Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна
 >Поредният проблем с печат-а
Автор: magnifico   
Дата:   10-10-07 21:23

Имам си едни снимки, в sRGB, които искам да изкарам в размер 60-40 PVC мат, каширани на 5мм пенокартон...цената на бройка е 18лв.
Проблемът обаче е, че ми искат снимките в CMYK...разбрах, че конвертирането в CMYK не е лесно, а и мониторът ми не е хич калибриран за подобни маниполации...таааа, моля някой който разбира, да ме посъветва как точно да процедирам?!?

ПП: Ако можете да препоръчате и някаква литература по този въпрос, ще съм много благодарен [smilie6]

Отговори на това съобщение
 Re: >Поредният проблем с печат-а
Автор: 2metraninja   
Дата:   10-10-07 21:41

При конвертиране до ЦМИК най- често пострадват електриково зелено, яркочервено, розовото и многоярко синьото. Ако нямаш такива, не би трябвало да ти се отрази много при конвертирането.

Дата:   10-10-07 21:54

Червено и зелено преобладават :(

Автор: vladihg   
Дата:   10-10-07 22:15

Моля някой ако НАИСТИНА знае някакава тънкост при обработката да каже защото и мойте снимки ги разпечатаха в синьозелена нереална гама въпреки, че уж ги конвертирах във Фотошоп7 от РЖВ в СМУКhttps://photo-forum.net/joro/emoticons/A63.gif
Снимките във Фотошопа в СМУК са перфектни като цвят а принта е отврат (във всички други програми за разглеждане снимките също изглеждат много зле)[smilie10]

Публикацията е редактирана (10-10-07 22:21)

Автор: ecobo   
Дата:   10-10-07 22:20

Ами то в самото конвертиране няма кой-знае каква философия. Важното RGB файла да е читав и да работиш с верните профили. Другото Шопа си го прави сам.

Автор: n1x0n   

Конвертирането в ЦМИК е капризна работа и трябва да се прави от човек с опит. Принципно не е работа на фотографа това.
Не може набързио да се дадат инструкции "направи това и това...".

Другият вариант е да си платя 12 кинта на час, за да ми ги оправи техният дизайнер, но все пак, търся съвет, как да процедирам за напред със сейването на снимките...

Дата:   10-10-07 22:24

Искай ЦМИК профила на принтера - много ядове ще си спестиш. Аз досега обаче не съм попадал на оператор, който да знае какъв профил ползва [smilie18]

Автор: maksym   
Дата:   10-10-07 22:26

използвайте, Gamut Warning, от менюто View на Photoshop-a, а иначе малко са принтерите които могат да произведат сРГБ/Адоуб РГБ без загуби, повечето печатат по ЦМУК, а отскоро и по РГБ, Магнифико, пиши ми на ЛС, да ти дам повечко подробности [beer] [beer] [beer]

Дата:   10-10-07 22:26

екобо, бъркаш се [beer] [beer] [beer]

Дата:   10-10-07 22:32

Не знам кой бърка [smilie5]

1. Принтера БИ ТРЯБВАЛО да е калибриран за съответната медия. За което се прави профил.
2. При принтиране цветовете БИ ТРЯБВАЛО да се конвертират към този прифил.
Конвертирането на ЦМИК картинка обаче често води до загува на информация. Минаване през РГБ или ЛАБ не е желателно пак поради същата причина.
Най-добре е да се конвертира ДИРЕКТНО от РГБ към съответния ЦМИК...

Сега, че има други начини - има. По моя край обаче всички печатат без да имат грам идея от управление на цветовете и от профили. Носиш хубав файл - вземаш каквото ти дадат. [smilie18]

Автор: mujimasa   
Дата:   10-10-07 22:34

vladihg - къде ти ги "окапазиниха"?

Дата:   10-10-07 22:38

Екобо, не е баш така, както казах малко по-преди, ICC-профилите са изчислени за различните медий за печат по ЦМУК, всеки профил компенсира различни настройки (лимитиране на мастилата и т.н.) на цвета, не те знам от кой край си но прати ми добър файл, и ще получиш добро изображение[beer] [beer] [beer]

Дата:   10-10-07 22:39

муджи, привет колега [smilie5] [beer] [beer] [beer]

Дата:   10-10-07 22:43

Значи изводът, който си правя е следния...трябва всяка снимка да си я сейвам веднъж в sRGB и веднъж в RGB, за да давам RGB-тата като реша да принтвам?!?
Принципно процедирам по следния начин...винаги снимам на РОУ...като отворя файла, съм задал фотошоп да ми го прави автоматично на sRGB и в този профил си ги обработвам...после сейвам веднъж, след което се връщам на шоп-а и вече обработения кадър го конвертирам в RGB... обаче после като го отворя и цветовете са бледи.
Правилен ли е този ред на действие и ако не е, кажете как е правилно! [beer]

Дата:   10-10-07 22:43

Ако говорим за принтери - адекватното профилиране е абсолютна реалност.
Ако говорим за офсет - НЯМА в БГ печатница, в която културата на работа да е на такова ниво, че да си профилират машината за всички комбинации мастило+хартия+настройки на машината/. Просто е нереално тва.

Дата:   10-10-07 22:45

хехе,ай привет [smilie5] [beer] [beer] [beer] [beer]

Дата:   10-10-07 22:48

Правилен ли е този ред на действие и ако не е, кажете как е правилно!
Снимаш в RAW.
При отварянето го правиш AdobeRGB и си го обработваш. Сейваш. После, когато трябва си правиш копие за уеб - sRGB и копие за печат - ЦМИК.

Дата:   10-10-07 22:51

А при тази смяна на пространствата не се ли променят цветовете...или това при конвертиране от RGB не става. Питам тъй като пробвех от sRGB в ЦМИК и става голяма мацаница [smilie10]

Дата:   10-10-07 22:52

НИКСЪН-а ме изпревари, ако работиш нещата си за печат по ЦМУК най-добре ги обработвай в ЦМУК [smilie24]

magnifico-не прави повече така!За web-препоръчвам sRGB,а т'ва другото RGB какво е,не те знам,но не е правилното...
...аз лично си ги оставям с профила на апарата,до момента за "save for web".Преди да го запиша за уеб,си го записвам в .psd,с оригиналния профил,а после конвъртвам и тогава пак запис в какъвто формат ми трябва-.jpg,.tif и т.н....

Максиме, май говорим за едно и също... [beer]

magnifico, носи файлове в AdobeRGB, те да си ги обръщат в ЦМИК. Така е най-правилно и не може да стане издънка, ама тия на принтерите нарочно искат ЦМИК, та като осерат работата, да имат оправдание: "Това си донесъл, това получаваш..." [smilie9]

Та осират работата, ка да не... Щото не им се свиди да дадат 100 бона за читав принтер, пък им се свидят едни хиляда-две хиляди за свястно профилиращо устройство.
Аз има тука един познат, дето има РокХопър2 160 още откакто излезе на пазара, ама още си бачка с профилите, които са му направили от Адком, като са инсталирали машината. Ама от тогава насам той е сменил 100 вида медии, затова осира 99% от поръчките, щото работи на принципа "проба-грешка". За жалост, така работят повечето в бранша... [smilie23]

Дата:   10-10-07 22:53

...ммдам,вярно става голямо мазало...

Дата:   10-10-07 22:54

А при тази смяна на пространствата не се ли променят цветовете...

Ми променят се при конвертиране от РГБ в ЦМИК. Аз затова казах, че не става тази работа с едно просто кликане - квито ще профили да си сложил.

Дата:   10-10-07 22:55

(вече се умори и само следи с интерес)

първа  назад  1  2  3  4     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »