Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 Pentax K100D double kit vs. Olympus E510 double kit
Автор: ninny   
Дата:   02-12-07 12:16

Здравейте,
Много се двоумя, кой от тези два апарата с китовите обективи да си поръчам да ми донесат от САЩ.Нямам опит никакъв с DSLR-и, затова ви моля за мнения.Какво в крайна сметка да избера.Ако ми кажете плюсовете и минусите им, ще съм ви благодарен.Четох ревюто публикувано тук за Е510, но още повече ме обърка.
Благодаря за отговорите ви!

Отговори на това съобщение
 Re: Pentax K100D double kit vs. Olympus E510 double kit
Автор: ivannn   
Дата:   02-12-07 12:44

е510 има price drop от преди няколко седмици и сега е изключително изгодна сделка за това, което предлага. взимай го без да се двоумиш. с един 50/2 и 2 резервни батерии ще ти излезне горе долу колкото тук е нов дуал кит. а китацита са с класа пред тези на пентакс.

510 по-скоро бих го сравнил с к10д на пентакс, който бие единствено с дуракоустойчивото си тяло, но пък изостава в други параметри.

успех в избора!

Дата:   02-12-07 13:21

Вярно, че по скоро е за сравнение Е410 с К100Д-супер, но при е410 доколкото видях, няма стабилизатор, за разлика от К100Д-супер.
Иначе и аз мислих за К10Д, но излиза малко по скъпо от Олито.

Автор: zaiko   
Дата:   02-12-07 13:36

"китаците са с класа пред тези на пентакс"

[smilie18] Айде моля ви се [smilie18]. Наистина, китаците на Пентакс и Оли са най-добрите китаци. Но между тях, колкото и разлика да има, не е цяла "класа". Иначе за телата - само като погледнем визьорите, динамиката, шума на високо исо... Как ги сравнявате? Честно казано, и двата апарата си имат плюсове и минусим, въпросът е какво ви трябва. 510 наистина е хубаво тяло, добра ергономия, хубав процесор на jpeg файловете.

А да сравнявате 510 с к10д е пълна смехория. Това, че и двата са 10мп ли ви навежда на подобно сравнение [smilie18]. Нищо общо нямат. К10Д има повече общо с Е-3, отколкото с 510. 410 се сравнява с К110Д, а 510 си е точно за К100Д (супер).

Дата:   02-12-07 13:49

Ще го ползвам да си снимам, като хоби, но държа и на добрия резултат.
Явно имам нужда от тази тема, щом сравнявам К10Д с Е510[smilie10]

Дата:   02-12-07 13:50

И за да не съм голословен [cool]

К100Д (предимства):

По-голям визьор
По-голяма матрица (по-малко шум, по-добра динамика - 7.9 EV срещу 7.3 EV в jpeg)
6мп (може да се смята за недостатък)
11 аф точки, 9 кръстовидни (срещу 3 точки, само 1 кръстовидна)
3200 исо
"Истински" ръчен фокус
Използва АА батерии (може да се смята за недостатък)
Работи с всякакви обективи
Стабилизира с всякакви обективи
По-голям и по-тежък (може да се смята за недостатък)
Има горен дисплей

Е-510 (предимства):

10мп (може да се смята за недостатък)
100 исо
По-малък и лек (може да се смята за недостатък)
Използва литиева батерия (може да се смята за недостатък)
Възможност за настройка, или дори изключване на шумоподтискането в апарата на jpeg
Малко по-добър буфер
По-малко огледало => по-малко вибрации, по-тих

Ако някой се сети нещо друго, да казва [shtrak]

Публикацията е редактирана (02-12-07 14:01)

Автор: magnifico   
Дата:   02-12-07 14:23

Стига да знаеш да снимаш, ще направиш еднакви снимки с всеки от двата апарата...ако не можеш да снимаш, и Марк3 няма да ти помогне [smilie5]
В случая бих предпочел Е-510...най-малкото заради китаците. Предполагам, не си купуваш цифров апарат, за да ползваш механични обективи...малко тъпо звучи, нали [smilie11]
-Е510 си има напълно истински ръчен фокус [smilie19]
-има и Лайф-Вю, което в определени условия знаеш ли колко много помага...да не говорим и за приближението при ръчно фокусиране!
-Бе 4мп повече хич, ама фич не са малко!!!
-Батерията му издържа изключително много...тва с АА батерийките на Пентакса мисля, че звучи доста ретро...пък и излиза по-скъпо [smilie11]
-Ако искаш по-тежък апарат, значи търсиш в съвсем друг клас...в случая мисля, че теглото е недостатък на пентакса.
[beer]

Публикацията е редактирана (02-12-07 14:33)

Автор: pstoev   
Дата:   02-12-07 15:25

определено не могат да се сравняват двата,пентакса е по-нисък клас.пентакса шуми пове4е(лично съм се убедил)няма по4истване на матрицата,по-малко мп(което не е толкова фатално)и да не забравяме лайв вюто,веднъж здобил ли се с такова чудо,използваш визйора само при насрешно слънце,тъй 4е по-голям и светъл визйор в полза на пентакса не е от зна4ение.недостатъка на олимпуса са доста скъпите обективи,и малкия избор на алтернативните марки..това си е важно но с тези китаци ше имаш нужда от нов поне след полвин година...дотогава 6е си спестил:)а и важно е 40-150 да е 3,5-4,5ф,а не 4-5,6ф!

Автор: Yozo   
Дата:   02-12-07 16:22

Пентакса е по добре, зайко [smilie24]
За мен АА батериите са плюс. В крайна сметка 4 броя + зарядно енелуп са 30 лв.

Единствения плюс на олимпуса за мен е лайввюто в определени ситуации, ама лично аз си предпочитам визьор, по стабилно ми е. За ръчен фокус пак предпочитам визьор.

десетте мп хич не ми липсват. Плакати не печатам.

Има толкова прекрасни м42 обективи най-малкото за експериментиране, че дори само за това бих взел пентакса.

Броя на АФ точките за мен е доста важен

Не знам кой шуми повече в джпег, не ме интересува, снимам само роу, а там пентакса е мнооого добре.

В крайна сметка вземи К10Д без да мислиш за това малко по-скъпо от олито. Апарата е съвсем друга класа вече. Там имаме оооще по-голям и светъл визьор, 9 роу файла в серия, джпег до запълване на картата, роу бутон, сума ти изнесени функции на бутони, влаго/прахо защита и т.н и т.н

Публикацията е редактирана (02-12-07 16:23)

Дата:   02-12-07 17:04

Леле колко глупости се изписаха тука [smilie18] [smilie18] [smilie18]

"Е510 си има напълно истински ръчен фокус" - да [cool] с подходящите обективи. С китаците има "focus by wire", който не знае какво е - електронно контролиран ръчен фокус.

"Батерията му издържа изключително много" - Колкото и да държи батерията - пак ще си купиш втора, която струва поне 40лв. А 2 комплекта + зарядно за к100д струва 50лв МАКС!

"Пентакса е по-нисък клас" - това беше върха [smilie18] [smilie18] [smilie18] Сигурно затова има 11 автофокусни точки, като 9 от тях са кръстовидни [smilie18] [smilie24].

"Пентакса шуми повече" - За едни и същи неща ли говорим??? Това е елементарна физика! По-голяма матрица с по-малко пиксели шуми ПО-МАЛКО! Олимпуса МАЖЕ в jpeg, за да не се вижда шума! Ама яко маже, още на исо 100 [smilie18]. Като сравнявате шум, гледайте детайла, който остава. По всички ревюта се казва - "Евала на Пентакс, че не подтискат шума агресивно и така си запазват детайлите дори до 1600 исо." Не вярвате ли? Ето едно сравнение от Imaging-Resource.com на 1600 исо (къде са му 10-те мп на Олимпуса? [smilie18] )

Оли:

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/whld1865.JPG

http://69.93.231.164/PRODS/E510/FULLRES/E510hSLI1600.JPG

Пентакс:

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/qlqx1679.JPG

http://69.93.231.164/PRODS/K100DS/FULLRES/K100DShSLI1600.JPG

Има ли нужда от коментар? Искате ли на 100 исо да погледнем? (Пентакса е на 200, щото няма 100)

Оли:

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/aikt3269.JPG

http://69.93.231.164/PRODS/E510/FULLRES/E510hSLI0100.JPG

Пентакс:

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/dtvi3640.JPG

http://69.93.231.164/PRODS/K100DS/FULLRES/K100DShSLI0200.JPG

Ако искате погледнете конците горе, или всички фини детайли, няма значение. На Олито му трябва един хубав unsharp маск, за да се доближи до това, което Пентакса дава.

А какво казват в dpreview? Ами ето, на исо 100/200:

Оли (настройки по подразбиране):

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/igne2880.JPG

http://a.img-dpreview.com/reviews/olympuse510/samples/ISO/noisefilter+sharp/e510_ISO100_def_crop.jpg

Оли (шумоподтискане на off, острота на -2):

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/vzpt4409.JPG

http://a.img-dpreview.com/reviews/olympuse510/samples/ISO/noisefilter+sharp/e510_ISO100_NR0,SHP-2_cr

Пентакс (настройки по подразбиране):

https://photo-forum.net/static/forum/2007-12/cndm9476.JPG

http://a.img-dpreview.com/reviews/PentaxK100D/Samples/ISO/k100d_iso0200_crop.jpg

И тук май няма какво да се каже, а?

Обективите на Олимпус са страхотни, за тях нищичко не съм казал [smilie24]. Освен че китаците са с пластмасови байонети [smilie23]. Докато пентакските просто нямат компромис в качеството на изработка. Но айде да не говорим глупости за шум, клас и т.н.[cool].

Дата:   02-12-07 17:19

Ми то ти почна да говориш глупостите и хората се подведоха покрай теб [smilie18]
[beer]

Публикацията е редактирана (02-12-07 17:26)

Автор: ivannn   
Дата:   02-12-07 17:27

зайко, човека не е снимал с дслр и иска съвет. мислиш ли, че успя да му помогнеш? май успя да се заядеш с мен и не само ...[smilie25]

щом държиш на това - нека да е твоето мнение, с което не съм съгласен, но на спор няма да го избивам. успех на ninny!

Дата:   02-12-07 17:39

Не знам защо трябва толкова сляпо да защитавате своето... Още във вторият си пост написах предимствата и недостатъците на всеки от апаратите. А на глупостите след това отговорих с примери, от сайтовете за ревюта. Нещо невярно да съм казал? Ако някой от вас двамата каже нещо, подкрепено с факти, моля, заповядайте [smilie24] Аз мисля, че няма какво повече да кажа.

П.П. Ако исках да се заяждам, щях ли да пропусна това:

Автор: ivannn
Дата: 02-12-07 12:44

510 по-скоро бих го сравнил с к10д на пентакс, който бие единствено с дуракоустойчивото си тяло, но пък изостава в други параметри. [smilie18]

Публикацията е редактирана (02-12-07 17:41)

Дата:   02-12-07 18:35

Честно казано, по едно време бях твърдо решил, да взимам Е510, заради добрите обективи.Нямам намерение да се зареждам с още няколко,затова мислих да карам с китовите, най много да взема един 50/2 след време.Това ми бяха основните плюсове за него, като не пропускам и почистването и стабилизацията.Сега обаче взех много да се чудя:)Явно за Пентакса, мога да си позволя повече допълнителни обективи на сносни цени на старо.Докато, като се загледах по форума има много малко, да не каже никакви обяви за 4/3 обективи.Само незнам, дали да е К10Д/повече изваждане/ или К100Д Супер, ако реша в крайна сметка за Пентакса.

Дата:   02-12-07 18:37

И да не забравя да благодаря на Зайко, за изчерпателните отговори.Всъщност благодаря на всички споделили мнение.

Автор: j_mironski   
Дата:   02-12-07 18:37

Тая тема ме накара да разгледам олимпусите
Определено трябва да кажа че сравненията са неуместни.
Всичко опира до това колко пари има човек и кави резултати иска да постикне в крайна сметка.
Ако погледнем комплексно на нещата трябва да Ви кажа че аз лично предпочитам Пентакса

А ей това твърдение напълно ме убеди в некомпетентността на някой хора:
ползваш механични обективи...малко тъпо звучи, нали
-Е510 си има напълно истински ръчен фокус

Трябва да ви кажа че Пентакса работи без грешка с вричко механично което може да се закачи пред него, дори и дирктно Никонски обектив (лично съм пробвал това)

Дата:   02-12-07 18:45

j_mironski, не си прочел какво съм написал приятелю. Ама както и да е...в случая разбирам първосигналната ти реакция, защото стане ли въпрос за марки всичко живо почва да се пени [smilie19] [smilie5]

Публикацията е редактирана (02-12-07 18:49)

Дата:   02-12-07 19:07

Надявам се да не превърнем темата в "Пентакс срещу Олимпус", нека се задържим само в К100Д срещу Е510.
Засега, най големия + за мен, е голямото разнообразие от достъпни обективи за Пентакса, ако за в бъдеще реша да добавям други освен китовите.

Автор: ahaya   
Дата:   02-12-07 23:46

Аз също се бях захласнл по олито, но шума и прекалено скъпите стъкла ме пратиха при пентакс.За мен е голям + възможноста да ползвам повече обективи,а това получих при пентакс.Качество на много приемливи цени.[smilie24]

Автор: PeterPAN   
Дата:   03-12-07 06:33

Ми Оли 510 -> по малка матрица, кроп фактор 2х ( за снимки на животни по добре), по широк ДОФ , и не на последно място Лайв вю

Дата:   06-12-07 16:52

Добре, нека да поставя така въпроса:
Кой от двата апарата и с какъв обектив е най подходящ за портретна фотография.Защото, мисля, че това най ми допада.Много по рядко снимам пейзажи или птици и т.н.

Дата:   06-12-07 17:14

Значи... с хубави обективи и двете тела ще ти вършат чудесна работа. Ако имаш пари за хубави автофокусни, естествено. Иначе, по-лесен ръчен фокус определено ще имаш с Пентакса заради потвърждението с всички обективи и заради по-големият визьор. Заради по-голямата матрица ще можеш по-лесно да отделяш обекта от фона при еднаква бленда [smilie24]. Купуваш си някоя светлосилна 50-ка на м42, или на К-байонет за 50-100лв и си имаш чудесен портретен обектив. Юпитер 85/2 също е много добро решение за портрети, има чудесен рисунък и много добро боке [shtrak]

Автор: peterst   
Дата:   06-12-07 17:24

к100д + 70/2.4лтд + 18-55 + 50/1.4 такумар = 2000 лева :)

Автор: doca   
Дата:   06-12-07 18:32

Пентакс 100D е много добра машина в любителския клас
-ергономичност, 660 грамовото тяло създава усещането за стабилност при снимане
-като сложиш литиево-йонни батерии забравяш кога си зареждал, а с 4х Ni-MH х2500- съвсем
-стабилизация в тялото. Заедно с преходник към М42х1 използваш всякакви обективи с такъв захват.
-всички ръчни настройки+ готови режими
-в зависимост от избираемата резолюция правиш от 2-5 кадъра в секунда
-кроп-фактор 1.5
-2-та китови обектива не са върха в технологиите, но за начало са добри.
-RAW
-8 избираеми позиции на баланса на бялото

Какво му трябва още на един любител?

Дата:   06-12-07 20:56

Китовия на Илимпуса - 40-150, дали ще върши работа за портрети?
И дали са съпоставими с 55-200 на пентакса.
Питам, защото поне на първо време няма да купувам други освен китовите обективи.[shtrak]

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »