Автор: BLADO
Дата: 09-12-07 12:48
"може ли Сони алфа да работи с м42 обективи"
Да.
"как се държи с тях"
Добре. Няма проблеми. Има си подходящи преходници М42 - Минолта АФ.
"Фокусира ли на безкрайност"
При по-евтините преходници може и да нямаш безкрайност. Някои не пасват иделано и трябва да се доизпиляват.
"мери ли"
Да. Можеш да нагласиш ръчно блендата на обектива и работиш при приоритет на бленда (А).
"ще ми е полезно да дадете мнение кои са по принцип добри обективи -например 50/1.7"
Принципите са малко относителни. Зависи и ти какво разбираш под добър обектив. Да речем, че повечето стари минолтенски обективи, всички твърди, но и обективи от други фирми като например Тамрон 28-75, Сигма 18-125, Сигма 100-300/4, Сигма 70-200/2.8 и др. са "добри" обективи.
"препоръка за един дълъг и един широк"
Аз не обичам ей-така без да познавам човека отсреща да давам препоръки. Важно е какъв стил на снимане имаш, какво качество гониш, какви компромиси си склонен да приемеш (примерно не си склонен да мъкнеш тежки обективи по над 1кг), какви пари можеш да похарчеш и други важни фактори.
Понякога се налага сам да изпробваш няколко обектива, за да си прецениш. При мен примерно Минолта 17-35/2.8-4 беше изместен от Сигма 18-125. Беше ми много удобен, поради компактния си размер и големия диапазон, който покриваше. Взимах го често в случайте, в които не ми се налагаше да снимам на големи бленди, при добра осветеност, не ми се макнеха и сменяха постоянно обективи и т.н. Минах през доста обективи, докато си преценя. Има прилични 28-75, 28-105, 28-85, 28-135 на Минолта, но ми идваха къси в широкия край. Наскоро излязоха и нови вариота в диапазон 17-70, но са малко по-скъпички. Не съм снимал с тях, за да ти дам мнение.
Че към 18-125 си носех един 50 1.4 (преди това 1.7) и ми беше достатъчно за повечето неща, които не изискват теле. Леко комплектче, не се убременявах с големи, тежки багажи и често сменяне на обективи. Беше ми важно понеже излизах често на турове с колело, имах и други неща за носене, а и при определени моменти трябва да се действа по-бързо, не си е работа да се сменят обективи. Също и на разходка с приятели из града и околностите. Преди като мъкнех една раница пълна с обективи и постоянно умувах кои да "закача", кой ще е идеалния ("Чакай, чакай да сменя обектива"...след малко пак "Момент да пробвам с един друг обектив"), ме гледаха на кръв. Беше ми някак си по-леко на душата с по-малко неща, концентрирах се повече върху снимането и околната среда, отколкото върху избора на най-най и тежеста на раменете ми. Останалото, ако ми се наложеше, компенсирах с фотошоп.
Това беше преди. Сега примерно имам други потребности (няма да разказвам), които дори не се задоволяват от системата Минолта/Сони.
Успех!
Владо
Публикацията е редактирана (09-12-07 12:50)
|
|