Автор: doca
Дата: 23-08-07 06:38
Аз имах същия проблем, но като прочетох тук ми стана ясно. Има 2 пътя за разширяване динамиката на кадъра, но гледай да снимаш от статив. Ако си в режим RAW - тогава може и без статив.
-------------------------
1-ви метод
Снимаш в режим "бракетинг", който прави 3 последователни кадъра - един нормален, един с отрицателна експозиция и един с положителна /настройката е през 2 стопа спрямо основния/.
Намираш програма за обработка на HDR, аз използвах PhotoMatix Pro 2.5, като му намерих от руския сайт www.lomalka.ru и едно генераторче, а с генераторчето се работи така: за име пишеш: @name и генерирания автоматично номер се вписва за регистрационен.
PhotoMatix Pro 2.5 прави HDR файл, който след това трябва да се обработи с опцията му Tone mapping, съобразно вижданията на автора. След това конвертираш с вградената функция до 8-битовия формат JPEG и записваш под някакво име. Това е първия метод.
--------------------------------
2-метод
Чрез снимане в RAW- дава по- големи възможности, защото можеш да снимаш движещи се обекти, докато 1-вия е приложим предимно за статични такива.
При този метод единствения файл RAW го обработваш като изменяш експозицията пак през 2 стопа/1 с отрицателна експозиция,1 с нормална експозиция и 1 с положителна експозиция/, като всеки променен файл се записва под отделно име. Там има една тънкост,за която не съм много сигурен.
Обработващата програма PhotoMatix Pro 2.5 приема файлове с различен Exif. За да се преодолее този проблем всеки от новообразуваните файлове се отваря с фотошопа и се записва под ново име. След това конвертираш до формат който може да се чете от графичната програма PhotoMatix Pro 2.5 за по-нататъшна обработка и това е.
Публикацията е редактирана (23-08-07 07:33)
|
|