Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Лостче на байонета на Никон ДСЛР
Автор: abyser   
Дата:   08-09-07 22:52

Питам от чисто любопитство - за какво е това лостче? Има го на Д50, Д70, Д80.... В мануалите нищо не казват.
И на Д40 има някакви наченки, поне нещо подобно се вижда на снимки в разни сайтове.

http://photo-zona.net/images/user31403/album4260/preview/1189279242_zxhz1716_djadja.jpg

[smilie11]

Отговори на това съобщение
 Re: Лостче на байонета на Никон ДСЛР
Автор: ksuhorukov   
Дата:   08-09-07 22:57

Това лостче ти контролира блендата на обектива.

Дата:   08-09-07 23:15

ksuhorukov, не това, което е вътре, близо и пред огледалото [smile]
А това, което е почти в центъра на червената окръжност на снимката. Като се постави обектив, това лостче продължава да не се докосва до каквото и да е било. [smilie8]

Автор: mravunko   
Дата:   08-09-07 23:17

точно това лостче контролира блендата. на обектива ти има подобно. бутни го и ще видиш как блендата се свива. а онова извън кръгчето е моторчето на АФ-а.

Дата:   08-09-07 23:21

abyser прав си, това за блендата остава вътре.... странно. На моя Д200 няма такова лостче.

Дата:   08-09-07 23:25

Май не ме разбирате [smilie25]

http://photo-zona.net/images/user31403/album4260/preview/1189282822_nnsn6425_djadja1.jpg

Това лостче в синия кръг регулира блендата. То е вътре в mirror cage/chamber-a.

Това, за което питам, е отвън байонета и mirror chamber-a, вижда се и при сложен обектив. Има много малък ход и не мърда като щракаш. Мърда само като го буташ с пръст [smilie18]

Дата:   08-09-07 23:43

Много странно, сега си гледам обективите, нито един при монтиране няма да опре в това лостче. Всичките ми обективи "свършват" на металния пръстен и не излизат.

Автор: Reshovski   
Дата:   08-09-07 23:51

Възможно ли е да държи металния пръстен /байнета/, като отвъртиш болчетата, да не падне, а да го задържи и след освобождаване на лостчето да се освобаждава и той.

Дата:   08-09-07 23:55

Това ме подсети и аз да разгледам обективите и установих, че AF 50/1.8D бута това лостче [smilie10]

Автор: dau   
Дата:   09-09-07 00:00

Никонски неволи нещо [smilie10] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [ezik]

Автор: slivenski   
Дата:   09-09-07 00:01

Нека споделя моя скромен опит. Аз имам точно Д50 и два обектива. 18-200 Никор, който като се сложи, по никакъв начин не опира това лостче, което остава отвън на обектива. Вторият ми обектив - 50/1.8Д Никор, като се завърти на байонета докрай, избутва лостчето надолу. Предполагам, че то има връзка със заключването на блендата... [smilie21]

Пръстенът на блендата на 50/1.8Д Никор има един издатък, който бута това лостче надолу, когато блендата е сложена на f22. Това е положението, при което тя се заключва. На всички други положения на блендата, този издатък на обектива не бута лостчето надолу и то си стои в нормално положение... [smilie21]

Публикацията е редактирана (09-09-07 23:12)

Автор: asklep   
Дата:   09-09-07 00:07

Точно така свързано е с заключването на блендата като заключиш на 22 издатъка на гривната натиска лостчето и то дава информацията по нататък
Ако освободя заключването на гривната за блендата ,лостчето се освобождава от натиска и на дисплея при D40 ми изписва
Lock lens aperture ring at minimum aperture(largest F/-number)

Публикацията е редактирана (09-09-07 00:27)

Дата:   09-09-07 00:12

Нещо такова ще е, въпреки че този издатък на корпуса си е там твърдо, без значение дали копчето за заключване е on или off.
Хмм, а при Д200, Д2 и другите "големи" Никони го няма [smilie11]. А при Д100 го има.

dau, това не са неволи и бъгове, а фийчъри! [ezik]

Дата:   09-09-07 00:16

е той пръстенът на блендата има лостче он и офф само, за да се предотврати случайно завъртане... [smilie21]

Автор: landstar   
Дата:   09-09-07 13:01

Абе я го ивади с едни клещи, ей тъй - да видеш какво ще стане. Да нямаш сервиз за Никон? Туй българина докато не му бръкне в карантията не го бива!

Автор: bobihot   
Дата:   09-09-07 22:54

И аз искам таковата лостче! [ezik]

Автор: navy   
Дата:   09-09-07 22:58

Никонци разучават техниката си... странно [smilie7]

Автор: canonio   
Дата:   09-09-07 23:18

Странни приспособления има по тия вражески тела[smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: autosvet   
Дата:   09-09-07 23:25

Това лостче е за Д обективите дето имат пръстен за блендата отзад и като е заключена на най-затворено го натиска.
Едит: Не са само Д-тата ами и тези които по принцип имат пръстен за ръчен контрол на блендата имат едно палче на самия пръстен което натиска лостчето и ако не е натиснато апарата дава грешка.

Публикацията е редактирана (09-09-07 23:33)

Автор: muha-palamarka   
Дата:   09-09-07 23:30

точно така, д40 също има таквози, пък аз от своя страна имам обективи от "д" и "г" сериите. "д" обективите имат един "леко така по_особен" издатък който опира в подсъдимия елемент когато блендата е заключена на 22. Делото- приключено, ай да върим да пийм бира [beer]

Автор: Георги   
Дата:   09-09-07 23:31

изпили го, не ти требе

Автор: джъмбо   
Дата:   09-09-07 23:33

както се изписа....

това е индикатор за тялото от по-нисък клас че диафрагмата е максимална затворена.... защото тялото управлява диафрагмата

средния и високия клас никони които мерят с ръчни обективи имат друг тип пръстен за информация затова този е излишен....

валидно е е за всички обективи с инг за диафрагма...
Г обективите съобщават на тялото посредством контактите на обектива

и за какво беше всичко това?!?!?!?!?!

Автор: mad_rad   
Дата:   09-09-07 23:46

Сега установявам, че като съм навирал системно един дърт телеконвертор на Д70-то, съм му изпилил това лостче, защото като си слагам макропръстените на 50 1,8 и ми дава "fEE"! [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie10] [smilie2]

Дата:   09-09-07 23:47

mad_rad, една студена заварка и готово... [smilie21]

Автор: autosvet   
Дата:   09-09-07 23:50

Требе си инженерен подход - ползвай тиксо.

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »