Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Sony А100-обективи?
Автор: ixus   
Дата:   09-12-07 11:11

Искам да попитам може ли Сони алфа да работи с м42 обективи и как се държи с тях.Фокусира ли на безкрайност ,мери ли .ще ми е полезно да дадете мнение кои са по принцип добри обективи -например 50/1.7 и препоръка за един дълъг и един широк

Отговори на това съобщение
 Re: Sony А100-обективи?
Автор: BLADO   
Дата:   09-12-07 12:48

"може ли Сони алфа да работи с м42 обективи"

Да.

"как се държи с тях"

Добре. Няма проблеми. Има си подходящи преходници М42 - Минолта АФ.

"Фокусира ли на безкрайност"

При по-евтините преходници може и да нямаш безкрайност. Някои не пасват иделано и трябва да се доизпиляват.

"мери ли"

Да. Можеш да нагласиш ръчно блендата на обектива и работиш при приоритет на бленда (А).

"ще ми е полезно да дадете мнение кои са по принцип добри обективи -например 50/1.7"

Принципите са малко относителни. Зависи и ти какво разбираш под добър обектив. Да речем, че повечето стари минолтенски обективи, всички твърди, но и обективи от други фирми като например Тамрон 28-75, Сигма 18-125, Сигма 100-300/4, Сигма 70-200/2.8 и др. са "добри" обективи.

"препоръка за един дълъг и един широк"

Аз не обичам ей-така без да познавам човека отсреща да давам препоръки. Важно е какъв стил на снимане имаш, какво качество гониш, какви компромиси си склонен да приемеш (примерно не си склонен да мъкнеш тежки обективи по над 1кг), какви пари можеш да похарчеш и други важни фактори.

Понякога се налага сам да изпробваш няколко обектива, за да си прецениш. При мен примерно Минолта 17-35/2.8-4 беше изместен от Сигма 18-125. Беше ми много удобен, поради компактния си размер и големия диапазон, който покриваше. Взимах го често в случайте, в които не ми се налагаше да снимам на големи бленди, при добра осветеност, не ми се макнеха и сменяха постоянно обективи и т.н. Минах през доста обективи, докато си преценя. Има прилични 28-75, 28-105, 28-85, 28-135 на Минолта, но ми идваха къси в широкия край. Наскоро излязоха и нови вариота в диапазон 17-70, но са малко по-скъпички. Не съм снимал с тях, за да ти дам мнение.

Че към 18-125 си носех един 50 1.4 (преди това 1.7) и ми беше достатъчно за повечето неща, които не изискват теле. Леко комплектче, не се убременявах с големи, тежки багажи и често сменяне на обективи. Беше ми важно понеже излизах често на турове с колело, имах и други неща за носене, а и при определени моменти трябва да се действа по-бързо, не си е работа да се сменят обективи. Също и на разходка с приятели из града и околностите. Преди като мъкнех една раница пълна с обективи и постоянно умувах кои да "закача", кой ще е идеалния ("Чакай, чакай да сменя обектива"...след малко пак "Момент да пробвам с един друг обектив"), ме гледаха на кръв. Беше ми някак си по-леко на душата с по-малко неща, концентрирах се повече върху снимането и околната среда, отколкото върху избора на най-най и тежеста на раменете ми. Останалото, ако ми се наложеше, компенсирах с фотошоп.

Това беше преди. Сега примерно имам други потребности (няма да разказвам), които дори не се задоволяват от системата Минолта/Сони.

Успех!
Владо

Публикацията е редактирана (09-12-07 12:50)

Автор: hotsnail   
Дата:   09-12-07 17:19

Здравей това дето Владо пише е 100% истина. Няма проблеми с м42.

Имай предвид, че с ръчно фокусен обектив се снима доста бавно и че тия обективи са правени за черно бяла фотография на филм, е на някой хора ефекта им допада.

Може би е добре да си вземеш един два може би за чесане на краста. Според мен нещо като 85 ф2 или 135 ф2.8 е добре да си вземеш

Автор: dau   
Дата:   09-12-07 17:28

Нали имат цайсове сега Сони [smilie8]

Автор: BLADO   
Дата:   09-12-07 17:47

Мда..., има Цайс за Сони. Съответно цените са им доста солени:

16-80/3.5-4.5 - около 750 евро
85/1.4 - около 1300 евро
135/1.8 - около 1300 евро

Автор: ixus   
Дата:   09-12-07 19:02

благодаря за изчерпателната информация.Беше ми много полезна.А къде се продават обективи на минолта ?В павилиона нещо няма голям избор .

Автор: hotsnail   
Дата:   09-12-07 19:58

В момента нови обективи за Алфа системата се произвеждат от Сони, Цайс, Тамрон и Сигма (други май няма т.е. Токина).

Минолта вече не произвежда фототехника включително обективи. Има стари обективи по базара в този форум, ebay и други подобни места. Като цяло са по-евтини от новите и понякога са доста добри. [smile]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »