Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 черно-бели филми - разлики в процесинга
Автор: ilcoin   
Дата:   13-01-08 21:13

Напоследък се изкушавам да снимам на черно-бяло. Не че не мога да си го "врътна" във фотошопа, ама гъдела не е същия някак си [smile].

Та, разбрах че имало разлика във химията дето се проявявали филмите. Едните били за същата като за цветните ленти (С-41 разбрах че се казвала), пък другата била за "ръчно" проявяване. Та, дали има разлика във такива неща като детайл, контраст, различна чувствителност по отношение на спектъра на светлината породено от различната цветочувствителна емулсия на различните типове филми. Не че пред мене има някаква възможност за избор (нямам нито време, нито знание да проявявам ръчно), но ми е интересно чисто принципно как стоят нещата. Предполагам че е и доста субективно но все пак ми се ще да разбера. Благодаря на всички дето ще си позагубят малко от времето да ме осветлят по въпроса [smile]

[thankyou] [thankyou]

Отговори на това съобщение
 Re: черно-бели филми - разлики в процесинга
Автор: next_time   
Дата:   13-01-08 21:25

Снимаш си нормалните филми за ръчно проявяване и после ги даваш на Фантазия да свърши останалото - погледни имаше даже тема.[smilie24]

Автор: itilien   
Дата:   13-01-08 21:53

филмите за ц41 които се намират са илфорд ХР2 и кодак BW400CN, И двата са 400 аса, подложката им е цветна. Това е най-основната разлика с ръчните. Поради това май не стават за оптично ръчно копиране. Друго което е, че са доста дребнозърнести и фотографската им широта е доста голяма.

Автор: da.fo   
Дата:   13-01-08 23:31

Ако снимаш с тези които не са по С 41 можеш да си експериментираш(дребно/едро зърно,контраст,плътност) но ти трябва време и малко оборудване. Докато по С41 всичко е поставено в коловоз[smilie11]

Автор: muu   
Дата:   13-01-08 23:37

>>>Поради това май не стават за оптично ръчно копиране
е,щом си казал че не стават...[smilie5]

Дата:   13-01-08 23:39

казах МАЙ, което значи че не съм сигурен. Вмест о да ми правиш забележки, що не хванеш да обясниш на човека.

Дата:   13-01-08 23:43

ми да му обесня : https://photo-forum.net/forum/read.php?f=1&i=754397&t=754397&phorum_uriauth=
[smilie24]

Автор: canonio   
Дата:   14-01-08 00:10

Мууу,
тези курсове нямат нищо общо с филми, химикали и начини за копиране.

Дата:   14-01-08 00:20

нищо де, той муу е майстор на дългия спор, караницата и подигравките, тогава писането му се отдава. Но когато трябва да се обясни нещо по същество, от което човек да научи, тогава словото секва :)

Дата:   14-01-08 00:39

itilien, уроци не давам. намека ми е повече от ясен. по същество се отговаря на въпроси който са по същество зададени. нета е пълен с инфо, книжарниците - с литература. който се интересува ще прочете. няма случай да са ме питали и да не съм отговорил , ама това не е причина да ми се качвате на главата.

канонио, ако курсантите се интересуват, курсовете ще проимат общо...

Автор: icikonti   
Дата:   14-01-08 09:45

itilien - стават за ръчно копиране!!!!
Увеличава се времето за експонация при копирането/заради маската/ и се поставят по-твърди/констрастни/ филтри 5 или 4,5 на поликонтрастната хартия.Малко трудно се фокусира, заради жълтооранжевокафявата маска на филма С-41.Като цяло копията от такъв филм , на мен ми стоят малко меки, но си постигат абсолютно черното.
Аз бих избрал какъв ч/б филм да снимам, според това какво смятам да го правя след това!Ако ще го давам във фото, за да ми го копират, ще взема ч/б по С-41.Ако ще си го проявявам и копирам аз- нормален ч/б филм.Не ми се обяснява що така.....
Мисля, че е очевадно.....що.[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »