Автор: didiken
Дата: 15-12-07 11:27
Аз съм с Никона. Имах възможност, позволих си да се обзаведа с обективи. Сравнено с Пентакса, който съм взимал в ръце, но не съм практикувал много с него, Никона е по-лек. Това за някои има значение, ти си жена, може да ти дотежи Пентакса. Ергономия- и двата са ок.
Пенктакса е със доста по-здраво тяло - просто не е от пластмаса. Нещо интересно - Пентакса когато е изключен не хаби батерията, докато Никона черпи по малко, за да показва брой оставаши кадри на малкия дисплей.
Друго, което забелязах е дисплея. Не знам защо, на Пентакса цветовете на дисплея ми стоят някак пренаситени, все едно са минали през Фотошоп, докато на Никона са по-близо до реалността.
Пентаска определено "рита" по-силно, и това се усеща, когато снимаш. Никона е с по-мек затвор, и е по-тих.
Никон предлагат повече обективи. Предполагам един 18-70 за начало ще ти стигне. За добавка и гъдел 50/1,8. Нямам поглед върху стъклата за Пентакс.
Мислиш ли да обработваш снимките? Смисъла от ДСЛР е да се снима в RAW, а не да вадиш директно JPEG от картата. Пентакса се води апарата, който вади най-много детайл от RAW. Докато от JPEG не се справя толкова добре. boni беше писал наскоро из темите интересни неща за Пентакса. Но дали на снимка 10*15 см ше усетиш минималната разлика, оставям да прецениш на теб.
Принципно е добре да избираш тялото според системата, т.е. какви обективи предлагат и дали покриват нуждите и възможностите ти. После мисли за тялото. Тялото е консуматив, който се сменя по-често, за сметка на стъкларията. Догодина д80 и к10д може да имат заместници,технологията върви с бързи темпове, направи си и добре сметката с парите.
И не на последно място, Пентакс имат стабилизация в тялото, и мери със стари механични обективи. Никон залагат на стабилизация в обективите.
Все пак, ако имаш възможност, пипни и двата.
Успех!
Публикацията е редактирана (15-12-07 11:29)
|
|