Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Да си ФОРМАТИРАМ ли картата ???
Автор: delivero   
Дата:   10-09-07 14:19

Привет на всички
Случи ми се малка гадост.
Купих си преди седмица СД карта за Д80-то PQI 2Gb. когато си триа снимките с НИКОНА Д80 си ги изтривам с ФОРМАТ. снимам 4 кадара и след 5 минути гледам на фотоапарата един неприатен надпис CHA което после прочетох от книжката на апарата че е грешка в картата. извадих картата поставих я наново забавя се апарата не я разпознава и пак тази грешка. Но картата ми беше нужна и я Форматирах през апарата и тя заработи. Свалих си снимките у дома през четеца без проблем.
После пуснах картата през програмата Фоториковари и свалих дори стари снимки.
Не се беше загубило нищо.

Въпроса ми е да ФОРМАТИРАМ ли картата през компютъра ???? това ще и навреди ли ???
Някой има ли идея от каво може да се получи подобна грешка и какво да направя за да не се получава повече???

Контактен проблем по време на писане може ли да доведе до такава грешка ??? Зацапан пин може ли да е причината ?????

Благодаря за всички мнения.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Да си ФОРМАТИРАМ ли картата ???
Автор: harvester_vn   
Дата:   10-09-07 14:23

Форматирай смело, няма страшно. Естествено гледай формата да е същия [smile]

Автор: rosentushev   
Дата:   10-09-07 14:24

Не трий кадър по кадър, а след като запълниш картата, сваляй съдържанието на РС през четец и тогава форматирай картата във фотоапарата! Не форматирай в компютъра.Брака се чисти после в компа. Така правя аз. [smilie5]

Автор: doca   
Дата:   10-09-07 14:35

Правилния подход е картата да се форматира от устройството, с което по-нататък ще работи/записва и чете/. В случая е добре, първоначално картата да си форматира на ниско ниво, стига фотоапарата да притежава такава възможност. Например обикновената сапунерка S3 има тази функция.
След това картата се форматира отново от апарата.
Друг подход е да форматираш картата/т.к. е SD PQI и това съм го правил/ чрез четеца.
Командите са следните:
Start->Run->Cmd при което се появява черното екранче, т.е.емулацията на ДОС.
След това в появилото се екранче пишеш следното:
format j: /FS:FAT
където j: е устройство-кардрийдера.
Така картата е вече форматирана до FAT16.

Публикацията е редактирана (10-09-07 14:36)

Дата:   10-09-07 14:41

Значи няма проблем да се форматира в Компютъра и след това в апарата и после снимам върху нея.
Д80 е странен апарат уж форматира картата а с програмата фоториковари пак се свалят всички снимки.
освен ако няма друг тип формат през НИКОНА който аз да не знам ????
Картата през апарата се форматира за около 3 секунди . А командата Делит Алл отнема около 30секунди ???

Фат 32 мога ли да я форматирам през компютара ????[beer]

Публикацията е редактирана (10-09-07 14:41)

Автор: mad_rad   
Дата:   10-09-07 14:58

Аз несполучливите кадри си ги бърша и от картата с апарата и няма грешки, ама това ще да е от марката на картата![smilie25] А каква марка си си взел няма да коментирам... [smilie10] Хора, не се стискайте за свестни карти! И аз съм виждал А-дата и не знам си още какво по 4ГБ за 60лв, само дето половината накупил я народ я връща откъдето я е взел![smilie23]

Публикацията е редактирана (10-09-07 15:06)

Дата:   10-09-07 15:03

значи с апарата си купих 3 карти по 1Г PQI и не съм имал никакви ядове снимки винаги трия с апарата ама винаги трия и досега не е имало проблем за първи път ми се случва но не трих кадри когато видях гадния надпис стана ми странно и затова не мога да си го обясня сам ???
[beer]

Автор: doca   
Дата:   10-09-07 15:05

Да картата може да се форматира до FAT32 като за целта се пише:
format j: /fs:fat32
където j: е устройство-кардрийдера

Автор: Han_Solo   
Дата:   10-09-07 15:06

Човече [smilie3] такова съобщение апарата дава и когато картата е защитена срещу презапис, ти погледна ли дали не си бутнал случайно плъзгача на SD-то на положение Lock

Автор: DEKOV   
Дата:   10-09-07 15:08

С каквото и да форматираш картата, нормално е да можеш да въстановиш файловете, това му е хубавото. Ако желаеш да се подсигуриш при продаване на картата да не ти гепнат "Шедьоврите" се процедира със по- специални програмки.
[beer]

Дата:   10-09-07 17:15

Han_Solo прав си че този надпис го изписва при залючена карта ама го пробвах това първо и не стана при повторно слагане на картата в апарата апарата се зачудваше няколко секунди и после изписвасхе грешката.

поне съм спокоен по думите на ДЕКОВ че какавото е снимано в картата не се губи щото повечето случаи е изключително важно.

странното е че снимах с таз карта няколко кадара и след няколко минути беше излязал надписа за грешка.
не сам вадил картата и не съм трил през това време и не съм изключвал апарата даже.
[beer]

Дата:   10-09-07 21:14

форматирах картата на Компютара.
но снимките пак си останаха :) мнооого интересна карта е СД-то.
Деков е абсолютно прав.
[beer]

Автор: ErotilA   
Дата:   10-09-07 23:36

леле вие що не прочетете малко книжки преди да си купувате фотоапарати

Han_Solo според мен това е станало

Ако вземете 3 различни по марка апарати и си снимате, всеки апарат ще си направи папка, в която ще си вкара форматиран дял за марката апарат от която е снимана, папките се виждат в операционната система, с която работите, но в апаратите се виждат само дялът/снимките/ които са за модела апарат.
Най добрия вариант е да се изтрият всички файлове /ако е снимано с различни марки апарати/чрез компютъра, и после форматиране със апарата с който ще снимате, Аз форматирам всеки път като източа снимките/ след форматиране е много невъзможно да си възвърнете информацията от картата така че избирайте винаги формат или изтриване на всички файлове. Като качите снимки от компютъра на картата ще е трудно да ги видите , но пък ще ви липсват снимки така че умно с техниката, и за да не е светът пълен с техника са сложили хората едно малко ЛОСЧЕ, за съжаление няма ТЕЛ за да може да го забележете... то не е за първа втора като при колите, а с него се заключва картата!

Автор: batzeto   
Дата:   10-09-07 23:55

Аз форматирам картата в кард рийдер-а така:
j: /fs:fat където j e името на картридера, разпознат от WinXP.Така картата се форматира до FAT16.
..по съвет за формата и хак-а при S3 на doca и до сега нямам никакви ядове!

Искам само да питам каква е разликата за живота на картата,ако въобще има такава при различните опции: изтриване на всички снимки; формат във апарата; формат от компа?

Оффтопик: Някъде четох,че при формат на хард драйва на компа няма значение дали се използва бързия формат, преинсталация (без формат) или нормален формат под ФАТ32 или НТФС. т.е. по никакъв начин не се отразява на харда диска това по какъв начин ще се действа,та ако ще и всяка седмица да преинсталираш ОС... дали важи същото за картите?

Автор: zdimitrov   
Дата:   10-09-07 23:57

ErotilA, когато говориш за "дял" и "форматиран дял" имаш ли представа за какво иде реч?

Трябваше да прочетеш и ти книжки преди да се изказваш.

Форматирането което правят апаратите, както и компютъра не е изтриване на данните в картата (и изобщо на носителя). При това форматиране (бързото форматиране) се създава наново структурата от данни описваща съдържанието на файловата система и записа и върху старата. Всичко останало си остава на картата и може да бъде възстановено с подходящата програма.

Автор: zdimitrov   
Дата:   10-09-07 23:59

batzeto:

Няма значение дали форматираш или изтриваш файлово. Живота на картата си е един и същ. Твоя живот се скъсява докато изтриеш един по един файловете ако са повечко и се налага да го правиш само от апарата [smilie18]

Автор: batzeto   
Дата:   11-09-07 00:05

ооо още не ми се е налагало да трия файловете един по един на пълна 2ГБ карта,но виж това е добра идея да загубя малко време вместо в броене на овце преди лягане[smile]
Иначе значи и ти zdimitrov си чел същата статия за формата[cool] , просто исках да съм сигурен и да оталожа страстите [smile]
Лекинка от мен, започвам триенето... [smilie18]

Автор: bobihot   
Дата:   11-09-07 20:58

При изтриването на файл картата записва почти толкова информация, колкото и при форматиране, само чемногократно повече- колкото са файловете на брой. За това препоръчвам след всяко сваляне (разтоварване) в компютъра, картата да се форматира в апарата. Иначе се скапва по-бързо (теоретически) и се чака повече. За триене на отделни лоши кадри в процеса на снимане няма проблеми. [shtrak] [thankyou]

Автор: Canon   
Дата:   11-09-07 22:02

Не знам помага ли, пречи ли, ама за над 40000 кадъра за 3 години имам общо точно 4 форматирания на три различни карти - три начални и едно допълнително форматиране.
Сандиск карти, нямам проблеми
Точа основно с ПИСИЕМСИАЙ рийдър

Дата:   11-09-07 22:47

и на мен за пръв път онзи ден ми се случи аз като не ми хареса кадъра си го трия без притеснения. по абитуриентските за 10 дена 12000 кадъра направих няма никакъв проблем дано не се повтори ако се повтори хвърлям тази карта !!!!!!

никой не каза тази грешка от ЗАЦАПАН ПИН може ли да се получи ????[beer]

Дата:   11-09-07 22:52

на мен ми се случи във ФОТО като ми сваляха от картата снимки да ми се зацапа първия пин на СД картата от страната на скосеното.
но го видях веднага и го почистих.

Сега не позволявам на друг четец освен моя да ми точат картите понеже при намазана карта с КЕМЧУНГ влиза в четеца изцапват му се пиновете и после МЪРЛЯ всички карти наред.

може ли от зацапан пин да даде грешка и кога ???
при опознаване на картата при запис ?? при четене кога ???
ако някой знае ще съм му благодарен.
[beer]

Автор: mihajlov2   
Дата:   11-09-07 23:04

Уважаеми дами и господа, за да нямате проблеми, просто ползвайте карти на реномирани производители! Най-реномираният от най-реномираните просто е San Disc. От неговите карти най-горещо препоръчвам поне San Disc Extreme III. От 2 години ползвам няколко такива и нямам абсолютно никакви проблеми (както за SD, така и за CF. В краен случай - Lexar или Kingston Elite Pro.Просто забравете за всички останали така наречени производители!

Автор: zhbuts   
Дата:   11-09-07 23:10

Скоро имах проблеми с 1 GB Extreme III - изведе съобщение, че няма файлове. С Rescue Pro възстанових повечето файлове, но не всички. Някои излязоха частично. След форматиране в апарата (Никон) картата работеше уж добре, но пак даде същия проблем.

Дата:   11-09-07 23:12

за марките карти не спорим знаем че има и мерцедес и бемве и по некой куц опел като моя.

тук въпроса е по дълбок: причини за създаване на грешка и начини за премахване.

от мен е бирата

Дата:   11-09-07 23:14

хатакаааа и аз снимам на таз карта и ако даде грешка още веднъж ще я счупя с удоволствие нищо че има гаранция.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: