Автор: itilien
Дата: 30-11-07 23:57
35mm стига си правил реклама на никон, изключително некоректно е това.
Кой би дал над 600 лева за филмов апарат с 35-70 ? И за какво да ги дава тия пари, след като може да си вземе на старо между 100 и 250 лева почти какъвто си поиска. Ще го ползва докато учи в началото и толкова. Тоя 35-70 при кроп 1.5 прави 52-105 - доста нестандартна дължина - ни късо, ни дълго. На всичкото отгоре и канон да си вземе, важат същите неща. И там може да си купи китов обектив, който да ползва и на двете тела. Изобщо това що за предимство е ?
Никона от конкретните три примера е най-кофти избора, защото няма мотор за обектива. Това моментално му отрязва възможността да използва евтиния и светлосилен 50/1.8 с автофокус. Както и МНОГО други никонски обективи без мотор. За слагане на механични евтини обективи пък да не говорим - не стига, че не можеш да сложиш чужди, ами дори и с никонските няма мерене. Канона и той не е цвете за мирисане, защото му е лоша ергономията най-малкото.
Пентакса като тяло е най-добрия избор от тия трите, най-малкото заради стабилизацията, добрия дисплей и възможността за работа със стари механични обективи. При него е малко по-лошо положението като цялостна система, заради по-малкия избор на автофокусни обективи, и по-трудното им намиране.
В крайна сметка трябва да си избере човека системата, за да не я сменя по-нататък.
Ако аз трябва да избирам система, бих я избрал така, че да отговаря на следните два въпсоса:
За какво ми трябва и колко пари мисля да отделя в бъдеще за нея.
Ако ми трябва да снимам любителски, и искам що-годе хубаво тяло като за начало, и нямам голям бюджет, а и не мисля да го увеличавам за в бъдеще, тогава категорично бих избрал пентакс.
Ако ми трябва за сериозна работа, и знам че със сигурност ще вложа сериозен бюджет, тогава бих избирал канон или никон.
Ако началния ми бюджет не е толкова голям, бих взел компромисно тяло, и постепенно бих събирал добри обективи, след което бих сменил тялото с добро. Аз лично като съотношение цена/качество бих избрал канон. Поради следните причини - 17-40/4Л, 70-200/4Л и постоянно намаляващата цена на 5Д. Както и доста други неща - тилт шифтове и т.н. При никон също има добри неща, но положението е малко по-стегнато.
|
|