiko   
Дата:   26-01-08 11:10

ejko, тази снимка е от к100д и съм я печатал 30х40см без да има някакви проблеми. Ако бях снимал само 3 jpeg-а щеше да си личи. Когато се правят груби и тежки обработки е по-добре да работим с всичката възможна информация, с която можем, независимо, че след това я пускам тука на 700 пиксела.

Автор: rorus   
Дата:   26-01-08 11:14

Наистина много често снимките с ХДР стоят неестествено. Добрите фотографи радко имат нужда от него. Случай в който е полезен и за който се сещам е вътрешна архитектура с малко налична светлина и силни контрасти - църкви, катедрали.
Но ако трябва да се каже с една дума - по-добре да не се използва.

Автор: itilien   
Дата:   26-01-08 11:25

На зайко снимката според мен е доста далеч от читаво хдр. Прекалено недоекспонирана стои цялата. Доколкото съм чел туториали, +-1 бленда е твърде малка разлика. Трябва поне +-2. На сираков снимките нямат нужда от ХДР, особено втората. Тук във форума още не съм виждал читаво хдр. Из фото.нет съм срещал някои добри неща. Но не всяка снимка която не се побира в динамичния диапазон задължително трябва да се прави ХДР

Дата:   26-01-08 11:28

Дали е добре да се използва или не - това си го решава автора, драгият зрител си решава харесва ли му или не. По същата логика на някои зрители не им харесва черно-бялото... разни хора, разни вкусове. Но не мисля, че има смисъл да се дискутира да се използва ли дадена технология или не... то в този ред на мисли както писах по нагоре - не на фотошопа, не на цифровите камери ... [shtrak]

Автор: nsirakov   
Дата:   26-01-08 11:31

1вата ми снимка е по залез слънце - цветовете са си такива..

2рата.. сянката доло в ляво бе токова плънта че седеше чисто черна без ХДР... затова и е направих така

Дата:   26-01-08 11:37

На втората сега обаче небето ти стои прекалено тъмно.

Автор: e-mil   
Дата:   26-01-08 11:47

"...в бъдеще 14 и 16 битови фото-матрици, заедно с идващата OLED технология за монитори ще разширят реално динамичния обхват."

Пърпъле, за да не се разочароваш в бъдеще, когато си купиш апарат с повече битове, ще се наложи да те разочаровам аз. [smile]

Няма да има 14, 16, 24, 32 или каквито и да било матрици с толкова битове. Матрицата е просто набор от аналогови сензори. За да стане сигналът цифров минава през конвертор (едно време го наричахме аналогово-цифров преобразувател, сега не знам как е популярно). Именно този конвертор, когато дискретизира сигнала, му дава тази характеристика - тоест, колкото с повече битове опише сигнала, толкова по-вярно ще е преобразуван. Но това не означава по-голям динамичен обхват. На колкото са способни сензорите, толкова ще получиш в картинката. Повече битове ще рече по-вярно описание на измененията - примерно ще имаш добри преливки от тъмно към светло.

Това е като да разкажеш един вечерен пейзаж с думи на някой сляп. С колкото повече думи опишеш какво виждаш, толкова по-добре ще си го представи той. Но ако имаш кокоша слепота (тоест по-малък динамичен обхват) и не виждаш храстчето в сянката, колкото и думи да изречеш слепецът няма да знае, че храстът е там.

А пък OLED технологията (ако най-сетне доживеем да я продават) ще е характеристика на носителя. Та също не може да разшири динамичния обхват на снимката. Колкото подадеш на монитора - толкоз. Той не може да си измисли останалото.
Носител с голям динамичен обхват има отдавна. Нарича се КНСНХХ (Качествено Напечатана Снимка На Хубава Хартия) [smile]

Дата:   26-01-08 11:58

"Носител с голям динамичен обхват има отдавна. Нарича се КНСНХХ (Качествено Напечатана Снимка На Хубава Хартия)"

тц, баш снимката на хартия има най-малък динамичен обхват :)

Автор: special_k   
Дата:   26-01-08 12:28

http://212.36.3.59/site_pics/184/e_1196182034_SK_0002-1.jpg

[smile]

Автор: dimaldim   
Дата:   26-01-08 12:30

[smilie18] [smilie18]

Автор: fisheye   
Дата:   26-01-08 12:38

5 кокошки съм заклала, 6-тата съм я изяла...

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: