Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Сплит матово стъкло за DSLR?
Автор: nnenov   
Дата:   21-01-08 21:58

Здравейте,

Интересува ме някой дали ползва матово стъкло на Хаода да сподели впечатления.

Ето за това става дума. Мисля за хоризонталния сплит.

По-конкретно ме интересува какви са ви впечатленията когато се ползва с автофокусен обектив с включен автофокус.

Прочетох в интернет ревюта, интересуват ме мнение от хора, които лично ползват или са ползвали.

Благодаря предварително.

Н

Отговори на това съобщение
 Re: Сплит матово стъкло за DSLR?
Автор: asahi   
Дата:   21-01-08 22:01

Дали матовото стъкло участва в автофокуса?

Автор: Essenov   
Дата:   21-01-08 22:11

асахи, да не се е счупила моторетката? няма я още парижанката [smilie21]

Дата:   21-01-08 22:14

Асахи, прочел съм достатъчно за да знам такива елементарни работи.

Не, не участва, но пък ти виждаш през него и призмите му какво е направил автофокусът. Представи си че има разлика примерно? Т.е. афтовокусът писка, а призмата в стъклото показва, че не е на фокус?

Ясно е, че автофокусът е от долу, под огледалото. През матовото стъкло минава светломерът.

Обаче като се смени това стъкло изчезват червените точки и ми се струва ще е леко странно.

Именно за това питам ако някой ползва да каже как е.

Есенов: къш, спамер! [smilie9]

Дата:   21-01-08 22:20

Ше чакаш бе, Исенуф. Така е с франзузойките.

Автор: Essenov   
Дата:   21-01-08 22:26

nnenov, почети още малко..

ех, тез фанцузойки, ши са прупия докат ги чакам [smilie21]

Автор: kihi   
Дата:   21-01-08 22:43

Ами, ако става дума за призма и растер - аз ползвам на моят 20Д такова нещо. Вече не помня какво беше, когато го купувах, но определено върши идеална работа... Първо - дава ми инфо дали фокусирам като хората и по матовото стъкло и по растера, и накрая по призмата... Когато работи автофокуса винаги мога да направя и контрол на верноста с призмата.. Когато съм с 42 мм това е най-точния ориентир за коректно фокусиране, независимо от диоптрите, с които съм в момента аз самия... [smilie3]
Аз съм си много доволен и това е и една от причините да не смея да барна 20Д-то за смяна....
Няма нищо общо с оригиналния визьор....

Проблем е обаче коректното поставяне и напасване!!!!!

За това май по-добре е при Зентекс.... [beer]
Ако съм уцелил вярно за какво иде реч де....
[smilie21] [shtrak]

Автор: Kanonir   
Дата:   21-01-08 22:47

Червените точки няма да изчезнат, фокуса си е ОК, но оказва влияние на меренето. Канон дори за тяхните си стъкла са си заложили различни избираеми функции за да знае светломера с кое стъкло е апарата. За нефирмените - проби!

Автор: PeterPAN   
Дата:   22-01-08 09:26

Бе аз съм навит да си поръчам едно такова, трябва да питам тези от павилиона сали ще се навият да ми доставят[smilie24]

Дата:   22-01-08 09:27

То на какъв принцип работи, незнам дали може да се приспособи от някой стар апарат. Не би трябвало да е проблем в някоя оптика да го изрежат и шлифоват до необходимия размер!

Това стъкло на какъв принцип работи?

Автор: stoyan_5   
Дата:   22-01-08 10:25

PeterPAN написа:

> Бе аз съм навит да си поръчам едно такова, трябва да питам тези
> от павилиона сали ще се навият да ми доставят[smilie24]
-------------------------
Докога ще те чакаме?[smilie8]

Автор: ddimo   
Дата:   22-01-08 11:02

Вчера си получих мойто от Katz Eye [smile]
Като го смонтирам ще пиша как е[shtrak]

Дата:   22-01-08 12:38

Е как се стърпя да не го монтираш моментално? :)

Чакам да кажеш как е, 10х!

Дата:   22-01-08 12:45

Стърпях се, понеже дойде с други багажи в един голям сак, пък снощи имахме гости... и докато си тръгнат... пък докато разопаковам сака... и то стана към 1:30...
И след като бях повисял няколко часа на летището да чакам приносителя на сака да пробие м'глата, хич не бях свеж, та да се реша да си бърникам по техниката посред нощ [smilie3]

Дата:   22-01-08 17:55

Такаа...
Първи впечатления: Както и очаквах - изключително полезен ъпгрейд. Край на тотото с фокуса при МФ обективите, което за мен означава, че стъклария за около 650-700 лв. вече ще може да покаже истинските си качества, без да ме мъчи[smile]
По отношение на поставения в началото на темата въпрос за съвпадането на фокуса видян в сплита с точността на АФ - на моя апарат (Д40) се случва следното:
закачих 55-200 ВР и сложих настройката на single AF - наблюдавах несистематично разминаване - като се имат предвид светлинните условия днес не е странно АФ да се затруднява малко[smilie3]
На continuous AF при слабо раздвижване на апарата, така че фокусирания обект да се придвижва само в рамките на централната фокусна зона, в 10 от 10 случая фокусът успя да съвпадне, след което колебанието на АФ спираше.
Най-вероятно, при добри светлинни условия няма да има никакво разминаване между АФ и видяното в сплита.

Дата:   22-01-08 17:58

ddimo, 10х!

какъв взе, колко струваше и колко го чака?

Дата:   22-01-08 18:11

Katz Eye Plus, split prism w/microprism colar - $95 + $7 доставка до близък във Флорида, който ми го препрати по човек.
Без екстри, понеже гравирането на една елементарна решетка беше +$40.
Знам, че на някой други фирми са по-евтини, но първо: не открих друг, който да го произвежда за Д40 и второ: katz eye единствени обещават, че екрана не влияе на меренето.

Дата:   23-01-08 01:11

За съжаление нямат модел за А100, но обещават ...

какво ти дава гравирането и на какъв принцип бачка този сплит призм?

Автор: 314   
Дата:   23-01-08 01:20

аз пък си взех
този
нямам забележки, кове фокуса[smilie24]

Публикацията е редактирана (23-01-08 01:21)

Дата:   23-01-08 09:17

PeterPAN, гравирането на някаква решетка в/у екрана има единствената функция да улеснява кадрирането. Полезно е най-вече за архитектурни снимки, особено ако се използва shift/p.c. обектив.
Split prism представляват двете полукръгчета, които се виждат във визьора на по-старите филмови тела, които са винаги на фокус, но с разминат образ - като нагласиш образа да съвпадне - значи си фокусирал правилно.
До вчера и аз не бях много наясно как се постига, но вече го видях - двете полукръгчета всъщност представляват пресечени под наклон полу-цилиндърчета, ориентирани с наклонената си страна към визьора. Не ми се размишлява в момента да му търся оптическото обяснение:) За мен е по-важно, че върши работа.

Дата:   23-01-08 09:43

Предшполагам цялото това 'устройство' ти помага да фокусираш по лесно, понеже когато фокусираш и ръчно при Аф обективи където работи потвърждаването на фокуса си е трудна работа, а така си доста по улеснен!

Имам в предвид, че при ръчно фокусиране трябва да изчакаш може би ламко в позицията на фокус за да сработи потвърждението или ако минеш през фокусирана поция, лесно я пропускаш, а така нещата ще стават по лесно!

Аз искам да го ползвам основно за макро и предполагам ще ми върши много добра работа!

Чудя се, не би трябвало да има проблем ако накарам в някоя оптика да ми преправят (шлифоват) подобно стъкло от стар апарат с размерите и начина на захващане като на А100 и след това да си го монтирам, но това в краен случай, ще им пиша на тези от Хода, дали мога да им платя по банков път не вярвам транспорта да е много скъп!

Дата:   23-01-08 09:45

Често "стъклото" е пластмасово.

Дата:   23-01-08 09:49

314 Казваш че с Виртуалната Долинас Няма проблеми ще ги пробвам тях направо по евтини са, проблеми с мерене и т.н... предполагам няма?

Автор: 314   
Дата:   23-01-08 10:00

найн[smilie24]

Дата:   23-01-08 10:01

Кои апарати с м42 го имат, практика, зенит ?

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »