Автор: rafael
Дата: 10-11-07 17:27
питай по-добре кое не си струва?
струва си във всички случаи 35/2 SSC, т.е. breach mount версията. ако можеш да докопаш и от оная с ториевия елемент вътре (но не си го слагай под възглавницата) - казват, че нямало нищо по-остро от него. моят 35/2 SSC обаче май е най-острият обектив, който имам.
28/2, пак breach mount версията също е резачка.
изобщо като че ли breach mount версиите са по за предпочитане. по-евтини са обикновено, но и май оптично по-интересни. недостатък: по-големи и по-тежки са.
85/1.2 може да се намери също за добри пари и е наистина нещо невиждано. 85/1.8 е по-слаб оптично, но пък е много компактен, особено newFD версията. за портрети е обаче прекалено остър.
ако намериш някъде 50/1.2 Aspherical - също трябва да е нещо уникално, но внимавай - от този обектив има 6 различни версии и добра са само една или две - Aspherical или AL. доста хвалят и 58/1.2 FD, също breach mount версия.
ако искаш екстремности - хвърли поглед и към FL версиите. аз имам 58/1.2 FL, струваше колкото 25 кифли - много интересен рисунък вади, доста разпознаваем, доволен съм от него. доста е тежък обаче - само метал и то дебел.
50/1.8 си заслужава също, заради парите, теглото и качеството. 50/1.4 - почти без пари се намират също - обичайното високо качество.
има и доста фини още нещица, например 35/1.4, но са много редки и вероятно твърде скъпи.
от 24 надолу вероятно също ги бива, но не ползвам и не мога да ти кажа.
|
|