Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1     всички  напред  последна
 Отново за пояризацията!?!
Автор: matasel   
Дата:   23-08-07 19:27

Както е известно идеалният ПФ пропуска 50% от падналата на него неполяризирана светлина, тъй като неполяризираната светлина се разлага на 2 взаимно-перпендикулярни компонента. Единият минава без загуби (през идеалния филтър), а другият напълно се поглъща. При реалните филтри пропускането е около 40% при добрите образци, а при по-лошите още по-малко. Това беше уводът, а сега въпросът: Дали е възможно да се преобразува неполяризираната светлина в линейно поляризирана без да се губят тези 50% (и то в идеалния случай, а в реалния 60 или повече)? Или с други думи да имаме преобразуване на неполяризирана (естествена) светлина в линейно поляризирана само с една поляризация при теоретична ефективност 100% и реална ефективност близка до 100% (например 95).
Ще се радвам да чуя вашите мнения.[beer]

Отговори на това съобщение
 Re: Отново за пояризацията!?!
Автор: navy   
Дата:   23-08-07 19:33

Отивам си отворя още една студена бира... отпускарски месец е... да не се напъваме излишно [smilie7]

Автор: matasel   
Дата:   23-08-07 19:35

Ти па кога ли се се напънал излишно, ама нейсе щом разправяш, че е отпускарски месец отвори една и за мен[beer] [beer]

Автор: nayden   
Дата:   23-08-07 19:39

100% можеш да получиш без филтар

Автор: neuromancer   
Дата:   23-08-07 20:18

не съм оптик, ама имаше разни разтвори напр. захарен, които въртят равнината на поляризация, т.е. евентуално да разделиш снопа на две - едната поляризирана както искаш, другата не, и нея да завъртиш, може загубите да са по-малки.

Обаче понеже естествената светлина е хаотична, има поляризирани лъчи във всички посоки, така че ще ти трябват огромен брой снопове и всеки да се дозавърти на различен ъгъл...
Абе нещо като демон на Максуел ще ти трябва [beer]

Автор: tofo   
Дата:   23-08-07 20:52

Абе, и аз не съм оптик, ама нещо ми се струва, че търсим нещо, ама мнооого черно. Да поляризираме цялата светлина, а после да си я филтрираме.Или нещо аз се бъгвам[smilie11]

Автор: tofo   
Дата:   23-08-07 21:11

Или зимаш 2 филтъра, тураш ги напреко - и така...[smilie8]

Автор: loveforever   
Дата:   24-08-07 12:16

Вероятно пропускам нещо, но доколко си спомням за поляризаране на светлината се ползва т.нар. призма на Никол, която дели падащата върху нея светлина на два поляризирани компонента( с разлика в поляризацията 90 градуса). При това всеки един от компонентите може да бъде използван ( единия компонент преминава директно, а другия се отразява, а не се поглъща, като при филтрите). Така КПД-то трябва да е високо, а ако е нужно двете компоненти да са с еднаквоориентирана поляризация - едната от тях допълнително се пропуска през поляризираща пластина за промяна ъгъла на ориентация.

За справка закон на Малюс (крайния интензитет е равен на началния умножен по косинуса на ъгъла между двата поляризатора).

Автор: icikonti   
Дата:   24-08-07 12:27

Хъ ... да увеличиш пропусната светлина повече от тези 50% твърдяни от фирмата производител ? Да ги намалиш е повече от ясно как става , ама да ги увеличиш?[beer]

първа  назад  1     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »