Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Помощ при избор на апарат
Автор: T_Angelov   
Дата:   29-08-07 11:33

Здравейте на всички!
Тъй като съм нов не само във форума, но общо взето и във фотографията бих искал да Ви помоля за малко помощ при избора на първия ми дслр. Общо взето клоня към Никон Д40, но се колебая дали да не е Д40х. Това което обичам да снимам е основно планински и морски пейзажи, но често ми трябва и по - голямо доближение, за да снимам детайл от сграда или къща. Поне за сега не смятам да се занимавам професионално с фотография, но държа да си взема "прилично" апаратче, с възможност за ъпгрейд в бъдеще, като в същото време се вмъкна в бюджет до към 1500лв. максимум. Разбира се ще се радвам ако някой от Вас ми предложи и друга алтернатива освен посочената от мен.

Предварително благодаря на всички отзовали се!

п.п. Ако някой от модераторите счита, че темата ми е неправилно поставена или вече е разисквана, моля да я премести/изтрие.

Отговори на това съобщение
 Re: Помощ при избор на апарат
Автор: catlover   
Дата:   29-08-07 11:40

На място си е темата, няма да се плашиш [smilie24]
Даже и заглавието ти е много хубаво...
Успех в намирането на апарат! Погледни базара, там се предлагат доста неща втора ръка, които не са никак лоши. Просто съвет.

Автор: pmartinov   
Дата:   29-08-07 11:44

Никон Д40 [smilie24]

Двоен кит ! [smilie24]

[shtrak]

Цена-качество [smilie24]

Автор: delchev   
Дата:   29-08-07 11:44

както обикновено въпросът е - каква оптика можеш да си позволиш - ако 1500лв е лимитът - гледах в базара скоро продаваха едно Оли Е500 с двата кита, за малко по-малко. Китовите обективи на Olympus са добри, доста по-добри от китовите на другите марки... сега ще ме емнат, че нам-кво си, нам-що си, ама според мойто скромно мнение за 1ви апарат това е добър избор

Автор: catlover   
Дата:   29-08-07 11:45

pmartinov е един от малкото, на които можеш да вярваш. Нищо, че от време на време е пристрастен. ;)

Автор: colorit   
Дата:   29-08-07 11:46

след като си се спрял на Никон, погледни тази обява :
https://photo-forum.net/forum/read.php?f=2&i=155676&t=155676&phorum_uriauth=

Автор: dimi2007   
Дата:   29-08-07 11:56

никон а80 - двоен кит

Дата:   29-08-07 14:26

Благодаря на всички за отзивите. За сега най-много везните клонят към никона. Въпроса е дали има смисъл да взимам 10мегапиксела или и 6 са ми достатъчни. Иначе си мисля, че с двата обектива (18-55 и 55-200) си решавам проблемите откъм зум поне на първо време.
п.п Д40 има ли т.нар следящ фокус или това си е функция само на определени обективи?

Автор: stoyan_5   
Дата:   29-08-07 14:27

T_Angelov - аз като страничен наблюдател не можах да разбера кой точно съфорумец те накара да наклониш везните към Никон?
[beer]

Дата:   29-08-07 14:32

stoyan_5- везните са си наклонени от преди това. То по скоро бюджета ги накланя. Но може някой съфорумец да ги наклони и на друга страна[smile] .

Автор: Synthy   
Дата:   29-08-07 14:36

ски'й тука ко има:

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&cat=47&product=2044&show=additional

Дата:   29-08-07 14:40

По-скоро се ориентирам към:

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&cat=47&product=2043&show=additional#slides-pane-0

Публикацията е редактирана (29-08-07 14:41)

Дата:   29-08-07 14:41

е аз от там го извадих.
ама виж и канон 350Д, само тяло в павильона е 1000 кинта, а в базара сега се мъдри едно за 650лв, ако не са го отмъкнали вече. Вземай смело ако всичко му е ОК (от базара) и си купи после 1-2 хубави стъкла, и снимай :)

Дата:   29-08-07 14:47

Иска ми се да е новичко. Иначе 350Д в момента в технополис е 1 400 с два обектива като никона. Честно казано ми е трудно да ги съпоставя двата. Help?

Дата:   29-08-07 14:49

Грешка излиза толко но е само с китовия, другия отделно. То от толко гледане....[smilie25]

Дата:   29-08-07 14:49

350Д > от Д40 и Д40х взети заедно!
Вервай ми!
[beer]

Дата:   29-08-07 14:50

по-добре само тяло. всички се оплакват от китовите обективи, били голяма "мазня", пък неможе всички да грешат си мисля. Аз като начало бих си взел някакво тяло, което ми е удобно да държа и ми е по джоба (МР не са важни, каквото и да твърдят другите), и хубав обектив (50мм. силно ми е симпатичен). като поснимаш с него, вече сам ще знаеш от какво имаш нужда.

Автор: BotsRevenge   
Дата:   29-08-07 14:59

10те мегапиксела са последното нещо, което трябва да те грабва, щом ще снимаш любителски.

Иначе алтернатива е Pentax K100D. Спрямо никонските китови обективи, пентакските са също толкова добри. Това, което получаваш повече с пентакса е стабилизацията на всеки обектив, който сложиш. Друго удобство на пентакса е най-добрата предлагана съвместимост със стари механични обективи. Обективите на М42 резба са доста евтини, а предлагат доста прилично качество. Те също биват стабилизирани. Допълнително с такива обективи ти работи меренето и потвърждението на фокуса.

Никон вземеш ли, няма да можеш да ползваш тези обективи без компромиси.
Ако обаче не възнамеряваш да си взимаш стари обективи, този недостатък на никона няма да те притеснява.

А относно стабилизацията. Във форума има майстори на фотографията, които твърдят и им вярвам, че не се нуждаят от стабилизация. Нормалният любител, а още повече начинаещият такъв, има доста да научи, за да може да отхвърли стабилизацията като ценна екстра.

Та ако вземеш Nikon, за стабилизирани обективи ще трябва да плащаш по около 1000лв на бройка. С вградена в тялото стабилизация цената пада значително.

От друга страна ако смяташ, че ще можеш да си позволяваш по един 1000-левов обектив на около 6 месеца, то не бих ти препоръчал да взимаш пентакса, защото изборът от обективи е по-скромен, още повече сред обективите с марка Pentax.

Публикацията е редактирана (29-08-07 15:01)

Дата:   29-08-07 15:00

BotsRevenge [smilie24]

Дата:   29-08-07 15:18

Честно казано иска ми се да взема нещо което на първо време да използвам без допълнителни инвестиции и развитие. За това си мисля, че китов 18-55 + 55-200 ме уреждат идеално. Просто в момента има други, по-важни преоритети.
Иначе гледах Pentax K100D, наистина откъм избор на обективи май е най-добре.

След работа смятам да отскоча до някой магазин и да пробвам на място какво ще ми хареса най-много. Къде може да се намерят повечето модели за които говорим на едно място, така че да има база за сравнение.

Автор: doca   
Дата:   29-08-07 15:37

BotsRevenge[smilie24] [smilie24]

Автор: didesignbg   
Дата:   29-08-07 15:58

добре де пентакс та пентакс. гледам във фотопавилион извън китовите обективи има един единствен наличен сигма 17-70 не че е лош обектива, ама то и 50/1,7 няма. не може само със стари неавтофокусни обективи да се снима.

Автор: dimi2007   
Дата:   29-08-07 18:11

вземай д70 втора ръка.ште ти артиса за АФ обективи също втора ръка.и то добри.

Дата:   30-08-07 08:52

И така вчера бях на оглед във фотосинтезис. Гледах, пробвах никон, канон, олимпус,абе с две думи никона д40 най ни пасна и ме удовлетворява напълно. Смятам, че с двойния кит е перфектен за начало.
Обаче забелязах нещо интересно при опитите:
Със д40 и 55-200 обектив снимката излиза значително по-рязка, а отделните детайли по-отчетливи, докато с д40х и същия обектив снимката е добра, но няма такава рязкост, дори има леко замазване. Въпроса ми е на какво се дължи това? Възможно ли е да е от разделителната способност на самия обектив? Настройките и на двата апарата бяха абсолютно еднакви.

Дата:   30-08-07 08:55

T_Angelov - размазването при 10 Мр е нормално и се дължи на повишеното шумоподтискане.
При 6 Мр няма толкова шумоподтискане, тъй като диодите на матрицата са по-големи и не шумят толкова.
Засега върха на сладоледа са 6 Мр матрици с размер приблизително 23х15.
Пък ти си прави изводите ...

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »