Рекламирайте тук Затвори
Реклама в секции форуми и базар

Под формата на платени обяви можете да рекламирате ваши продукти, услуги или други комерсиални дейности. Обявата може да бъде публикувана избирателно във форум по ваше желание или във всички форуми на сайта.

За стандартната ценова листа и условия изпратете
запитване до webmaster@photo-forum.net.
Платени обяви

Теми - forum: Фотография
 първа  назад  1  2     всички  напред  последна
 Статив - съвет ?
Автор: demond   
Дата:   26-07-07 11:02

понеже съм решил да се оборудвам с един статив и търся нещо като цена между 100-150 лева ... та въпроса ми към вас е какво точно да гледам в стативите тъй като не съм имал възможност да снимам с статив до сега и незнам в какво се изразяват най-голямите удобства и предимства ... също така ако някой с по голям опит в тази област може да предложи и определен модел от който е доста доволен ....
мерси
поздрави

Отговори на това съобщение
 Re: Статив - съвет ?
Автор: magnifico   
Дата:   26-07-07 11:13

Ми аз снимам с Velbon SHERPA 200R който е за около 140лв. Доволно стабилен е и си тежи на мястото. Може би ще имам проблем при силен вятър, но до сега не ми се е налагало. Понякога ми липсва повече подвижност, но за толкова пари, толкова. А бе общо взето при стативите има едно правило...колкото по-тежък, толкова по-добре ;)

Автор: ALBIREO   
Дата:   26-07-07 11:21

Зависи колко държиш на стабилността и колко ще го товариш.
Според мен, под 200 лева няма сносен статив.
Поне не съм видял нещо, което може да носи обектив + камера = около 3 кила и когато го пипнеш да не се тресе, като желе.
За мен специално, стативът трябва да е достатъчно стабилен, че като го насочвам и снимам - да няма излишни вибрации.

Автор: n1x0n   
Дата:   26-07-07 11:24

при стативите има едно правило...колкото по-тежък, толкова по-добре

Що ли си дават зор с тия скъпи карбонови стативи тогава?! [smilie3]

Единственото правило е, че статива трябва да е достатъчно стабилен за оборудването с което снимаш. Дали това ще е заради тежестта или заради добра конструкция и високотехнологични материали - все тая.

Пък има достатъчно варианти да се реши въпроса с "утежняването" ако се наложи.

Дата:   26-07-07 11:38

добре а към коя марка да се насоча тогава ... и последно лек ли да е или да е тежък ... 2.25 кг като тегло как е ?
http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=22&product=2201&show=additional#slides-pane-1

Дата:   26-07-07 11:43

Ми те тия са карбонови заради стабилността. Карбона няма да се гъне и да вибрира, както алуминия примерно. Все пак зависи при какви условия снимаш!

Автор: asahi   
Дата:   26-07-07 11:48

"Карбона няма да се гъне и да вибрира, както алуминия примерно" - to Favorites!

Дата:   26-07-07 11:54

хора сега какво да избирам ... един казва лек , друг тежък мен това ми е въпроса ... и гледам че някой имат и нивелири но каде трябва да са те ... на самия статив или на главата дето се закача апарата ? .. дайте някъкви съвети че после да не ме е мн мн яд :)

Автор: karavelov   
Дата:   26-07-07 12:00

най-добре дървен, ако питаш мен

Автор: ALBIREO   
Дата:   26-07-07 12:03

Лек - НЕ :)
Освен, ако не си алпинист и за теб всеки грам да е важен при катерене, примерно :)
Избери нещо здраво и стабилно. Това е моят съвет. Ако не ти се дават много пари - има китайски алтернативи на Манфрото. Слик също стават. За около 200-250 лева има нови и стабилни стативи от тази марка.

Аз направих грешката да си купя статив за 90 лева и сега го продавам в базара, за да купя манфрото (055PROB). Самият трипод струва 300 лева. Отделно ще взимам глава, но още не съм решил каква...

Автор: SLR   
Дата:   26-07-07 12:06

Това за мене е добро съотношение цена-качество
SLIK Pro 330 DX

...хм,нещо не ми сработва линка, виж го във страницата на Павилиона[smilie8]

Публикацията е редактирана (26-07-07 12:11)

Дата:   26-07-07 12:13

asahi не е ли така [smilie25]

Автор: borisyankov   
Дата:   26-07-07 12:20

Имам подобен Velbon Sherpa. На светлинни години е от тези за по 50лв - стабилен и главата се движи много мазно и удобно. Ако бюджета ти е под 200лв. си се ориентирал много правилно.

Автор: GenaDP   
Дата:   26-07-07 12:22

хора сега какво да избирам ... един казва лек , друг тежък мен това ми е въпроса ...

Ми зависи какво ти трябва...

и гледам че някой имат и нивелири но каде трябва да са те ... на самия статив или на главата дето се закача апарата

Най-добре и на двете места.

Автор: Artefact   
Дата:   26-07-07 13:30

Не искам да оспорвам скъпите стативи ама ...

1. Кажи какво ще слагаш на него. Ако апарата с обектива не е тежък - за какво да се набуташ със скъп статив, който едвам се носи на рамо?
2. Изясни си за какво ще го ползваш. За носене, за стая .. и т.н.
3. Има леки стативи, който имат кука за тежест точно в центъра на трипода. Това понякога е добро компромисно решение. Тогава е важно да е със стабилни карака (на огъване) на трипода, за да не се клати от тежеста. Внимавай да не я сложиш високо - става по нестабилен.
4. Проблема с "мазното" движение без много вибрации на главите на статива в много случай се оправя със силиконова грес.

Сега ще ме скъсат от базик съфорумците [smilie5] , но ето какво направих аз докато реша колко точно добър статив ми трябва:
-Взех за 42 лв статив ХАМА (168 см) с кука за тежест, подвижни гумени основи на крачетата и два нивелира. На него съм слагал ДСЛР Пентакс К110Д и сапунерка Панасоник ЛЗ1. Ако ми трябва тежест си събирам 1-2 камъка и ги слагам в пликче на куката, за да не мъкна 5-7 кила статив като съм на път.

Най-добре вземи апарата с тебе и иди пробвай няколко статива. [beer] [shtrak]

Дата:   26-07-07 14:22

"Най-добре вземи апарата с тебе и иди пробвай няколко статива."
това и ще направя
само докато гледах в фотопавилиона в интернет не видях на нито един статив да е отбелязано че има кукичка за допълнителна тежест ... иначе апарата не ми е тежък - никон д50 ...

Автор: n1x0n   
Дата:   26-07-07 14:30

Това с куката не е фатално, винаги има как да завържеш тежест отдолу.

Колкото до скъпите стативи - не икономисвайте баш от това. Струват 1/5 от цената на добър обектив, а се ползват цял живот.

Автор: voland   
Дата:   26-07-07 14:57

Аз също съм в процес на избор на статив и засега съм се насочил към ето този модел на Манфрото. В Павилиона е към 160 лв.
Преди това виж и този линк, който е доста полезен. Успех!

Автор: CICOMANCO   
Дата:   26-07-07 15:07

шерпи можеш да видиш и да си избереш във фотосинтезис!има доста добри модели!

Автор: ranopile   
Дата:   26-07-07 15:20

Най лесният начин видимо да подобриш качеството на снимките си е като използваш хубав статив. Моят съвет е да вдигнеш малко бюджета си и да си вземеш Манфрото.

Дата:   26-07-07 15:58

Манфрото , велбон , слик или какво последно :) кое е мерцедеса ... мисля че 170на лева е максимума за статив ... подяволите няма ли за тези пари хубав статив :)

Дата:   26-07-07 16:00

+ това в фотопавилиона на тези малки снимки не виждам нито един статив да има дори нивелир ... кой от тези модели има или стативите на 100 лева всичките имат ?

Дата:   26-07-07 16:22

Бе ти нивелир можеш и да си закачиш на обувката на светкавицата, такаче това да не ти е грижа.

Автор: borisyankov   
Дата:   26-07-07 16:43

Винаги ще има по-скъп и по-хубав статив, поне докато не си готов да похарчиш над 1000лв.

Примерно Gitzo статив и Really Right Stuff глава ще го докарат до толкова.

Това което е по-важно е: тези Velbon-и са добри за парите си, в пъти по-добри са от стативите за 50лв. Ако ти потрябва след време статив за 1000лв. винаги можеш да го продадеш този и да си купиш.

Иди в магазина и пробвай стативите, да видиш за какво става дума и купувай.

Автор: holden   
Дата:   26-07-07 16:57

Аз купих един китайски куче марка дето можеш да се обесиш на него и няма да мръдне. $60 струваше от ибея. Ако искаш да ходя да ровя адреси и подобни пусни едно лично.

първа  назад  1  2     всички  напред  последна

За да пишете мнения трябва да влезете с потребителското си име.
Влезте от тук »