Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Въпрос за Смяна8
Автор: krasiorocknroll   
Дата:   13-01-08 10:48

Може ли да Ви попитам, каква разделителна способност може да постигне Смяна 8 с най-добрите ленти?

Отговори на това съобщение
 Re: Въпрос за Смяна8
Автор: doca   
Дата:   13-01-08 11:11

Ще цитирам сайта на Маркишки:
" РАЗДЕЛИТЕЛНА СПОСОБНОСТ. Tова е способността на фотографския обектив да възпроизведе във фотоизображението ясно и отчетливо възможно повече точки или успоредни линии на единица дължина. С други думи, това е зрителната острота на обектива. Разделителната способност е важен параметър, който понякога не е отбелязан в съпровождащата документация. Тя се измерва в линии на милиметър (линии/mm), като е по-висока в централната част на фотоизображението и намалява към краищата му. Разделителната способност е по-висока при късофокусните обективи и е значително по-ниска при телеобективите. За един нормален обектив с f=50 mm, тя може да бъде примерно 50 - 70 линии/mm в централната част на кадъра и 30 - 40 линии/mm в краищата му. Тя зависи още от съвършенството на оптичната схема, от диаметъра на отвора на диафрагмата и пр. Най-висока разделителна способност за даден фотообектив имаме при относителни отвори от 1:5.6 до 1:11, т.е. около 1:8. При по-свита диафрагма нараства процентът на дифрактиралата светлина от краищата на действащия отвор, а при по-отворена - по-осезаемо се проявяват някои оптични дефекти, характерни за простата леща. Снимка с висока разделителна способност можем да получим само ако фотографираме сюжет с наличие на достатъчно контрастни обекти, при достатъчно прецизна фокусировка с качествен фотообектив и ако ползваме фотографски носители, способни добре да регистрират предадените от обектива подробности, т.е. те също трябва да са с нужната висока разделителна способност - като техен собствен параметър, зависещ от зърнестостта на емулсията (при филмите) или от броя пиксели на единица площ (при матриците)"
За повече подробности, ето линка:
http://markishky.hit.bg/Photo1b.htm

Автор: mrge.org   
Дата:   13-01-08 15:09

От Смяна 8 и черно/бял филм съм правил увеличения 30х40см без проблем от качеството и.
[smilie24]

[smilie24]

Автор: krasiorocknroll   
Дата:   13-01-08 17:47

До колкото знам е единствения проработил на Еверест по време на българската експедиция[smile]

Автор: bobihot   
Дата:   13-01-08 17:50

Снимал съм много с 8М- според мен на диапозитиви е идеален- много добри цветове, ограничението според мен е основно от емулсията- снимал съм предимно на ОРВО-УТ. При големи увеличения, на екран не съм виждал дефекти.
От Ч/Б не бях доволен, но съм снимал само на Свема [smilie10] . Проблемът ми е бил, ако ползваш високочувствителни филми на светло, че не може да затваря достатъчно (16/250) и ми е преосветявало.

Автор: ilcoin   
Дата:   13-01-08 19:01

Основният проблем е че няма как да се фокусира, освен "на око" по скалата на самия обектив. Като го гледам (баща ми и майка ми са си го купували да си снимат младините), е замислен като макс. евтина и достъпна камера. Следователно и не мисля че ще е кой-знае какво. Земи една лента и разпечатай някоя добре фокусирана снимка на А4 - ще си покаже всичко. Но не храни големи надежди така или иначе.

Автор: bobihot   
Дата:   13-01-08 19:44

В пъти е по-добре от Скина и повечето др. подобни. За тия пари какво му се чудиш. И аз го гледах с насмешка, но освен 2 презастъпени кадъра и преосветени кадри, както писах (над 5000м н.в. сняг), други забележки нямам. На 8М е с отделно навиване на филма и зареждане на затвора и се получаваха изцепки, но ми беше удобен. Смена Симбол е по-удобен в това отношение. Но пък няма възможност за жило. Правен е по копие на немски апарати и е железен, макар и пластмасов. Няма удобствата на съвременните сапунери, но качеството на снимката е екстра и е непридирчив, стига да можеш да го ползваш.[beer] [shtrak]

Автор: 35mm   
Дата:   14-01-08 09:24

Обектива на Смяната е добър. В оригиналното упътване на една Смяна Символ която протежавах за около 2 месеца миналата година обаче пишеше че "обектива не е корегиран за цветни филми".
Снимал съм със Смяна 8М и Кодак ЕКТАР 1000 при подходящо осветление.
Задължително го сложи на статив ако искаш резолюция. Зареди и един Ч/Б Илфорд Пан Ф ИСО 50 и мисля че ще останеш доволен от обектива.

Автор: d256h   
Дата:   14-01-08 09:52

Обектива на Смена е на много по-високо ниво от много съвременни филмови сапунерки! За мен това е доказала се камерка със своите недостатъци и предимства. Трябва да и се отдаде нужното уважение!

http://photo-cult.com/pics/083/pic_9995175_0083889.jpg

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »