Автор: e.yonkov
Дата: 23-01-08 12:26
Тука май сме много почитателите на планините (аз и на планинското колоездене) обаче, както са казвали много хора, сериозното ходене/каране и сериозната фотография са несъвместими неща. Така че човек трябва да избира - дали иска да има нещо с, което да прави хубави снимки или нещо, което е удобно за носене.
Преди няма три месеца, когато си избирах фотоапарат не бях много наясно с тези неща. Търсих нещо компактно със сравнително голям зум. Посъветваха ме да си взема FZ 8, който се стори добър компромис - всички ръчни настройки, най-малкия и лек в класа си, има RAW формат и режим auto bracket (последното защото бях гледал HDR снимки и ми хареса идеята да мога да ги правя без статив).
Както се оказа в последствие обаче, на никаква настройка в режим приоритет на апретура примерно не мога да направя толкова добра пейзажна снимка, както ако я правя в режим scene. Специалистите вероятно ще ме посъветват да снимам в RAW и да обработвам след това, обаче за това се иска време и опит.
Ама те са го казали хората - турбосапунерките са за запалени любители, които са готови да отделят време да научат нещо и да се занимават с обработки. За хора, които просто си щракат за спомен май нямат особен смисъл - не правят по-хубави снимки от обикновените сапунерки.
Най-лошото е, че аз много се зарибих по фотографията и от месец насам си мисля какъв SLR да си взема ама то ще се случи евентуално по-нататък.
|
|