Автор: zaiko
Дата: 06-12-07 12:31
Ами... и аз съм мислил по въпроса... Ако се абстрахираме от цената - за мен няма друг избор освен 77/1.8.
Обаче... чисто технически погледнато, 70/2.4 има по-добра резолюция на най-отворена бленда. И в центъра, и в краищата (особено в краищата). При по-затворена, в центъра, 77/1.8 е мааалко по-добре, но при толкова висока резолюция тези разлики не се усещат. Като цяло 70/2.4 е по-добър като резолюция, по-равномерна е, предполагам и като контраст, но това са само догадки. И двата обектива са перфектни относно ХА, винетиране (където 77/1.8 е малко по-добър). 70/2.4 печели точки (за някои може би) от това, че е малък.
И двата обектива са супер. Ако разликата в цените има значение за някого (за мен има, точно сега), няма да съжалява, ако си купи 70/2.4. Различни са просто. Единият е технически почти перфектен, другият - по-рисуващ. Откъм боке казват, че 77/1.8 има леко предимство. И двата са супер за портрети.
Но... казах - ако парите не са фактор, няма колебание за мен - 77/1.8 е по-добрият избор. Но 70/2.4 не е по-лошият
П.П. "Технически" за мен означава параметрите рязкост, контраст, винетиране, ХА. "Механически" вече става въпрос за конструкцията - тук не мисля че единият отстъпва на другия. Но 77/1.8 е по-красив
Публикацията е редактирана (06-12-07 12:38)
|
|