Автор: ALBIREO
Дата: 18-12-07 21:30
matasel -
Не, не ти се нервя . Просто ми е интересна темата, но не можех да разбера дали има нещо ново, което искаш да кажеш или просто питаш... както и да е.
Иначе темата "един обектив - няколко точки (равнини) на фокус" е много интересна
Мисля си, че може да се постигне на принципа на "адаптивната оптика".
С няколко думи, за хората които не знаят - адаптивната оптика се прилага при телескопите. Принципът на работа е, чрез подходяща система се засичат измененията в хода на лъчите от звездите и се деформира огледалната повърхтност на рефлекторите така, че тези изменения да се компенсират и да се получи ясен образ, незасегнат от атмосферната турболенция.
Значи - ако имаш една леща с неравна повърхност, ще имаш фокусиране на различни места. Нещо като леща в лещата
Ако можеш да контролираш по определен начин как точно да се деформира тази леща, че да успееш да си докараш фокус на желаните места, ще е идеално.
Но - едва ли технологично това е възможно за момента. И второ - тук имаше тема за обектив на "Adobe", който имаше (ако не ме лъже паметта) точно тази възможност - да се фокусира в повече от една равнина/точка (опцията с точка също е интересна)...
|
|