Автор: volokin
Дата: 08-11-07 21:35
Цайс са кралете. Повечето сметки на обективи идват от Цайс.
Лайка използуват техни сметки до ден днешен. Но Лайка ги усъвършенстват до безумие.
Някога Цайс е била по-скъпата фирма от Лайка, говоря когато са били в пряка конкуренция за фотоапарати. Нещата са се променили обаче.
Основната разлика е: ако има два обектива с еднакви оптични качества на Лайка и Цайс, то Лайката ще е по-малкия по големина.
В момента мисля Цайс и Лайка гонят съвсем друга стратегия. Факта, че Цайс е значително по-голямата фирма, нишата за филмови телеметрични апарати, изобщо не ги вълнува толкова много. Ако ги нямаше японците в лицето на Козина, едва ли щяхме да видим Цайс оптика и изобщо Цайс апаратче от сорта.
Та с две думи: сътрудничество от страна на сметки на обективи е имало някога, сега не знам как стоят нещата, конкуренция също е имало, но в момента не мисля че има истинска конкуренция.
Лайка поради факта че искат да останат на пазара са принудени да правят тези обективи, т.е. да направят обективи на ниски цени, но с високо качество. Как постигат ниски цените? ЗАщото няма асферични лещи вътре, тенденция която Лайка въведоха за всички обективи, и понеже тези лещи са сравнително скъпи,това вдига цената. Другото което Лайка твърдят за ниските цени е липсата на сенници, за пръв път Лайка пускат обективи в оригиналната опаковка на които да липсва сенника, т.е. той трябва да се купи отделно. На въпроса "защо?" те отговарят, че им направило впечатление, че много Лайка фотографи снимали изобщо без сенници, прекрасните просветки на обективите им позволява такава небрежност. Или с по-накратко, конструкцията на обективите е значително опростена (последните модели са с вградени сенници) поради липсата на сенниците.
Лупите са от иначе известната Шот-фабрика и са на лайка ниво.
Относно Цайс-Лайка М-обективите, на Лайка материалите изглеждат а и предполагам са по-здрави от тези на Цайс.
След малко възнамерявам да им сравня графиките един по един, да видим какво що...
|
|