Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 От какво са тези петна ?
Автор: asklep   
Дата:   06-09-07 07:59

Имам си нов новеничък Nikon D40 ,но гледам тез петна и не разбирам откъде прах та аз още не съм снимал дето се вика . Вдигнах огледалото но върху матрицата не виждам прашасване с просто око? Какво да правя ?[smilie11] Снимах с китовия обектив ,а също и с 55-200 петната са на едно и също място [smilie8]

http://asklep.hit.bg/dust.jpg

http://asklep.hit.bg/dust2.jpg

Отговори на това съобщение
 Re: От какво са тези петна ?
Автор: doca   
Дата:   06-09-07 08:08

Струва ми се, че матрицата е омазнена с нещо, ама какво е[smilie11]

Автор: chris73   
Дата:   06-09-07 08:46

еми прашинки сигурно...

Автор: mopse   
Дата:   06-09-07 08:56

Човече, не знам какво правят с тия никони преди да ни ги продадат, но на моя имаше баси петното, уж го изчистиха, вчера, снимах пак небеса разни - гледам ново петно!!! Щях да откача! [smilie10]

Дата:   06-09-07 09:00

Както ми бе казал веднъж Джъмбо -"няма пълно щастие"[cool] [smilie8] [smilie10]

Дата:   06-09-07 09:03

mopse скакво го чисти твоя никон изобщо каква методика -ебаси науката освен че ще го купиш ами трябва и да търсиш методики на чистене ,щото така се изрази гената в една подобна тема

Автор: chris73   
Дата:   06-09-07 09:07

Абе не знам за вас, ама аз мисля да ходя до Зентекс...

Дата:   06-09-07 09:11

Ами писах му на това момче и му пратих снимка дано ми отговори ,ако трябва ще вървя до него в София [smilie7]
В Пловдив няма ли специалисти ??? Ако някой знае моля кажете ![smilie7]

Публикацията е редактирана (06-09-07 09:16)

Автор: Dreamer   
Дата:   06-09-07 09:58

asklep затовори блендата на 22 и снимай пак небето да видиш колко още ще излязат

Автор: doich   
Дата:   06-09-07 09:58

Няма начин да не попадат миниатюрни прашинки при смяната на обективите. Аз мисля, че човек не трябва да се травмира от такива петънца и матрицата да се чисти като станат повече.[shtrak] [shtrak]

Автор: mopse   
Дата:   06-09-07 10:01

Оооо, сама не пипам! Носих апарата на Аксаков в София да ми го почистят! Май пак ще ходя... [cool]

Автор: kabinski   
Дата:   06-09-07 10:26

Абе какво се заничате по тия петна толкова. Неизбежно е да има 2-3 от горепоказаните. Колкото и да търкате матрицата все ще влиза по нещо. А колкото повече търкате вероятността за някой фал дори при про чистене си е реален. Нищо не е това което е показано горе, нищо особено. Щом със стрелкички се показва.....

Автор: rumenn   
Дата:   06-09-07 10:46

ейй това са глупости..просто са прашинки това и за да ги няма трябва да стои апарата без да се ползва и никога на не му се сменява обектива..все едно да седна да се притеснявам че съм си изцапал обувките .. [smilie5] [beer] [shtrak]

Автор: flipbeat   
Дата:   06-09-07 10:57

мисля,че това е шарка

Автор: zahito   
Дата:   06-09-07 11:43

sklep това са прашинки ПО бектива, а не по матрицата. Ще видиш че като затвориш повече блендата ще се появят повече и по-ясни, когато я отвориш повече ще изчезнат [smilie24]

Автор: Ronson   
Дата:   06-09-07 11:59

zahito не си прав, това са прашинки ПО матрицата. Прашинки по обектива няма как да се видят, защото са твърде далеч от фокусната равнина.

asklep, продават разни духалки, подобни на такива за клизми, има и разни четчици, има и разни бърсалки с течности. Варианти за чистене много. Ако за напред искаш да не зависиш от някой за чистенето, ориентирай се към закупуването на някой от вариантите.

Автор: dimi2007   
Дата:   06-09-07 13:25

клизмите са много здравословни и популярни!

Автор: zhbuts   
Дата:   06-09-07 13:25

При мен се появяват същите (Д40). От време на време вдигам огледалото и му духам (с духалка) [smilie18] [smilie18] [smilie18]
След време пак по някоя се появява. Clone tool PS [beer]

Автор: da.fo   
Дата:   06-09-07 13:44

ами тъй си е . . .едно време по лентите като залепнеше някой дърт накъдрен(полов) косъм , че и фотошопа още не беше пристигнал от далеко, а сега прашинки някакви - детска болест[smilie18]

Дата:   06-09-07 13:53

Ronson когато има прашинка върху матрицата, излиза с много ясни контури. И за това казвам че тези петна могат да се появят чак след бленди 11 и 16
защото тогава прашинките стават забележими и приличат на петна, защото не са на фокус и за това са прозрачни петната също така и с еднаква форма.
А както се виждана снимката, петната нямат ясни контур, а и са прозрачни. И нека asklep, смени обектива и да снима с друг и да види че петната или ще изчезнат или ще се появят други на друго място.
Нека после да ми кажете че това са петна по матрицата!!! [beer]

Дата:   06-09-07 13:57

Казвам го от собствен опит, защото ми се случи веднъж да снимам макро със затворена бленда до 16
И тъй като беше с макро мех фокусната равнина много се доближи до равнината на челната леща. и цялата снимка беше в хиляди големи петна. Изпаднах в ужас, но после разбрах каква е била работата, после забелязъх че и някои телеобективи, дават същите резултати когато са прашни на по-високи бленди [beer]

Дата:   06-09-07 14:16

БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ ЗА МНЕНИЯТА. ОКАЗА СЕ ЧЕ НАИСТИНА Е ПРАХ ПО МАТРИЦАТА. ЗАСЕГА РЕШИХ ПРОБЛЕМА С ТОЗИ ИНСТРУМЕНТ ОТ АПТЕКАТА [smilie25] [smilie7]

http://asklep.hit.bg/krusha.jpg

Автор: da.fo   
Дата:   06-09-07 14:25

захито
- а бе прочети най горе , че човека пише че е снимал с два обектива и петната са си все там [smilie11]

Автор: Rosh   
Дата:   06-09-07 14:47

zahito не си прав, и аз имам такива петна, че и са в повече, ама с различни обективи излизат на едно и също място. Търках матрицата с клечка за ущи (колкото и смешно да ви звучи) понамалиха се малко, ама не са изчезнали хич. Ама появиха се нови на други места. Просто вече не снимам ясно небе с бленда след 8 и не ми пука вообще. Когато ще ги виждам на 5,6 тогава ще ги нося на чистач[smilie18] [smilie18] [smilie18]

Автор: zhbuts   
Дата:   06-09-07 15:33

:) Асклеп, добре си се оборудвал. Инструментът е мултифункционален. [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18] [smilie18]

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »