Автор: b0bb0
Дата: 09-11-07 10:33
На първо място бих си взел купол и монтирал на тъмно място:) Това са големи телескопи, които не стават за разнасяне напред-назад, или поне с не по-малко от трима помощници и голям джип. Тръбата + вилката не може да се монтира на триногата от по-малко от трима човека.
От двата предложени казват ,че RCX е по-добър като оптика, въпреки че споровете дали е RC са много големи, тоест не е RC. Като механика - монтировката - прав е Davidoff, ще имаш само ядове с азимуталните. Минимум трябва да си вземеш екваториален клин. Не знам деротатора колко ще върши работа, но и да върши ще можеш да закачаш само до 2" устройства зад него, мисля. Като цяло екваториалните са по-удобни и по-леки, но за такъв размер на тръбата ще са доста скъпи. EQ6 ще се счупи ако им сложиш такъв размер тръби.
Пак като цяло за RCX няма много добри отзиви във форумите, предвид това, че всичко е електронизирано, включително и юстировката на вторичното огледало, която е с мотори и проблемите с електрониката са чести. Тръбата на RCX не можеш да я отделиш и да я закачиш на друга монтировка. Не знам дали цената си заслужава - за 4000 долара могат да се вземат много допълнителни неща.
Ако ще е преносим телескопа за настройката му ще ти трябва:
- окуляр с кръст и осветление;
- автомобилен акумулатор, предлаганите powertank-ове ги забрави;
За гледане ще ти трябват:
- 2" диагонал, добре е да е поне диелектрик;
- набор 1.25" и 2" окуляри... на такъв телескоп най му подхождат Наглери:)
- противоросен сенник, може и с печка;
- сешоар;
- Барлоу леща или Powermate;
- сив лунен филтър, може и цветни за планети;
За сериозна любителска работа (снимки) ще ти трябват неща като:
- екваториален клин или деротатор;
- гидиращ телескоп на пиги-бек или;
- офсетен гид (погледни Lumicon Giant Easy Guider);
- проста гидираща камера за него;
- компютър за гидирането и софтуер;
- скоба за пиги-бек на фотоапарат;
- окуляр с кръст, за ръчно водене;
- електрически фокусер с управление от компа;
- фотоапарат (специално за астроснимки съм останал с впечатление, че по принцип по-подходящи са каноните) или ССД;
- адаптор за съответния волтаж на апарата или няколко резервни батерии;
- съответните преходници;
- окулярна проекция, вероятно;
- фокален редуктор, 2" по-добре;
- различни deep sky и light pollution филтри, вероятно 2";
Това се сещам в момента.
Ако си в България, а и в Европа - провери ли дали от този сайт изпращат Meade в България или Европа? Американските магазини не продават Meade, Celestron и др. директно в Европа, а европейските цени са доста различни.
|
|