Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Какъв фотоапарат?
Автор: momomo   
Дата:   19-01-08 09:23

Здравейте, нова съм във форума. Не разбирам от фотография, въпреки че съм голям любител. Пиша тук, за да ви помоля за малко помощ.
Искам да си купя фотоапарат за около 800-900лв. Какво бихте ми препоръчали за тази сума? Иска ми се да мога да правя с него прилични снимки без светкавица. Имам апарат от най-нисък клас и с него такива снимки не се получават при липса на статив и движещи се обекти.
Ще е добре да има възможност за клипчета със звук. То за тези пари мога да взвма и по-обикновена камера, но пък все си мисля, че фотоапаратът е по-доброто решение...
Та това ми е проблема. За какви характеристики трябва да следя?
Благодаря ви предварително! [smile]

Отговори на това съобщение
 Re: Какъв фотоапарат?
Автор: BotsRevenge   
Дата:   19-01-08 16:15

Клипчето задължително изключва dSLR-ите от списъка. Тук често се спори дали е добре на начинаещ да се бута в ръцете огледално-рефлексен апарат. Трябва да решиш кои функции и възможности са ти приоритетни.

Ако държиш да можеш да снимаш без светкавица, най-добрият избор е dSLR-ът. Той обаче не може да снима клипчета.

Компактните апарати обаче не се представят много добре на високо ISO, а и обективите им са с ограничена светлосила (изискват още по-високо исо).

За 900лв има примерно Panasonic FZ50, Panasonic FZ18, Fujifilm S9600, Canon S3/S5 IS, Sony H7/9.

Просто с компактен апарат, бил той и от най-висок клас, снимането при слаба светлина без светкавица е силно затруднено. Причинте за това са:

1. Масово светлосилата на обективите започва от f2.8. За снимане на слаба светлина са необходими обективи със светлосила f2 и още повече f1.4.

2. Компактните апарати с несменяеми обективи фокусират често трудно и бавно на тъмно.

3. Екраните на тези апарати не изкарват достатъчно светла картина, за да можеш да фокусираш на ръка, когато автофокусът не успява.

4. Компактните апарати имат доста висок шум при високо ISO, а при по-лоши светлинни условия ползването на 800 и 1600 ISO e необходимост.

В момента втора ръка се намират много приятни дСЛР-и за около 500-600лв. За съжаление това е без обектива. В началото може да се мине със стари ръчнофокусни обективи, но е по-лесно, ако имаш автофокусен обектив.

Применро 50 милиметров светлосилен (f1.4) автофокусен обектив (добър за портрети и снимане на тъмно) за повечето марки струва около 450лв. Широк китов (базов) обектив трува между 100-180лв втора ръка.
Просто дСЛР-ът излиза (в началото) малко по-скъпо като има потенциала да стане неколкократно по-скъп от 900те лева, когато започнеш да добавяш висококачествени обективи, светкавици и т.н.

Ръчнофокусен 50 милиметров на бленда 1.4 излиза около 100лв и може да ти свърши добра работа, ако имаш добро зрение.

ПС
Та добре е да кажеш още в началото какво предпочиташ. С дСЛР-а ще получиш по-голяма бързина и значително по-високо качество за сметката на по-висока цена и по-голям обем и тегло.

Публикацията е редактирана (19-01-08 17:36)

Автор: P_A_D_D_G   
Дата:   19-01-08 17:14

Икам кака дето да прави хубави свирки да готви добре, да не харчи много за козметика и дрехи и винаги да изглежда както от корицата на лъскаво списание..дори и рано сутрин....

За какви характеристики да следя....Не разбирам от каки, въпреки че съм голям любител.

Автор: doca   
Дата:   19-01-08 17:19

Canon PowerShot S5 IS, това е твоя апарат.Купувай смело и няма да съжаляваш.
Виж цени на апарати ТУК .

http://web.hit.bg/phomil/CanonS5.jpg

Не се надявай обаче с малка матрица да постигаш задоволителни резултати при нощни снимки, без светкавица. Тук изискванията са противоречиви.

Друг апарат, но с по- добри възможности е Panasonic FZ50, който обаче е и по-обемист.

Шума и при двата е осезателен при ISO над 400.
За нощни снимки, без светкавица- само ДСЛР.

Публикацията е редактирана (19-01-08 17:59)

Дата:   19-01-08 18:48

BotsRevenge, doca много благодаря!
Със сигурност няма да е ДСЛР. Нощни снимки по-скоро няма да правя. Просто дневните ги харесвам повече без светкавица... Обемът изобщо не ме притеснява. Засега клоня към Canon Powershot S5 IS. Харесва ми, че е с 4 АА батерии, а не Li-Ion, както и че има по-добро макро от другите (Panasonic FZ50 и Sony DSC H9).
Ще го помисля още малко..

Автор: doca   
Дата:   19-01-08 19:57

За батериите и зарядното:
Тъй като батериите са 4 бр. АА за S5, добре би било да помислиш и за зарядно с батерии, които можеш да зареждаш по- всяко време, без да чакаш пълното им изтощаване.
На тези условия отговарят Li-Io Батерии.
Продават се комплекти- зарядно + батерия/1 бр. от 3 V/, а на теб ти трябват 2 такива комплекта.

И понеже съм с Пентакс K100D, който също е с 4 АА батерии, имам 2 комплекта.
Eдиният комплект се състои от 2 зарядни Samsung SBC-L1 и батерия SBP-1303 и втори комплект/само 2 бр.батерии х3 V/ от китайския аналог CR-V3.
Бях приготвил и линкове към фирмите, но сайта не ми позволява да публикувам линкове по-дълги от 120 символа. С гугъла ще се достигнеш до тях.
Успех при избора!

Публикацията е редактирана (19-01-08 19:57)

Автор: paparak_ivi   
Дата:   19-01-08 20:23

не лощ вариант е олимпус Е-500 , но е леко по скъп с около 50-70 [smile] лв.

Дата:   19-01-08 20:38

Ама човекът нали каза, че не иска дСЛР.

Аз съм за Canon S3/S5 и за Panasonic FZ50/18.

Дата:   19-01-08 20:39

A Carl Zeiss обективите по-добри ли са от тези на Canon или не...?
Въпреки, че съм изпълнена с резерви към SONY.

Дата:   19-01-08 20:43

Въпросът ти е малко неточен. Ако питаш за обективите на компактните апарати на сони и канон - това са други Zeiss-ове и канони. Съвсем друг клас. По-скоро разгледай ревюта на апаратите, които ти харесват и ги виж какво качество вадят.

Иначе Carl Zeiss обективите са на соленка цена и са страшни. Не и тези на малките сонита [smile]

ПС
Компактните турбо-апарати на сони май така и не можаха да се справят с хроматичните аберации - досаден проблем. Канончетата са по-добре в това отношение.

Публикацията е редактирана (19-01-08 20:45)

Автор: apollo   
Дата:   19-01-08 20:44

Совите не са това което са... тия "Цайсове" просто не вървят ама хич... май договорите са единствено на хартия [smilie23]

Канон [smilie24]

Автор: danbi   
Дата:   19-01-08 20:46

Забравихте и олимпусите SP-550 UZ и SP-560 UZ.

Най-добрия съвет за покупка на такъв клас фотоапарат - тъй като нямат кой знае какви разлики - е да се иде в магазина и да се хареса по удобство и т.н.

Наистина, използването на AA батерии може да се окаже предимство, най-вече заради по-ниската цена а и ако няма, може да се ползват обикновени батерии (няма да държат дълго). От друга страна, те са много по-тежки от аналогичния специализиран Li-Ion акумулатор.

Дата:   19-01-08 20:48

А и съвременните зарядни АА батерии не е задължително да ги разреждаш до край преди зареждане. Може да е полезно, но не и фатално.

Автор: danbi   
Дата:   19-01-08 21:04

съвсем са си прилични сонитата. очевидно е, че всички фотоапарати в тази категория са компромис -- единия модел в едно, другия модел в друго.

тъй като имам такова, за DSC-H9 мога да кажа че нощния му режим (снимане в абсолютна тъмнина с инфрачервена светлина) е истински фурор! Снимките не са кой знае какво по качество -- но останалите фотоапарати на тъмно нищо не снимат, нали?

също така режима му за снимане на видео си ползва и стабилизацията и зума, както би очаквал човек.
светкавицата е читава.

изобщо, всичко в този фотоапарат е направено да се ползва и работи както очакваш (което все пак интересува хората които търсят такъв клас фотоапарати).

компромиса е с качеството на снимане, където възможноста за избор е ограничена (т.е. няма - снима само на едно ниво на компресия). Сони са решили какво ти е нужно и това е. За печатане на снимки до 10x15 см обаче е повече от достатъчно! или за публикуване в Интернет.

има си и кусури: батерията не издържа чак толкова много, макар че ако не ползвам LCD дисплея (само визьора) съм правил по над 800 снимки. а резервната батерия е скъпа. аксесоарите са на резба 74мм, т.е. практически само от Сони (не че за предназначението му ще са нужни).

Автор: hooliganmartin   
Дата:   19-01-08 22:18

Този потребител е деактивиран. Всички негови текстове са изтрити от администратора.

Автор: dimaldim   
Дата:   20-01-08 09:12

Аз снимам с Fujifilm S6000fd(S6500fd) - наистина за тези пари този е един от най-добрите, но ако искаш нещо по-компактно си шземи fuji f30 - абсолютно същия с единствената разлика , че е по-компактен и шуми по-малко! [shtrak]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »