Автор: mad_rad
Дата: 05-09-07 00:19
Ползвам пръстени с 50 1,8 АФ-Д. Бих ти предложил ауто ектенжън тубе комплект, не мога да посоча кенко като най-удачен пример, защото съм го купил от БГ преди повече от година на страшно висока цена и май това не е единствената марка, която прави такива специални аксесоари... Идеята е, че, ако имаш ЦПУ контакти на пръстените, си запазваш меренето с Никона (ако не е Д200 и нагоре) и имаш АФ, който би ти послужил само, ако ползваш къси пръстени. Най-важното, което трябва обаче да гледаш е да си имаш лост за блендата на пръстените - дори и да намериш пръстени без конаткти, не се замисляй особено - липсата на светломер няма да те ограничи. Аз съм си купил Кенко сет от 3 пръстена - 12, 20, 36 мм, като може да си ги комбинираш както си искаш. Увеличението, което се постига е близо до 1:1, но е по-малко. Вече става дебела работата, ако сложиш преди пръстените 2х телеконвертор - увеличението надхвърля 1:1 - често работя така и понеже ползвам МФ Ai телеконвертор, нямам мерене и АФ - само автоматична бленда и така се справям без грижи. Ти си прецени какво ти е нужно. Мисля, че имаше и някакви Вивитарски еквиваленти на тези пръстени, май и значително по-евтини, иначе тези дето съм взел сега са около $140 в BH. Хубавото е, че тези пръстени ги слагаш на какъвто си щеш обектив, като го превръщаш в макро базука! Купих си пръстени с ЦПУ контакти, защото ми се вижда по-перспективно като възможност. Успех с избора! ![[smilie24]](https://photo-forum.net/forum/smileys/smiley24.gif)
П.П.
Точен, моите си имат screw и си предават движението - е, видимо забавят АФ, ако сложиш повече пръстени, но пак е добре да го има АФ в някои случаи, макар и не в нормалния му вид.
Публикацията е редактирана (05-09-07 00:23)
|
|