Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - форум: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Относно светкавица и скорост
Автор: emoned   
Дата:   06-09-07 21:18

Здравейте. Аз снимам от доста време но любителски и знам че в режим със светкавица скоростта на затвора трябва да е около 1/30 Sec. Защо? Импулсът произведен от една импулсна лампа каква широчина има(ориентировъчно)?

Отговори на това съобщение
 Re: Относно светкавица и скорост
Автор: harvester_vn   
Дата:   06-09-07 21:32

Това за 1/30 изобщо не отговаря на истината. Не разбирам много , номисля че зависи от апарата и светкавицата. При автоматични настройки Nikon F 301 с външна светкавица снима на 1/125 а Canon 30D с вградената на 1/60.

Автор: jmiotov   
Дата:   06-09-07 21:38

Апаратите с фокален затвор имат т.нар. синхронна скорост. Това е максималната скорост, при която е открит целия кадър едновременно. При по-старите камери синхронната скорост е 1/30, при по-сериозните апарати стига до 1/250. Импулсът на светкавицата е много по-кратък, затова е необходимо да е открит целия кадър едновременно. Със светкавица може да се снима само на скорост равна или по-бавна от синхронната.[shtrak]

Автор: neddrag   
Дата:   06-09-07 21:40

Обикновено всяко тяло си има някаква скорост на синхрон със светкавицата, и то го пише в спесификацията на тялото. Така, че 1/30 не е числото. А някои апарати с централен затвор могат да снимат със светкавица на почти всички скорости.

Дата:   06-09-07 21:44

Учех се на EXAKTA. Та от там идва това моето 1/30. Благодаря за информацията.

Автор: djogata   
Дата:   06-09-07 21:46

Самия импулс на светкавицата мисля че е около 1/1000

Ето и тук казват същото число:
http://en.wikipedia.org/wiki/Flash_(photography)#Modern_flash_technology

Дата:   06-09-07 22:05

Благодаря за информацията. На Exakta та снимах със руска светкавица със известната тогава лампа ИФК 120. В интерес на истината не съм пробвал да увелича скоростта.

Автор: 2metraninja   
Дата:   06-09-07 22:11

И на зенита, дето го имам му е 1/30 синхронизацията със светкавицата, но иначе на модерните апарати е по- бърза - примерно каноните 1/200, никоните ако не се лъжа 1/500. Подробности защо точно така и защо точно толкова - не знам със сигурност[smile]

Автор: chris73   
Дата:   06-09-07 22:28

Проблема идва от скоростта на затворите с перде, които се използват в огледално-рефлексните фотоапарати...
На тази скорост има момент, в който целия кадър е осветен, точно тогава светва светкавицата... На по-високи скорости се осветява само част от кадъра в определен момент от време... Т.е. ако снимаш на по-висока скорост със светкавицата, може да се окаже, че полвината кадър ти е засенчен от пердето...

Иначе самите светкавици са доста по-бързи - примерно на пълна мощност импулса е 1/1000 сек, а на намалена мощност или на ауто може да достигне до 1/50000 и по-малко! Затова светкавиците се използват в скоростната фотография, въпреки че затворите с преде са доста бавно нещо...

Дава се за всяко тяло и е признак за качество:

Зенитите синхронизират на 1/30

Разните филмови АФ огледално-рефлексни камери - по-старите около 1/100, по-новите 1/180-1/250

Цифровите огледално-рефлексни камери - 1/180-1/250 индивидуално...

Високата скорост на синхронизация ти дава възможност да игнорираш донякъде околната осветеност, която може да доведе до нежелано размазване при бързи сцени, снимани със светкавица...

Иначе за интересни светлинни ефекти се използва т.нар. режим на синхронизация по второ перде - светкавицата светва на края на експонацията, така движението е застнало в крайната фаза, а светлинните следи го показват...

Хайде, ако някой има подобно фото, да покаже, да онагледиме теорията [smile]

Публикацията е редактирана (06-09-07 22:38)

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »
Албум преди 6 часа
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг:
рейтинг: